Hiánypótló szexuális ismeretterjesztés - ismerd meg a Szexkultúrát

2022.október.31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Adott két férfi, két különböző területről, akik eldöntötték, hogy ideje egy olyan dolgot létrehozni, amely alapvető és komplex kérdésekre is választ ad a szex témakörében, ez lett a Szexkultúra podcastja.

Szilágyi Szilárd: Ing MASSIMO DUTTI | Dr. Lassányi Gábor: Kék ing H & M
Szilágyi Szilárd: Ing MASSIMO DUTTI | dr. Lassányi Gábor: Kék ing H & M
Fotó: Festy

Szilágyi Szilárd és dr. Lassányi Gábor hívta életre a Szexkultúra podcastot, ami több generációt megszólaltató projekt lett. Bár sok mindenben különböznek, mégis sikerült egy olyan dolgot létrehozniuk, amely alapvető változást hozhat a szex témakörének megítélésében. „Az emberiség számára mindig is az egyik kiemelten fontos életterület a párkapcsolat és a szexualitás volt, mára már változott a világ annyit, hogy beszélni is szabad és tudunk is róla. Ráadásul ezen az életterületen a legérzékenyebbek és legsérülékenyebbek az emberek” – mondja Szilárd, aki hozzáteszi, hogy a podcast azért is jött létre, mert a magyar nyelven elérhető tartalmak java része a szexuális segédeszközökre vagy a kisebbségekre fókuszál. Ahogy azt sokan érzékelik, a podcast nevében és tartalmában is hangsúlyos a kultúra, ugyanakkor mindketten lényegesnek tartották férfiként és apaként is, hogy máshogy beszéljenek a témáról.

Átverésből podcast

Találkozásuk a Semmelweis Egyetem neve alatt meghirdetett szexológusképzés kapcsán történt meg, amiről kiderült, hogy valójában egy átverés. Ők azonban mégis profitáltak belőle, hiszen a sok beszélgetésből körvonalazódni kezdett a podcast ötlete is. „A célunk a hiteles és magas színvonalú ismeretterjesztés volt a szexualitásról, nemiségről, kapcsolatokról. Úgy láttuk, hogy hiába van jelen a hétköznapjainkban a vizuális kultúránkat minden szinten átszövő szexualitás, nagyon kevesen képesek ezekről a témákról egyszerre érdekesen és mégis tárgyilagosan beszélni, tudományosan megalapozott ismereteket átadni” – meséli Szilágyi Szilárd.

Fiataloknak és idősebbeknek is hasznos témákat járnak körbe

A podcast hallgatósága a késő húsz és a késő negyven közötti korosztály, de bőven vannak fiatalabb és idősebb hallgatók is, akiket nagyon érdekelnek a műsor témái. Természetesen a fiatal, Z generáció szexhez való hozzáállásával is sokat foglalkoznak beszélgetéseik alkalmával. „A Z generáció, azaz a 2000 és 2010 között születettek jó része már online tartalmakon nőtt fel, készségszinten használja az okoseszközöket, az internetet. Sajnos közülük sokan a különböző pornótartalmakon keresztül szerezték meg első mélyebb benyomásaikat a szexualitással kapcsolatban, ami – elsősorban a kamasz fiúk esetében – igen romboló minták kialakulásához vezethet, de erősen befolyásolja a lányok önképét és gondolkodását is” – árulja el dr. Lassányi Gábor, aki szerint a jelen tendencia inkább csak növeli a nők kihasználását.

Így hódította meg Priger Inez kártyajátéka az országot

Így hódította meg Priger Inez kártyajátéka az országot

A pornófilmekben megjelenő szerepek ugyanis nem tükrözik a valóságot, a legtöbb esetben a nőkre nézve lealacsonyító viselkedésmintákat tartalmaznak, melyekből az a kép alakulhat ki a Z generáció számára, hogy ez a normatív és elvárható viselkedésforma. A podcast nagyon sok és különböző témát beszél ki őszintén, de Gábor azt látja, hogy a párkapcsolattal, önismerettel, különböző szexualitással kapcsolatos nehézségekkel foglalkozó epizódjaik a legnépszerűbbek, hiszen ezek azok, amelyek kiteszik a napjainkat. Ennek köszönhetően a hallgatóságuk is folyamatosan nő, így nem csoda, hogy több terv is megszületett bennük a podcast sikere kapcsán.

Terveink között szerepelnek a jövőben élő előadások, workshopok is, ahol személyesen tudnak az emberek kérdezni, beszélgetni ezekről a témákról” – mondja Szilárd, akinek válaszához Gábor hozzáteszi, hogy a podcast célja elsősorban az edukáció, és olyan tartalmakat is szeretnének gyártani, melyek megmutatják, hogy a magyar kultúrában, néprajzban az erotika mindig is jelen volt, hol nyíltabb, hol bújtatottabb formában. A podcasttal egyébként egyre többször tapasztalják, hogy a férfiak számára aránylag kevés olyan esemény érhető el, ahol elsajátíthatják a nyílt, őszinte kommunikációt, megerősödhetnek férfiszerepükben, biztonságosan kapcsolódhatnak saját érzéseikhez, ezért a Szexkultúra podcast egy kifejezetten férfiaknak szóló tábor koncepcióját is elkezdte kidolgozni.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában jelent meg.

Szöveg: G. E.

Fotó: Rohonczi Anita – Festy

Fotóasszisztens: Könczei Kinga

Smink és haj: Nógrádi Barbara

Ezeket olvastad már?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője