Élet a headlinereken túl - Ne hagyd ki ezeket a koncerteket a Szigeten

Sokan esnek abba a hibába a Szigeten, hogy a Nagyszínpad felhozatala mellett kevés időt fordítanak arra, mi is megy a többi helyszínen. Pedig ott is van aztán bőven szórakozási lehetőség, nem is akármilyen, és akkor a nem zenei programokról még nem is beszéltünk.

Woodkid
Hallgasd meg Woodkid koncertjét élőben a 2022-es Sziget Fesztiválon
Fotó: Mariano Regidor / Getty Images

A Sziget Fesztiválon annyi koncert van, hogy egy hónap se lenne elég mindet végigjárni, de összeszedtük a legizgalmasabb előadókat, akiknek a zenéjébe érdemes belehallgatnod, és aztán koncerten is megnézned.

Ha stílusokban gondolkodik az ember, akkor egyszerű a dolga, aki az elektronikus zenére kíváncsi, annak nyugodt szívvel ajánljuk az idén teljesen megújult Samsung Colosseumot és a Ticketswap Party Arénát, aki izgalmas európai előadókat fedezne fel, annak ott az Ibis x All Európa Színpad. A nem nagyszínpados, de mégis nagy neveket a Freedome presented by Mastercard színpadon kell keresni, csak magyar előadókért a Hajógyár Petőfi Színpadot érdemes keresni. Aki pedig kifejezetten a slágerekre menne rá, annak ott a Sláger FM színpad és a retro előadók fellépése, illetve a Tribute színpad, ami pont azt tudja, amit a neve is takar, azaz tribute zenekarokat, ha valaki az AC/DC a Red Hot Chili Peppers vagy éppen a Nirvana dalait szeretné hallani élőben, csak éppen más zenészekkel.

Ha még így is nehéz a döntés, akkor pedig összegyűjtöttünk néhány olyan koncertet, és előadót, amit szerintünk semmiképpen sem érdemes kihagyni.

Woodkid

Mikor és hol? Augusztus 12, péntek, 22:15, Freedome presented by Mastercard

Lehet, hogy kapásból nem mondod meg, ki is az a Woodkid, de legalább az egyik dalát nagyon valószínű, hogy ismered, hiszen a Run Boy Run több filmben, sorozatban és reklámban is felcsendült már. Dolgozik filmzenéken, vagy éppen olyan nevekkel, mint Nicolas Ghesquière, a Louis Vuitton kreatív igazgatója, Rihanna, Lana Del Rey vagy Drake. A Dior Homme 2013-as őszi és téli kollekcióját, a "A Soldier on My Own"-t Woodkid "Iron" című dala inspirálta, a bemutatón is ez szólt. Videoklipeket és reklámfilmeket rendez, a Golden Age című lemezével pedig a zenei élet megkerülhetetlen alakjává vált.

Jungle

Mikor és hol? Augusztus 13, szombat, 0:00, Freedome presented by Mastercard

Woodkid után ne menj sehova, mert jön a Jungle, Josh Lloyd-Watson és Tom McFarland duója. A Mercury-díjra is jelölt producerpáros 2021-ben tért vissza új lemezzel, amellyel nem kevesebb volt a céljuk, mint hogy elkészítsék a nyár dance-floor lemezét. Ami viszont igazán izgalmassá teszi a Jungle világát, hogy az alkotópáros tulajdonképpen művészeti projektként kezeli a Jungle-t, ahol a klipek koreográfiája ugyanolyan szerves része az összképnek, mint maga a zene.

Bad Gyal

Mikor és hol? Augusztus 14, vasárnap 0:00, Freedome presented by Mastercard

A szombat végét, vasárnap elejét érdemes Bad Gyal bulijában tölteni, akit többször neveztek már a katalán Rihannának amiatt, mert a siker útján az indította el, hogy 2016-ban Rihanna Work című slágerét katalán nyelvre ültette. 2019-re már az ő nevéhez kötik Spanyolország év slágerét. A zenélés mellett modellkedik, ismertségét pedig arra használja, hogy a nemek közti egyenlőség és az LMBTQ+ jogok mellett álljon ki.

Caribou

Mikor és hol? Augusztus 14, vasárnap 22:15, Freedome presented by Mastercard

Mikor 2014-ben Dan Snaith kiadta az Our Love című lemezét, a zenei sajtó azonnal az év legjobb albumai közé sorolta. Édesapja és testvére is matematikus, sőt ő is PHD-zet matematikából, de aki emiatt azt hinné, hogy a zenéje kiszámítható, szigorú szabályokat követ és nincs benne semmi játékosság, az nagyon téved. Legutóbbi, 2020-as lemezének a témája a család, a rendkívül személyes és őszinte dalokat pedig végre élőben is lehet élvezni vasárnap este.

Clutch

Mikor és hol? Augusztus 15, hétfő 22:15, Freedome presented by Mastercard

Aki hiányolja a Sziget felhozatalából a keményebb zenéket, annak a hétfő lesz a nagy napja, fellép ugyanis a Clutch, ami egy régóta létező dögös rock and roll zenekar stoner hatásokkal több klasszikus lemezzel a háta mögött. Ha a vége a koncertnek, senki se menjen sehova.

Fountains D.C.

Mikor és hol? Augusztus 16, kedd 0:00, Freedome presented by Mastercard

Clutch után lép színpadra a Fountains D.C., Írország egyik legígéretesebb fiatal rockzenekara. A lendületes poszt-punkjukba rendkívül sok érzelmet sűrítenek, harmadik lemezükkel pedig egyértelműen az európai indie rock élvonalába tartanak olyan zenekarok babérjaira törve, mint például a Franz Ferdinand.

Akikre érdemes még odafigyelni

Az Ibis x All Európa színpadon nagyon sok olyan előadó van, akinek nem csak a zenéje, de a mondanivalója is olyan, amivel érdemes jobban foglalkozni. A Nova Twins pusztán az energiájával felszántja a színpadot, a The Holy nevű finn zenekar pedig már csak azért is izgalmas, mert úgy jellemzik, hogy Bruce Springsteen és Peter Gabriel keverve poszt-punkkal és Krautrockkal. A Psicologi indie-vel vegyített rapben járja körbe a szülő-gyerek konfliktusokat, az őket nem képviselő intézményeket vagy a világjárvány okozta traumákat. SYML a gyász brutális, fájdalmas folyamatát formálta zenévé, Shelter Boy szövegeiben pedig az köszön vissza, hogy minden érzés természetes és sebezhetőnek lenni nem feltétlenül rossz.

Mi volt az betegség, ami veszélyeztette Justin Bieber fellépéseit?

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját