Lehet utálni, de Taylor Swift ismét globális zenetörténelmet írt 2022-ben

Taylor Swift idén október 21-én debütált tizedik stúdióalbumával, a Midnightsszal, amely a a Republic Records és a Universal Music Group gondozásában jelent meg, és tovább bővítette 2022-es rekordokat döntögető teljesítményét.

Taylor Swift sikert sikerre halmozott 2022-ben
Taylor Swift sikert sikerre halmozott 2022-ben
Fotó: Profimedia

A Midnights mindössze nyolc hét alatt több mint hatmillió albumot adott el világszerte, csak az Egyesült Államokban hárommilliót, és ezzel beírta magát a zenetörténelembe, mint az egyetlen előadó, akinek öt albuma is több mint egymillió példányban fogyott el a megjelenés hetében. A kasszasiker kiadvány a debütáló héten közel 1,6 millió példányt mozgatott meg. A Midnights az első olyan album, amely 2015 óta egymillió fölötti fizikai eladást produkált.

A lemezkiadók is imádják

A Universal Music Group elnök-vezérigazgatója, Sir Lucian Grainge így nyilatkozott: Taylor Swift egy többdimenziós kreatív erő, akinek eredményei a zenetörténet legelismertebb művészei közé emelik, és nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy karrierje számos területén együttműködhetünk vele.”

A Republic Records alapítója és vezérigazgatója, Monte Lipman a következőket mondta: „Taylor eredményei az elmúlt évben abszolút látványosak voltak! A Midnights több mint két tucat történelmi mérföldkővel büszkélkedhet, szinte elképzelhetetlen, hogy bármelyik előadó több mint hatmillió albumot adjon el kevesebb mint nyolc hét alatt, bármelyik korszakunkban. Ezek a teljesítmények még jobban példázzák, hogy Taylor egy generációt meghatározó művész és történetmesélő.”

A tizenegyszeres GRAMMY-győztes világszerte megdöntötte a streaming, a fizikai és a bakelit albumeladások mérföldköveit, mivel a kritikusok által elismert Midnights lett karrierje leggyorsabban fogyó albuma, és Swift lett a történelem első olyan előadója, aki a teljes Top 10-et meghódította az amerikai Billboard Hot 100 Charton. Taylor Swift zenéjét eddig 36,6 milliárdszor streamelték együttesen, és 22,4 millió album-egyenértékű egységgel rendelkezik 2022-ben.

Az általánosan elismert Swiftet, mint generációja egyik legbefolyásosabb művészét, idén előadóművészként, dalszerzőként és rendezőként is elismerték. Az év során több díjat is kiérdemelt, többek között: hat American Music Awards (Az év előadója, Country női előadó, Pop/Rock női előadó, Music Video, Country album és Pop album), amivel tovább növelte vezető helyét az AMA történetének legtöbb díjat kapott előadójaként; három People's Choice Awards (Az év albuma, Legjobb zenei videó és Az év női előadója); az NSAI Nashville Songwriter Award az évtized dalszerzőjének; három MTV Video Music Awards (Az év videója, Legjobb rendező, Legjobb hosszúfilmes videó az All Too Well-ért: The Short Film), négy MTV EMA (Best Artist, Best Pop, Best Video, & Best Longform Video for All Too Well: The Short Film); négy Billboard Music Awards (Top Billboard 200 Artist, Top Country Artist, Top Female Country Album és Top Country Album); többek között.

„Láttuk Taylor Swiftet is, de vele nem beszéltünk" - Az MTV EMA nyertes Carson Coma mesélt a díjátadóról

Swiftet a következő díjak sorára is jelölték, többek között: négy Grammy-díjra (Az év dala - "All Too Well (10 perces verzió) (The Short Film)"; Legjobb country dal; Legjobb zenei videó és Legjobb vizuális médiához írt dal a "Carolina" című dalért a Where The Crawdads Sing című filmzene filmzenéjéből. A "Carolina"-t nemrég Golden Globe-díjra, Critics Choice-díjra és a Hollywoodi Kritikusok Szövetségének díjára is jelölték. A Carolina a 2023-as Oscar-díj jelöltlistáján is szerepel a legjobb eredeti dal kategóriában.

Taylor Swiftnek ílyen szerencsés év volt 2022:

 • A Midnights karriercsúcsot jelentő 1+ milliárd globális streameléssel debütált az első héten.
 • Az egyetlen előadó lett, akinek öt albuma debütált több mint egymillió eladott példánnyal az első héten az amerikai Nielsen történetében.
 • Vezető előadó az Egyesült Államokban az on-demand és streaming egyenértékű albumok tekintetében.
 • Midnights az első héten 3 millió feletti albumvásárlást ért el.
 • Midnights egy hét alatt több mint 1 millió amerikai tiszta albumeladást ért el, az első album, amely ezt elérte ezt a saját, 2017-es "Reputation" album óta.
 • A Midnights volt a 2022-es év legnagyobb példányszámban eladott fizikai kiadványa az Egyesült Államokban, +1,3 millió példányban. Emellett Swift további 1,1 millió fizikai lemezt adott el az USA-ban a teljes katalógusában 2022-ben.
 • A Midnights az első héten karriercsúcsot jelentő 1,578 millió eladott darabbal indult az #1 helyen.
 • A történelem első olyan előadója, aki a Billboard Hot 100 Chart teljes top 10-es listáját, és a digitális eladási lista teljes top 10-es listáját is meghódította. Ugyanezt a bravúrt Kanadában is elérte.
 • Új rekordot állított fel a vinyl eladási héten 575 ezer eladott példánnyal az Egyesült Államokban, egyben a legnagyobb példányszámban eladott vinyl az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában a modern vinyl korszakban.
 • Az első előadó a történelemben, aki a Billboard Global 200-as listájának teljes top 5-ös listáját megszerezte.
 • Az első előadó, aki egyszerre négy alkalommal debütált a Billboard 200 és a Hot 100 listák első helyén.
 • Megdöntötte a legtöbb egymást követő #1 stúdióalbum debütálásának rekordját a Billboard 200-on (11).
 • A női előadó albumának legnagyobb streaming hetét tudhatja magáénak (549 millió).
 • Midnights megdöntötte a Spotify történetének legnagyobb album debütálási rekordját 185 millió streameléssel.
 • A legnagyobb globális streamelés az első héten egy album esetében a Spotify-on (785 millió).
 • A Spotify globális listájának 5 legnagyobb dal debütálása a top 5-ben.
 • A legnagyobb első napi és első heti globális streamelés egy album esetében az Amazonon
 • A legnagyobb első napi globális streamelés egy popalbum esetében az Apple Music-on.
 • A legnagyobb első napi globális nézettség egy Dolby Atmos-album esetében az Apple Music-on.
 • Midnights 19 országban debütált az első helyen, köztük az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban.
 • Ausztráliában Swift lett az első előadó a történelemben, akinek #1 Single, #1 Album és #1 Airplay debütálása volt, és öt egymást követő héten át vezette mindkét eladási listát.
 • Kanadában a Midnights című dal a kanadai Hot 100 slágerlistán az egész listát elfoglalta.
 • Kínában az album volt a leggyorsabban fogyó nyugati előadó albuma.
 • Több mint 22,6 millió albumegyenértékű egység 2022-ben.
 • 36,6 milliárd összesített streamelés az összes platformon.

Taylor Swift mindig lehengerlő, nézd csak!

Ez is érdekelhet

Csodás tavaszi rózsaszín körmök, ha egy klasszikust felvirágoztatnál

Csodás tavaszi rózsaszín körmök, ha egy klasszikust felvirágoztatnál

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói