5 tipp, hogy megérkezz a jelenbe

2022.szeptember.1.

Többnyire te is robotpilóta üzemmódban működsz? Nem meg, hanem inkább túléled a hétköznapokat? Rendszeresen kapod magad azon, hogy rágódsz a múlton vagy stresszelsz a jövőn? Gyakran előfordul, hogy fogalmad sincs, mit csináltál pár perce?

Sokszor úgy éljük helytelenül az életünket, hogy fel sem tűnik, hogy a legfontosabb szereplőjére nem vigyázunk: magunkra. Kit ne darálna be a feszültség, a „mi lett volna ha” típusú mondatok, a tépelődés vagy az önsanyargatás? A tudatos jelenlét pedig - ami mindenre megoldást nyújthat - amennyire elcsépelt fogalomnak tűnik, annyira nem tudjuk gyakorolni a mai napig sem. Pedig az elv egyszerű: ha rendben vagy a jelenben, akkor egy idő után a múltban és a jövőben is rendben leszel. De hogyan lehet ezt elérni?

Púdermentes Podcast: Soha el nem ért sikereink sírboltjai között

Mobildetox

Legnagyobb össznépi függőségünk a telefonunk állandó nyomkodása. Rengeteg felesleges idő megy el vele, ami hatékonytalansághoz és dekoncentrációhoz vezet. Ugyanez vonatkozik arra is, hogy kényszeresen ragaszkodunk hozzá, hogy valami szóljon a háttérben. Talán félünk csendben maradni? Ideje letenni a telefont, dobd be a zoknis fiókba, és tölts el egy órát a lakásodban önmagaddal. Meglátod, egészen új élmény lesz, amikor újra felfedezed a környezeted zajait, illatát, szerethető momentumait, amit eddig nem vettél észre.

Találj vissza a testedhez

Gyakran elfelejtjük, hogy a testünk mennyit dolgozik értünk minden egyes nap. Fáradhatatlan gépezetként ügyködik, hogy mi élhessük az életünket. Ezáltal nem csak a test és tudat kapcsolatunk gyengül, de figyelmen kívül hagyjuk a jelzéseit is, aminek tétje hosszútávon az egészségünk is lehet. Ha egy picit lehiggadunk és koncentrálunk, érezzük, ahogy zubog a vér az ereinkben, az izmaink megfeszülnek majd megpihennek, vagy ahogy a tüdőnk fel-le emelkedik. Végezz légzőgyakorlatot, és figyelj kicsit befelé. Saját tested az elsődleges tükör a lelkednek a hogylétedről.

Köss békét a negatív gondolatokkal

Állandóan küzdünk az élet kontrasztja ellen, pedig nehéz lenne értékelni a jó dolgokat, ha a rosszak nem vetnének árnyékot nekik. Kliséket mellőzve: meg kell tanulnunk elfogadni a rossz érzéseket. Sokszor azonnal le akarunk küzdeni egy problémát, még mielőtt megvizsgáltuk volna, miért kaptuk ezt a feladatot, milyen gombunkat nyomja, esetleg visszatérő probléma az életünkben… A feldolgozás első lépése, hogy elismerjük a létezését, önreflektíven megvizsgáljuk a ránk gyakorolt hatását, és csak azután kezdünk gondolkodni a megoldáson.

Engedd ki az érzéseidet

Elképesztően fárasztó kifelé mindig a tökéletességre törekedni, pláne, amikor belül óriási háborúk dúlnak. Az érettséghez hozzátartozik, hogy vállaljuk az érzéseinket a külvilág, és elsősorban saját magunk felé. Nem feltétlenül kell drámai jelentet rendezni az iroda közepén, de ha megtörténik… mi van akkor? Ajándékozd meg magad azzal, hogy vállalod az érzéseidet!

Alternatív dimenziók

Nem is feltétlenül a múlton vagy a jövőn való tépelődés tör borsot az orrunk alá, hanem a spekulációk ingoványos világa. Itt villannak fel a meg nem történt félelmeink, és folyamatosan ostromolják a józan gondolatainkat. Nehezebb időkben hajlamosak vagyunk tudatosan elidőzni itt, és rémképekkel sokkolni magunkat. Szuper dolog, ha mindenre fel vagyunk készülve, ám a felesleges feszültségkeltés nagyon veszélyes a mentális egészségünkre nézve. Ilyenkor gyorsan vesd be a következő trükköket, és térj vissza a jelenbe:

  • koncentrálj öt dologra, amit látsz
  • négy dologra, amit meg tudsz érinteni
  • három dologra, aminek hallod a hangját
  • két dologra, aminek érzed az illatát
  • egy érzelemre, amit éppen érzel

Nyitott vagy a spiritualitásra? Nézd meg a Púdermentes podcast Peller Mariannal készült epizódját:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói