Szerinted is kevesebbet ér a női munka?

2016.november.8.

Nemrég adtunk hírt Mila Kunis esszéjéről, amiben a színésznő kiáll a munkahelyi nemi diszkrimináció ellen.

A GLAMOUR aktuális címlapsztárja persze csak a jéghegy csúcsa, mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a munkaerőpiac hátrányosan különbözteti meg a nőket. Európában a nők átlagosan kicsivel több mint 16%-kal keresnek kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint férfi társaik. Franciaországban ennél valamivel jobb a helyzet, hiszen ott "mindössze" 15% a szakadék. Francia feminista csoportok kiszámolták, hogy november 7. délután 4 óra 34 perctől a nők az év hátralévő részében valójában ingyen fognak dolgozni, hiszen a 15%-nyi különbség csaknem kéthavi bérnek felel meg, amelyet a női dolgozók ingyen adnak a munkáltatójuknak.

Women stop working to visualize gender pay gap #7novembre16h34 Republique square, Paris pic.twitter.com/EzJExzjwP9— Global NuitDebout (@GlobalDebout) 2016. november 7.
src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

A Les Glorieuses nevű csoport indította az akciót, amelyben a szakszervezetekhez fordultak, hogy támogassák a nemi egyenlőséget a munkahelyeken és a munkabérekben is. A tiltakozás jobbára a Facebookon szerveződött, de így is Párizsban több százan vonultak tegnap délután az utcára, hogy megüzenjék: nem kérnek a nemi diszkriminációból a fizetésnapon sem. A mozgalom gyökereit Izlandon kereshetjük, ahol ugyan még kevesebb, 14%-os a különbség a férfi és a női dolgozók bére között, mégis több ezren csatlakoztak a megmozduláshoz, és sétáltak haza a munkahelyükről tiltakozásképpen. Párizsban pár százan az utcán, de több ezren Franciaországban máshol is csatlakoztak az akcióhoz.

Egy 2013-es tanulmány szerint Magyarországon átlagosan 17%-os a bérszakadék, de vannak olyan területek, például a köztisztviselőknél, ahol ez a szám 24%-ot ér el. Miközben a népesség kicsivel több, mint a felét nők alkotják hazánkban, a magyar parlamentben mindössze 10%-os a női képviselők aránya, a kormányban egyetlen női miniszter sincsen, Európában csak Szlovákia és Bosznia-Hercegovina "büszkélkedhet" ezzel. Így nem is valószínű, hogy a döntéshozókat túlságosan izgatni fogja a bérszakadék kérdése.

Ez is érdekelhet

A 76 éves Helen Mirren elárulta, mivel tartja karban szépségét. Ezt a filléres csodaszert Te is könnyen beszerezheted

A 76 éves Helen Mirren elárulta, mivel tartja karban szépségét. Ezt a filléres csodaszert Te is könnyen beszerezheted

Divathírek

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Szépséghírek

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai