Emma D’Arcy elárulta annak a BIZONYOS Sárkányok háza jelenetnek a történetét

Aki éveken keresztül hűségesen és kitartóan követte a Trónok harca fantasy eposzt, az boldogan pattant sárkány hátra, hogy hétről hétre izgulasson a GoT előzménysorozatául szolgáló 10 részes Sárkányok házán. Az évad a végéhez ért, méghozzá egy, a következő évadnak és egy gigantikus háborúnak megágyazó tragikus pillanattal.

Emma D’Arcy a Sárkányok háza évadzárójának utolsó jelenetében
Emma D’Arcy a Sárkányok háza évadzárójának utolsó jelenetében
Fotó: Profimedia

Ha nem láttad a Sárkányok háza 10., utolsó részét, nem olvasnánk tovább a helyedben, ha viszont megvolt, és imádod szétszálazni, még napokig elemezni a kedvenc sorozataidat, a legjobb helyen jársz. Az utolsó rész váratlan tragédiát tartogatott, ráadásul sikerült feláldozni a legártatlanabb és legszerethetőbb karaktert: Lucerys Valeryont, akivel Aemond Targaryen sárkánya, Vhagar végzett, miután a két állat kezelhetetlenné vált, és a gigászi méretű Vhagar egyetlen mozdulattal kettéharapta Arraxot és lovasát. Az Aemondot alakító Ewan Mitchell szerint ez volt a sorozat egyik legfontosabb pillanata, hiszen „ez indítja be a Sárkányok tánca dominóeffektusát.” A jelenet kulcsfontosságát a Rhaenyrát alakító Emma D'Arcy is hangsúlyozta, ugyanis alapjaiban változtatja meg a karaktere további útját és a világgal kapcsolatos látásmódját.

Matt Smith ötletén alapult a jelenet

A Sárkányok háza legutolsó jelenetét órákig próbálták, mire megtalálták a tökéletes kameraállást és felvették 3-4 alkalommal. A jelenetben Daemon (Matt Smith) karaktere lehajtott fejjel odasétál az asztal mellett álló Rhaenyrához (Emma D'Arcy), megfogja a kezét, hátat fordítanak a kamerának, és a kandalló elé sétálnak. A néző nem hallja, ahogy Daemon közli a fiú halálhírét, és innentől Rhaenyra az egyetlen, akit látunk. Megfordul, „Rhaenyra felnéz, és háború van a tekintetében” – olvasható a forgatókönyv legvégén, ami már az első vázlatokban is fontos szerepet kapott. Ebben a pillanatban ugyanis minden megváltozik a karakterben, aki a férfiakkal ellentétben megfontolt és óvatos volt a trónért folytatott küzdelemben. A tekintetében viszont egyszerre van jelen a Viharvég árulása és a fia halála miatt érzett bosszúvágy, ami egyértelműen háborút ígér.

A színésznő a GQ-nak adott interjújában mesélte el, hogy Matt Smith ötlete volt, hogy Daemon karaktere közölje feleségével a hírt, az ő fejéből pattant ki az is, hogy hátat fordítsanak, és elsétáljanak a kamera elől, amit Ryan Condal showrunner és Greg Yaitanes rendező is megvett. A showrunner egyébként annyira imádta ezt a jelenetet, hogy a Varietynek a kedvenc pillanataként írja le, egy olyan momentumként, amiben minden a helyére kerül.

A Sárkányok háza készítője kőkemény folytatást ígér

Úgy tűnik, Smith kifejezetten erős és kreatív rendezői vénával bír, miután a 8. részben rögtönzött jelenete olyan szinten írta felül az egyik jelenetet a próba során, hogy az végül bekerült a sorozatba. Ebben a haldokló király utolsó erejével még felül a trónjára, de menet közben leesik a korona a fejéről, öccse pedig felveszi azt, támogatásával felkíséri őt a Vastrónhoz, visszateszi bátyja fejére a koronát, ezzel gyakorlatilag elismerve őt királyának, pontot téve az évekig tartó viszálykodásuk végére.

Szerencsére sem Daemon karakterétől, sem pedig a sorozattól nem kell elbúcsúznunk, mivel hivatalosan is bejelentették, hogy 2024-ben érkezik a második évad, melyet a tervek szerint jövőre kezdenek forgatni. „A Sárkányok háza messze a legsikeresebb premierünk Magyarországon az HBO és az HBO Max történetében. Minden korábbi bemutató rekordját megdöntötte. Az első rész nézettsége minden előzetes elvárásunkat felülmúlta.” - nyilatkozta Pinczés-Pressing Ádám, a magyar HBO PR vezetője még az augusztusi premiert követően. „Az első évad nagyon véres lakomának terítette meg az asztalt. Azért szerettem volna erre időt fordítani, hogy mindenki megértse, kik ezek a karakterek és a mögöttük – az apáik és nagyapáik mögött – álló hosszú történelem, ami elvezetett odáig, hogy a végén polgárháborút vívnak egymás ellen.” - ezt már a sorozat társalkotója tette hozzá, amikor a folytatásról beszélt.

Forrás: buzzfeed.com,

Még több Sárkányok háza:

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói