Szemétből igazgyöngy - Az év divatfilmje a McQueen

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

"Az igazgyöngy olyan, koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakő, amit egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve." (Wikipédia)

Lee Alexander McQueen
Fotó: Vertigo

Nem tudom, hogy egy divattervező pályafutását bemutató dokumentumfilm mennyire csábítja a moziba a nézőket. Félek, hogy a lassan kilenc éve halott divattervező, Lee Alexander McQueen dacára annak, hogy valamennyire az idősebb generáció számára mint Björk, a fiatalabbak számára mint Lady Gaga kedvenc tervezőjeként ismert ugyan, mégsem vált kulturális ikonná, így örökségét csak egy viszonylag szűk réteg becsüli. Igaz, ahogy a filmből is kiderül a csálé fogú, pufók, külvárosi tervező botrányhősnek sem volt az igazi, ikonnak pedig teljesen alkalmatlan. Ennek ellenére, vagy ezzel együtt, ha csak egy divattal kapcsolatos dokumentumfilmet nézel meg életedben, akkor a róla a szóló legyen az.

Lee Alexander McQueen egyáltalán nem volt egy jól fésült plakátfiú, arra sem fordított különösebb figyelmet, hogy egy jól kitalált lázadó imidzset összehozzon magának. Divattervezőként is úgy nézett ki, úgy öltözködött, úgy beszélt mint egy cockney. Sokgyerekes munkáscsalád gyereke volt, aki 16 évesen otthagyta az iskolát, aki nem volt olvasott, nem volt művelt, de az ezredforduló környékének legnagyobb divattervezője, és egyik legjelentősebb művésze lett. A McQueen filmet jegyző Ian Bonhôte - Peter Ettedgui szerzőpáros pontosan végigköveti a dizájner pályáját a világ szabászati magasiskoláját jelentő Savile Row műhelyeiben eltöltött tanulóévektől, a legnagyobb sikerek időszakában atomjaira hulló magánéletéig, ami aztán mindössze 40 évesen az öngyilkossághoz vezetett.

Alexander McQueen a backstage-ben
Fotó: Vertigo

Rengeteg, páratlan archív felvétel bukkan fel a bemutatókról, a tervező köré gyűlt csapatának anarchikus mindennapjaiból, és megszólalnak a legközelebbi barátok, családtagok. A rendezők a legmeghatározóbb kollekciók bemutatásával egyértelművé teszik, hogy Lee McQueen életműve letaglózó. Szinte félelmetes, hátborzongató nagyságát megkérdőjelezhetetlenné teszi a film, de ennek ellenére mégsem csupán hozsánna a nagy zseni előtt. Az emberi gyengeségek, a megalkuvások, árulások, tévedések, megrázó tragédiák nélkül aligha elmesélhető a tervező története.

4 divattémájú film, amit feltétlenül látnod kell 2018-ban

4 divattémájú film, amit feltétlenül látnod kell 2018-ban

Hiába ismerem viszonylag jól Alexander McQueen kollekcióit, és néztem meg már többször is a legemlékezetesebb bemutatóit, de a Highland Rape, a No. 13 fináléja, vagy a VOSS bemutatójának jelenetsorai ebben a filmben is felkavartak, hiszen egy sor apró részletre derül fény, és időként teljesen új perspektívából is szemlélhetjük a már ismert kollekciókat. A filmből nagy titokat nem tudtam meg a tervező életéről, ösztönös zsenijére talán nem is érdemes magyarázatot keresni. Ugyanakkor mindenképpen mellbe vágó így összegyűjtve látni, hogy milyen keserves, erőszakkal és félelmekkel teli élet tapasztalatai sűrűsödnek össze, és öltöttek testet McQueen bemutatóiban. Gyerekkori megerőszakolásának, édesapja anyjával szemben elkövetett kegyetlenkedései, a családban tapasztalt abúzusok változatos formái tették extrém módon érzékennyé.

McQueen moziplakát

Az alkotást terápiaként is használta, saját emberi kapcsolataiban pedig állandóan visszaköszön a fiatalkori élményekből táplálkozó bizalmatlanság, sértődékenység, amire nem talált jó terápiát. Önmagát jellemzően űzött vadként látta, amit csak felerősített, hogy a Givenchy élére kerülve az egyre növekvő befolyása lett, és egyre növekvő elvárásoknak is kellett megfelelnie. Miközben művészileg egyre magasabb szintre jutott, emberileg egyre inkább csúszott ki a lába alól a talaj. Ekkor már gyakran előfordult, hogy szembefordult, és agresszív olyanokkal is, akik mindig mellette álltak és óvták. Mentora, Isabella Blow halála után a törékeny egyensúly végleg megbomlott benne, és végleg összetört, amikor feltétel nélkül és rajongásig szeretett édesanyja is meghalt.

Lee Alexander McQueen egészen különleges és ritka kincs volt a divatvilágban, megpróbált védekezni a kegyetlen világ ellen, megpróbált kegyetlenebb lenni. A sérüléseit, traumáit a ruháin keresztül vágta világ arcába, de a küzdelme , - a filmet nézve egyre inkább hatalmába keríthet ez az érzés -, mintha eleve bukásra lett volna ítélve, ugyanakkor ahogy a McQueen is bebizonyítja ez a bukás gyakran felszabadító volt, és most úgy tűnik, nagyon sokáig termékeny marad.

A dokumentumfilmet a Vertigo Média Kft. forgalmazza és a Művész illetve a Toldi mozikban tekinthető meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 étel, ami kifejezetten hasznos influenzaszezonban

7 étel, ami kifejezetten hasznos influenzaszezonban

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

PR

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)