7 sztár, aki tini reklámarcként kezdte a karrierjét

Nincs bevált recept arra, hogy miként lesz valakiből igazán nagy sztár, de egy biztos, az elég jó ajánlólevél, ha már tinédzserként reklámarc.

Fotó: Lynn Goldsmith
A reklámszereplés tökéletes ugródeszka az ismertséghez | Fotó: Lynn Goldsmith
Fotó: Gettyimages.com

Sokan vágynak arra, hogy reflektorfénybe kerüljenek, de hiába tehetséges énekes vagy ígéretes színész valaki, ha nincs egy jól megjegyezhető és hatásos szereplés a portfóliójában. A reklámszereplés tökéletes ugródeszka, hiszen egy-egy válogatáson nagy előnyt jelenthet, ha valakinek az arcát már egy ismert márkához tudják kötni. Sok-sok gyerekszínész vagy betörni vágyó fiatal kapott lehetőséget hirdetésben, hogy aztán néhány évvel később az egész világ megismerje a nevüket.

CHANNING TATUM – Pepsi

A fiatal, feltörekvő Channing színészi és táncoskarrierről álmodozott, és húszévesen el is jött az áttörés számára, táncosként bemutatkozhatott Ricky Martin She Bangs című klipjében, bár alaposan mereszteni kell a szemünket, hogy felismerjük. A Pepsi reklámjában azonban mágikus kezű dj-ként már annál inkább ráismerhetünk, és bizony ráismerhettek a producerek és rendezők is, hiszen a hirdetés a legnagyobb televíziókban futott, így aztán nem is kellett sokáig várni, amíg Channing Tatum komolyabb szerepeket is kapott. Igaz, egy évvel később, 2001-ben egyébként a kidolgozott felsőtestű táncos-színész biztos, ami biztos, az Abercrombie & Fitch reklámjában is bebiztosította az útját a sikerhez.

TAYLOR SWIFT – Abercrombie & Fitch

Az amerikai márka hosszú ideje a fiatalok egyik kedvence, és tagadhatatlanul csalhatatlan a szimatuk, ha fiatal tehetségekről van szó. Olyan hírességek bukkantak fel akkor még ismeretlen tinédzserként a márka kampányaiban, mint Lana Del Rey, Jennifer Lawrence, Ashton Kutcher, Jamie Dornan vagy Sienna Miller és a sort hosszan folytathatnánk még. A Grammy-halmozó Taylor Swift mindössze tizennégy éves ígéret volt, amikor a gitárjával pózolt az Abercrombie & Fitch reklámjában, éppen három évvel azelőtt, hogy a debütáló albuma megjelent volna, amelynek egyébként a Teardrops on My Guitar című dal lett a legnagyobb slágere, ami egészen más megvilágításba helyezi a korai reklámszereplését.

KRISTEN STEWART – Porsche

A színésznő igazi filmes családban nőtt fel, nem csoda, hogy már nyolcévesen apróbb szerepekben felbukkant a televízióban. Mindössze tizenkét éves volt, amikor ez egyik legfelkapottabb rendező, David Fincher Pánikszoba című filmjében Jodie Foster lányát alakította, ráadásul úgy, hogy arra sokan felkapták a fejüket. Ki tudja, hogy a sztárrendező nem arra kapta-e fel a fejét, hogy Kristen Stewart egy Porsche-reklámban megcsillogtatta a tehetségét!? A kislány szerepében, aki inkább minden reggel lekési az iskolabuszt, hogy az apukája a sportautóval száguldjon vele a suliba, Kristen ellenállhatatlanul cserfes volt.

KEANU REEVES – Coca-Cola

A Mátrix- és a John Wick-filmek sztárja nálunk a Bill és Ted zseniális kalandja című őrült vígjátékával lett ismert a kilencvenes évek kezdetén. Ugyan tehetséges jégkorongozónak számított, végül a színészet miatt hagyta ott az iskolát. Az első igazán jelentős szerepét pedig 1984-ben, húszévesen egy kólareklámban kapta, ahol egy kerékpárversenyen teszi büszkévé az apját, aki egy jéghideg itallal segíti kitikkadt fiát. Innen is látszik, Keanu született győztes!

LEONARDO DiCAPRIO – Bubble Yum

A szülei nagyon korán felismerték a kis Leo tehetségét, aki mindig énekes-táncos számokkal szórakoztatta őket. Már öt-hat évesen felbukkant kisebb szerepekben a televízióban, de egészen kamaszkoráig mégsem kapott igazán figyelemre méltó szerepeket. A nyolcvanas évek egyik slágertermékének, a Bubble Yum rágóguminak azonban ő volt az egyik legismertebb reklámarca. A mából nézve a tíz év körüli Leonardo DiCaprio hanyag rágózása mintha A Wall Street farkasa Jordan Belfortjának előtanulmánya lenne.

BEN AFFLECK – Burger King

A nyolcvanas években egy televíziós oktatási műsor állandó szereplője volt, de a kilencvenes évek első feléig a legnagyobb és legismertebb alakítása egészen biztosan a nyolcvanas évek végén készült Burger King-reklámja volt. Ben Affleck ebben a minitörténetben telefonhívást kap az autójába (micsoda fejlett technológia!), és egy sejtelmes női hang azt kérdezi, hogy a Burger Kinggel beszél-e, Ben kapva kap az alkalmon, eljátssza a futár szerepét, pechére azonban amikor végre a csábos női hang tulajdonosa ajtót nyitna, újra megcsörren a telefon az autóban. Annyira meggyőző az alakítása, hogy érthetetlen, miért kellett még éveket várnia egy igazán jó szerepre.

BROOKE SHIELDS – Calvin Klein

A modell-színésznő karrierje tizenegy hónaposan kezdődött, már csecsemőnek is különleges szépségnek tartották, így lett 1966-ban a híres Ivory Soap szappan arca. Brooke Shields felkapott gyerekmodell volt, tizenegy évesen szerepet kapott Woody Allen legendás Annie Hall című filmjében, de a jeleneteit végül kivágták a filmből. Kisebb botrány lett az első valódi filmszerepéből, hiszen a Csinos kislány című filmben gyerekprostituáltat játszott, ráadásul meztelen jelenete is volt a filmben tizenkét évesen. Két évvel később a Vogue magazin legfiatalabb címlapsztárja lett, de hiába volt már igazán ismert az arca, az igazi népszerűséget a Calvin Klein reklámja hozta el számára. A provokatív reklám, amelyben a tizennégy éves Brooke felteszi a kérdést, hogy szeretnéd-e tudni, hogy mi van közte és a Calvin Klein farmerja között (a válasz: semmi), egyrészt jogos felháborodást, másrészt szupersztárstátust, harmadrészt pedig egy kultmárka születését jelentette.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es júniusi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói