Te is beleszeretsz ezekbe az álomszép magyar babákba

2015.szeptember.16.

Van egy igencsak különleges mesevilág Magyarországon, amit már régóta imádunk. A Marbushka játékmanufaktúrában olyan egyedi játékok készülnek, amelyeknek nemcsak a legkisebbek lesznek egy csapásra a rajongói, hanem bizony mi, felnőttek is azonnal visszavágyunk a gyerekkorunkba, ha megpillantjuk őket.

Te is beleszeretsz ezekbe az álomszép magyar babákba
Fotó: Marbushka

Marbushka játékokkal már találkozhattál a magazinunkban, de mindig újabb és újabb csodákat fedezünk fel a manufaktúra kínálatában. Most éppen a babáikba szerettünk bele, így aztán megkerestük a Bohony Beatrixot, aki párjával, Zöld Lászlóval hozta létre a márkát, hogy meséljen nekünk róluk.

Beatrix, a Marbushka alapítója
Beatrix, a Marbushka alapítója

Hogyan fogtatok neki először a babakészítésnek?

A babakészítés teljesen spontán ötlet volt, és csak a véletlennek köszönhetően fordult komolyra a dolog. Amíg kizárólag olyan anyagokban tudtam gondolkodni, amik alkalmatlannak bizonyultak a sorozatgyártáshoz, képtelen voltam továbblépni. Addig csak a kislányomnak készítettem túlságosan kidolgozott, és meglehetősen sérülékeny darabokat. Az áttörés akkor következett, amikor a székesfehérvári babamúzeumban tett látogatásunk alkalmával megcsodáltam a porcelán babafejeket. Ott szembesültem a hihetetlenül logikus és egyszerű megoldással a technikai problémáimra. Ezen a ponton már nem volt visszaút: éreztem, hogy meg tudom csinálni. Az esztergályosunkkal egyeztettem a terveimet, és ő szerencsére elég komolyan vette a kihívást. Négy-öt vázlat után kialakult a végleges forma és stílus.

Fotó: Marbushka
Fotó: Marbushka

Milyen anyagokat használtok fel a babák megalkotásához?

Kizárólag természetes anyagokat: fát, vásznat és a baba tömőanyaga asztma- és allergiabarát. A dobozban fellelhető kiegészítők: gyöngyök, tüll, papírvirágok és a legújabb, ősszel megjelenő szetthez porcelán csésze és sütemény is jár. Bár gyerekeknek terveztem a babákat, a felnőttek körében is nagy sikere van. Gyakran kapok fotókat Emmáról amint a tengerparton heverészik, de járt már Portóban és londoni kocsmákban is.

Fotó: Marbushka

A Marbushka egy manufaktúra, tehát minden kézzel, kézi munkával történik, mennyi ideig készül egy baba? Mennyi ideig egy ruha?

Az első baba megtervezése több hónapig tartott. A test szinte azonnal elnyerte végleges formáját, az arc azonban keményebb dió volt. Számtalanszor megfestettem és átfestettem, de a legszebb, legfinomabb (végső) megoldást a Kokeshi babák ihlették. A fejeket azóta is én festem egyenként, és ez nagyon nehéz munka. Akkor a legszebb az arc, ha minden egyetlen, tökéletes ecsetvonással kerül a helyére. Ha nincs meg a megfelelő lelkiállapot, akkor jobb neki sem kezdeni. Egy-két óránál tovább pedig nem lehet festeni egyhuzamban, mert nagyon nagy koncentrációt igényel.

Fotó: Marbushka
Fotó: Marbushka

A ruha megtervezése viszonylag rövid időt vesz igénybe. Elég sok mindent tartok egyszerre kézben a Marbushka mindennapjaiban, így is kell két hét, mire át tudom adni a terveket a varrónőnknek, aki hihetelen türelemmel és precizitással alkotja meg a ruhákat. Az első makett elkésztése sem könnyű feladat, ugyanis a babák testalkata nem szokványos. A széles csípő és comb keskeny vállal kombinálva elég nagy kihívás. A ruhák stílusában is igazodnunk kell ehhez. Ezután jön az igazán embert próbáló szakasz: több száz ilyen apró ruhát megvarrni ugyanolyan szeretettel és odafigyeléssel, mint az első darabot.

