To All the Boys I´ve Loved Before - Ez lesz az új kedvenc filmed

Épp a Végállomás: esküvő kapcsán merült fel bennünk, hogy milyen ritka ma már az igazán jó tinifilm és a romantikus vígjáték. Az utóbbi időben valahogy nem ez volt a trend, viszont annyira jó látni, hogy igenis szükség van ezekre a filmekre, és nemcsak szükség van rájuk, de az olyan filmgyártó óriásoknak köszönhetően, mint a Netflix, kapunk is pár remek lehetőséget.

To All the Boys I´ve Loved Before - Ez lesz az új kedvenc filmed
Fotó: netflix

A Netflix tényleg elég magasra tette a mércét, a Stranger Things, a 13 Reasons Why mind-mind olyan ifjúsági sorozatok, amelyek amellett, hogy rettentően izgalmasak és szórakoztatóak, fontos témákkal is foglalkoznak – oké, a két említett sorozat közül talán inkább a másodikra igaz ez az utóbbi kijelentés. A Netflix gyakorlatilag létezése óta próbálkozik saját gyártású sorozatokkal, filmekkel. A sorozatok sikereit nem kell ecsetelnünk (gondolj csak a Kártyavár, az Orange Is the New Black vagy a The Crown sorozatokra), azonban bár rengeteg fölösleges és kissé amatőrszagú filmet is sikerül a stream oldalnak kilöknie magából, ezek között is vannak gyöngyszemek (Okja, First They Killed My Father – csak, hogy pár díjnyertes alkotást is említsünk), sőt még a gimis film kategóriában is tud remeket alkotni.

Minden, amit tudnod kell a The Crown harmadik évadjáról

Minden, amit tudnod kell a The Crown harmadik évadjáról

A To All the Boys I've Loved Before film a Jenny Han azonoscímű sikerkönyvéből készült Susan Johnson rendezésében, és már megjelenése előtt óriási érdeklődés övezte. Már csak azért is, mert nem éppen mindennapi jelenség, hogy egy ilyen népszerűnek ígérkező film főszereplője egy ázsiai lány, viszont annál dicséretesebb. Lara Jean Covey (Lana Condor) egy korai-amerikai anya három lánya közül a középső, akit a végtelenül jóindulatú nőgyógyász apja (John Corbett) egyedül nevel testvéreivel. Lara Jean élete semmivel sem jobb vagy rosszabb egy átlagos tiniénél, nem tartozik feltétlenül a népszerű lányok közé a suliban, de nem is a lúzerek között tartják számon, Lara Jean visszahúzódó, ám annál érzékenyebb a körülötte zajló eseményekre, és főleg a fiúkra. Innen is indul a bonyodalom, a szégyenlős lány bár sosem merte szemtől szembe elmondani azoknak a fiúknak, akikbe belezúgott, hogy mit is érez irántuk valójában (még akkor sem, amikor nővére lecsapott szerelmére és legjobb barátjára, Josh-ra), viszont érzéseit nagyon árnyaltan leírta nekik levélben, amit aztán sosem küldött el. Azzal a kivétellel, hogy ezt egy adott ponton megtette helyett a húga – így Lara Jean élete a feje tetejére áll, érthető módon. Az egyik legkellemetlenebb velejárója ennek, hogy Peter Kavinsky, a lány volt legjobb barátnőjének az exe is rajta volt a listán, így sajnos vele (is) szembe kell néznie Lara Jeannek. Viszont egyezséget kötnek, úgy tesznek, mintha tényleg járnának, hogy Peter volt barátnőjét féltékennyé tegyék, illetve hogy Lara Jean közösségi öngyilkosság nélkül túlélje az egészet. Csak épp egyikőjük sem gondolta, hogy éppen az ilyen helyzeteknek lesz az a vége, hogy nem csak egy ember sérül…

Az ázsiai főszereplő mellett a szingli apuka portréja is igencsak dicséretes, végre egy film, amiben nem a tinikorában felcsinált, rossz döntéseket hozott egyedülálló anyát látjuk, hanem egy csupaszív apát, aki minden erejével azon van, hogy családját gyermekei anyjának elvesztése után is egyben tartsa. A Szex és New York sorozatból ismert John Corbett ezt a karaktert remekül hozza, és még ennyi év után sem tudjuk elhinni, hogy volt képes Carrie helyette Mr. Biget választani! Lana Condor pedig imádnivaló, lehet, hogy karaktere egy fokkal intuitívabb és bölcsebb, mint az átlagos 16 éves lányok, azonban teljesen valódi a hibáival, a félelmeivel, a cukiságával együtt, ahogy a menő, sportos, ám egész komoly nehézségeket is megélt partnere, az új tinibálvány Noah Centineo is. Amint Condor ráolvas narrátorként a film történéseire, és amilyen bájosan eljátssza az esetlen tinilány szerepét, egyértelmű, hogy már ilyen fiatalon egy kész sztár. Centineo pedig remekül hozza mellette a kissé beképzelt, máskor magába forduló, de szíve mélyén jóravaló gimis srácot, aki a végén csak képes meghozni a helyes döntést, és ezáltal megvalósítani lányok millióinak álomfiúját. Együtt sikerül nekik átölelni egy teljes tini romkom-történelmet, amire nemcsak utal néhol a film, hanem konkrétan meg is nevezi őket. Kettejük bimbózó szerelme egy olyan tinirománc, amiben mind tudunk vagyunk hinni, az olykor teljesen lehetetlen körülmények ellenére is. És – ahogy a Vulture szerkesztője is írja – mikor volt utoljára, hogy hittél egy tinirománcban?

Ez is érdekelhet

„Sosem voltunk az a fajta pár, akik olyanok, mint a nyulak” - Párok meséltek, milyen gyakran szeretkeznek

„Sosem voltunk az a fajta pár, akik olyanok, mint a nyulak” - Párok meséltek, milyen gyakran szeretkeznek

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói