„Álmodhatsz több tízezres közönségről, ha a jelenben képes vagy értékelni a kisebb sikereket” - Szécsi Böbe visszatért, és jobb, mint valaha

Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Böbe, azaz Szécsi Böbe énekesnő közel egy éves alkotói szünet után egy különleges magyar nyelvű dallal tért vissza a közönséghez. Az új bemutatkozó albuma, a poïsoned paradïse óta ez az első megjelenése. Az EGYEDÜL PÄRBAN című dal kapcsán beszélgettünk vele.

Szécsi Böbe gyerekkora óta énekel, és a The Voice című műsorban ismerhette meg az ország
Szécsi Böbe gyerekkora óta énekel, és a The Voice című műsorban ismerhette meg az ország
Fotó: Krokovay Ábel

Szécsi Böbe új száma - hasonlóan a korábbiakhoz is - személyes ihletésű, viszont ez az első olyan dalszöveg, amit az énekesnő anyanyelvén írt. A dalt pedig csak még különlegesebbé teszi a hozzá készült, egyedi látványvilágú klip, amely az énekes-dalszerző saját világába kalauzol minket.

Eddig csak angol nyelven énekeltél, csak most jelent meg az első magyar nyelvű dalod. Miért?

Valójában sosem zárkóztam el a magyar daloktól, de mégis mostanra jutottam el oda, hogy magyarul is énekeljek, valószínűleg ehhez nagyban hozzájárult az is, ahogyan az elmúlt években változott a hazai könnyűzenei élet. Nagyon sok inspiráló zenekar és előadó jelent meg, rájöttem, hogy valójában több magyar nyelvű zenét hallgatok, mint angolt. Másrészt úgy éreztem, ez lesz a következő lépés a szakmai életemben. Mostanra pedig rájöttem, hogy sokkal jobban élvezem magyarul készíteni a dalokat, mint angolul.

Szécsi Böbe új dala egy őszinte kitárulkozás
Fotó: Krokovay Ábel

Nagyobb kreatív szabadságot ad magyar nyelv?

Tény, hogy az angol nyelvű dalszövegek mindig könnyen kigördültek belőlem, emiatt picit felületesebben születtek meg. Nagy felismerés nekem, hogy a magyar nyelv esetében azt érzem, jobban megélhetem az érzéseimet, sokkal őszintébben kifejezhetem magamat vagy fogalmazhatom meg a gondolataimat.

B. Nagy Réka: „Darabokra hullunk szét, amikor próbálunk megfelelni olyanoknak, akiknek lehetetlen”

B. Nagy Réka: „Darabokra hullunk szét, amikor próbálunk megfelelni olyanoknak, akiknek lehetetlen”

Nem gondolod, hogy valahol meg kellett érned ehhez a felismeréshez?

Biztos vagyok benne, hogy kellett hozzá ez is. Ha körbenézek, mindig rádöbbenek, mennyi új és fiatal előadó van ebben a szakmában. Nekem viszonylag sok idő volt, hogy eljussak odáig, ahol most tartok. Hosszú időnek kellett eltelnie, mire belevágtam a szólókarrierembe. A magyar nyelvű dalok jelentik a következő mérföldkövet az életemben. Valamiért most jutottam el oda, hogy ezt meg merjem lépni.

Mesélsz az új dalodról?

Ezzel a dallal rá szerettem volna világítani az olyan párkapcsolatokra, ahol hiába vagyunk együtt a másikkal, mégis magányosak vagyunk. Egy passzív fél van mellettünk, akire nem tudunk támaszkodni. Bár mindkét fél tudja, hogy ki kellene szállni ebből a kapcsolatból, mégsem teszik, belekényelmesednek. Minden dalom, ahogy ez is, személyes ihletésű, korábban én is voltam hasonló helyzetben. Már rég lezártam magamban ezt az egészet, mégis szerettem volna dal formájában kiadni az ezzel kapcsolatos érzéseimet.

Mondhatjuk, hogy egy őszinte kitárulkozás, aminek a megírása egyfajta terápiát is jelentett neked?

Teljes mértékben, ez egy olyan helyzet volt az életemben, ami sokáig nyomta a lelkemet. Bevallom, utólag egyben látva a végeredményt, még egy kicsit el is érzékenyültem. Büszke vagyok rá, hogy meg tudtam fogalmazni a bennem lévő érzéseket, és ezeknek az érzéseknek a vizuális megjelenítésében hatalmas segítségemre volt a Kraft Agency és fiatal kreátoraik, Cseplye Dániel, a klip rendezője, valamint a The Deep CC kreatív ügynökség, akikkel a videóklipet készítettük. Úgy érzem, ezáltal egy szép lezárást adhattam az életem egy fejezetének.