Fotó: Marbushka
Fotó: Marbushka

A babáink nagyon szerencsések, legtöbbször felnőtt méretben sem találni ilyen szépen kidolgoztott ruhákat. A gyártás nem ér véget a ruhák elkészítésével, a fotózást követően elkészül hozzájuk a díszdoboz és a betétlap, amire meghatározott kompozícióban felvarrjuk a ruhákat. Két-három hónap mire egy baba a polcra kerül.

Fotó: Marbushka

Mesélnél Emma és Janka történtéről? Miben különböznek, miben hasonlítanak?


Emma története szomorú, néhai kutyánk elvesztéséhez nyúlik vissza. A baba utána kapta a nevét. Emma testvére, Janka még velünk van, most nyáron volt tizenkét éves. A babák ugyanúgy mint a névadóik nagyon különböző karakterek: Emma kicsit befelé forduló, melankólikusabb típus, míg Janka lazább, huncutabb. Technikailag a testük ugyanabból a szabásmintából készült, de az anyagok színe eltérő. A fejrészt tekintve Jankának kontya van és huncut mosolya, Emma arca inkább megfontolságot, méltóságot sugall.

Fotó: Marbushka
Fotó: Marbushka

Igazi különlegesség, hogy a babákhoz külön szetteket is készítetek. Igazán stílusosan fel lehet öltöztetni Emmát és Jankát. Milyen inspirációkat használtok a ruhatár kialakításához?A legfőbb inspirációm Bojána, a lányunk. Figyelem, ahogyan játszik és megragadnak a szituációk, amiket kitalál. Vannak visszatérő, kedvenc elemek, és ezekhez próbálok kitalálni nemcsak ruhákat, hanem olyan kiegészítőket is, amik beleillenek a játékba. Még nem készült el a babaház sorozatgyártásban, így igyekszem néhány aprósággal megalkotni azt a miliőt, amiben a babák otthonosan mozoghatnak.

Fotó: Marbushka
Fotó: Marbushka
Fotó: Marbushka

Lesz következő lépés? Érkeznek újabb darabok Emma és Janka gardróbjába? Bővül esetleg újabb barátnővel a csapat?


A következő lépés a fiú babák megtervezése lesz. Rengetegen fájlalták, hogy a fiúk háttérbe szorultak. Lányos anyukaként elég nehéz kibillenteni engem a csajos világból, de úgy látszik ennek is eljött az ideje: az első két makett gyártása már folymatban van. Ruhák természetesen folyamatosan készülnek, a történet folytatódik. Új kalandok, új szereplők#8230;nem lehet abbahagyni. Nagyobb lelegzetű terv a babaház, amelynek első darabja tavaly karácsonykor készült el. Bojka akkor kapta meg Emma mellé az első Janka babát és nehezményezte, hogy nincs hol lakniuk. A téli szünet alatt elkészítettem a házat ami elég nagy sikert aratott, így amint lehetőségünk lesz rá, kitaláljuk, hogy hogyan lehetne sokszorosítani.

Fotó: Marbushka

Sok külföldi vevőtök is van, szerinted milyen messzire jutottak már a babáitok?


A Marbushka játékok és babák ezidáig külföldön voltak népszerűbbek. Ausztráliában, Angliában, Franciaországban fellehetők forgalmazóink révén. Egyéni, visszatérő megrendelőink vannak Amerikában, Mexikóban és Hawaii-on.

Nézz szét a Marbushka oldalán, és kövesd a játékmanufaktúrát a Facebookon!

Ez is érdekelhet

Szemrángás: Mi lehet az oka?

Szemrángás: Mi lehet az oka?

Divat Shoppingtipp

Bújj paplanba! A szezon aduásza a steppelt kabát, mutatjuk a 10 legjobb darabot!

Bújj paplanba! A szezon aduásza a steppelt kabát, mutatjuk a 10 legjobb darabot!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma legyél szeretetteljes - Október 21.

Napi horoszkóp: Ma legyél szeretetteljes - Október 21.