Szécsi Böbe tizenhárom évesen kezdett el énekelni
Fotó: Krokovay Ábel

Egyre több kapcsolatban üti fel a fejét a társas magány - mit gondolsz, mennyire befolyásolja mindezt, hogy ennyire felgyorsult világban élünk, ahol az emberek egyre kevesebb időt szentelnek a személyes kommunikációnak?

Biztos vagyok benne, hogy köze van hozzá, az a baj, hogy az emberek valamiért már nem úgy gondolnak a párkapcsolatokra. Előttem olyan minták vannak, és a közvetlen környezetemben is azt látom, hogy ha megtaláljuk a társunkat, kitartunk mellette tűzön-vízen át, nem lehet olyan probléma, amit nem lehetne megoldani. Egy olyan felgyorsult világban élünk, ahol sokan azt gondolják, ha valami nem működik, egyszerűen félre kell dobni, szőnyeg alá kell söpörni a problémát. Ahelyett, hogy dolgoznánk rajta, elhanyagoljuk egymást, nem szentelünk kellő figyelmet a másikra, nem beszéljük meg a problémákat. Lényeges kérdés az is, hogy valóban egy olyan társ van mellettünk, akiért megéri küzdeni? A felismerés néha nagyon fájdalmas, nem könnyű beismerni magunknak, hogy nem a megfelelő ember van mellettünk.

Annak ellenére, hogy régóta vagy a pályán, viszonylag későn jött az életedbe a szólókarrier. Fel kellett nőnöd a feladathoz?

Tizenhárom évesen kezdtem el énekelni, tizenhat éves voltam, amikor bekerültem a The Voice című tehetségkutatóba, és majdnem huszonhárom, amikor rájöttem, hogy szólóban folytatom tovább. Ha megnézed a mostani fiatal generációt, sokkal határozottabb célokkal, elképzeléssel vágnak bele a zenei karrierjükbe. Én sokáig nem tudtam, pontosan mit szeretnék, meg kellett érnem ehhez a feladathoz. Nem vagyunk egyformák, mindenkinél más, mikor jön el az érési folyamat. Nekem valamiért a húszas éveim elején jött el ez a pillanat, annak ellenére, hogy tizenhárom éves korom óta írok önálló dalokat. Mindenkit arra bátorítok, aki szóló projektbe szeretne kezdeni, hogy ne várjon arra a bizonyos pillanatra, amikor úgy érzi, készen van, ilyen soha nem lesz, mindig lesz hová fejlődni, bele kell vágni és elkezdeni.

Puskás-Dallos Bogi: „Jobban szeretek kérdezni, mint magamról beszélni”

Puskás-Dallos Bogi: „Jobban szeretek kérdezni, mint magamról beszélni”

Még akkor is, ha a siker nem jön azonnal…

Türelem és kitartás nélkül nem megy, nem szabad elkeseredni azért, mert nem úgy mennek a megjelenések. Ha úgy állsz neki, hogy azonnal meg akarsz tölteni egy Budapest Parkot vagy egy Arénát, valószínű csalódás fog érni, viszont ha reális célokat tűzöl ki magad elé, az nem azt jelenti, hogy nem lehetnek álmaid. Álmodhatsz több tízezres közönségről, színpadról, ha a jelenben képes vagy értékelni a kisebb sikereket.

Szécsi Böbe úgy gondolja, nem mindig könnyű beismerni magunknak, hogy nem jó ember van mellettünk
Fotó: Krokovay Ábel

Ha nem ezt a pályát választottad volna, milyen területen tudnád magad elképzelni?

Van egy régi álmom. Apukám nagy lemezgyűjtő, bődületes hanglemez gyűjteménye van, egyszer szeretnénk egy közös lemezboltot nyitni vele. Ha nem énekes vagy zenész lennék, valamilyen kreatív szakmában tudnám magamat elképzelni, de bizonyos szinten kapcsolódjon a zeneiparhoz.

Mik a visszajelzések az új dallal kapcsolatban?

Szerencsére szinte csak pozitív, bízom benne, hogy egyre többen mondják el a véleményüket. A legnehezebb dolgok egyike, ha nem kapsz elég reakciót. Nem számít, hogy negatív vagy pozitív véleményen van valaki, nagyon fontos, hogy visszajelezzünk, innen tudja a másik, milyen irányba haladjon tovább. Boldog vagyok, hogy az embereknek tetszik az új dalom, júniusban még másik három dallal szeretnék előrukkolni. Kíváncsi vagyok, a június 6-ai A38 koncertemen melyik dal nyeri el a legjobban a közönség tetszését.

Olvass még több magyar énekesnőről!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Pénzváltó vagy automata? Gazdasági szakember segít, mire figyelj, ha külföldön nyaralsz

Pénzváltó vagy automata? Gazdasági szakember segít, mire figyelj, ha külföldön nyaralsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)