Még mindig az EU-s tagállamok után kullogunk abortusz ügyben - íme a magyar valóság 2024-ben

Szerzőnk utánajárt az abortuszt övező legfontosabb kérdéseknek ma, Magyarországon
Szerzőnk utánajárt az abortuszt övező legfontosabb kérdéseknek ma, Magyarországon
Fotó: Herceg Éva/GLAMOUR

Ugyan az abortuszhoz való hozzáférés alapvető emberi jog, Magyarországon mégis számos törvényi, politikai, valamint hozzáférhetőségi akadállyal és kihívással kell szembenézniük a nőknek. Az ENSZ Egyezménye (a Nőkkel Szembeni Megkülönböztetés Minden Formájának Felszámolásáról) szerint Magyarországon a megfizethető, modern és hatékony fogamzásgátlási módszerekhez való hozzáférés továbbra is korlátozott, a nők és lányok pedig akadályokba ütköznek a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos információkhoz való hozzáférés terén. Így állunk az abortusszal 2024-ben, Magyarországon.

Az önrendelkezési jog (amely magába foglalja a szexuális és reprodukciós jogokat is), kulcsfontosságú része a nők jogainak. Ez a jog korlátlanul és kizárólagosan teszi lehetővé a nők számára, hogy meghozhassák döntéseiket a saját testükkel és reprodukciós egészségükkel kapcsolatban, valamint biztosítja az objektív és megbízható információhoz való hozzáférést a szexuális és reprodukciós egészségügyi kérdésekben, beleértve az abortuszt is.

Magyarországon az abortuszhoz való hozzáférés jogilag szabályozott és törvényesen lehetséges, ám a valóságban számos olyan korlát és akadály létezik, amelyek nehezítik a nők számára az abortuszhoz való hozzáférést és annak igénybevételét.

Az abortuszhoz való hozzáférés nem csak egy alapvető emberi jog: a nők reprodukciós és szexuális egészségének elengedhetetlen része
Fotó: aquaArts studio/Getty Images

Hozzáférés: korlátozott

Az abortusz vagy nem kívánt terhesség megszakítása Magyarországon az első 12 terhességi hétig legális, de a 18., illetve 20. hétre is meghosszabbítható bizonyos körülmények között. Az 1992. évi törvény négy esetben engedélyez terhességmegszakítást: ha a terhesség veszélyezteti a nő életét vagy egészségét, ha a magzat súlyos fogyatékosságot szenvedhet, ha a terhesség bűncselekmény következménye, vagy ha a nő életében súlyos válsághelyzet alakult ki.

Az anyagiakat tekintve meglepően magas számokkal találkozhatunk: 2023-ban 45.312 forintba került itthon a terhességmegszakítás, amely jelenleg csak műtéti úton érhető el. (Érdekesség lehet, hogy az abortusz hazánkban nem csak a magyar állampolgárok, hanem a tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek és menedékkérők számára is elérhető.)

Az abortusztabletta (bár a WHO alapvető fontosságú gyógyszerek listáján szerepel és más európai országban használható) Magyarországon nem elérhető a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet döntése szerint.

Nehezítő tényezők

A már meglévő törvényeken kívül a kormányzati politika, a törvénymódosítások és a döntéshozók is jelentős mértékben befolyásolják az abortuszhoz való hozzáférést. A magyar kormányzat politikája a női reproduktív jogok terén folyamatosan formálódik: ez további bizonytalanságot és kihívásokat jelent a nők számára, mivel az utóbbi időben egyre nagyobb szigorításokat vezettek be e téren.

A kormány 2022-ben előzetes egyeztetések nélkül jelentette be a Magyar Közlönyben az abortusztörvény módosítását. Eszerint a terhességmegszakításra készülő nőknek kötelező a magzati szívhangot meghallgatniuk, és ezt orvosi igazolással is alá kell támasztaniuk. A várandós nőknek tehát kötelezően orvosi tanácsadásokon kell részt venniük, ami megkérdőjelezi a nők valós döntési jogát és személyes autonómiáját. Ráadásul sok nő nem kapja meg az előírt információkat, és az egészségügyi szolgáltatás során gyakran hibáztatást és nyomásgyakorlást is tapasztalnak, ami csak tovább rontja a helyzetüket.

A magyar kormány 2022-ben jelentette be az abortusztörvény szigorítását
Fotó: Semen Salivanchuk/Getty Images

Abortusz=alapvető emberi jog

Az abortuszhoz való hozzáférés nem csak egy alapvető emberi jog, hanem a nők reprodukciós és szexuális egészségének elengedhetetlen része is. Az Európai Parlament 2022-es, strasbourgi plenáris ülésén 324 igen, 155 nem szavazattal fogadták el azt a határozatot, amelyben az EP-képviselők felszólítják az Európai Unió Tanácsát, hogy nyújtson be javaslatot az alapjogi charta hetedik cikkének módosítására, amelyet szerintük azzal a szöveggel kell kiegészíteni, hogy mindenkinek joga van a biztonságos és legális abortuszhoz.

Emellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra is felhívja a figyelmet, hogy a biztonságos, időben történő, megfizethető és tiszteletteljes abortuszellátás hiánya a nők mentális és szociális jólétét is veszélyezteti. Felméréseik alapján azok a nők, akik akadályokba ütköznek, gyakran folyamodnak az illegális, nem biztonságos terhességmegszakítási módszerekhez. Ez a helyzet nem csak a nők fizikai egészségét veszélyezteti, hanem az életüket is.

Hazánkban szerencsére jócskán akadnak olyan közösségek, amelyek szakértői kiadványaikkal igyekeznek segíteni a nők döntésében
Fotó: ZeynepKaya/Getty Images

Hasznos kezdeményezések és kiadványok

Számos kiadvány segíti a nők szexuális, reproduktív illetve emberi jogainak tudatosítását, és a nők elleni erőszak felismerését: ilyen a TASZ Kisokos az Abortuszról, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) kiadványai, az UNICEF listája arról, hogy hova lehet fordulni bántalmazás esetén, illetve a PATENT és NANE Segítők Hálózata, valamint az AMNESTY emberi jogi oktatási felülete.

A Romaversitas Alapítvány és az EMMA Egyesület 2024-es MARA programját előkészítő kiadványában roma női kutatók vizsgálják többek között a roma nőket érintő egészségügyi jogsértéseket, az abortuszhoz, fogamzásgátláshoz és egészségügyi rendszerhez való hozzáférésüket és tapasztalataikat.

A kiadvány egyik kutatásából az is kiderül, hogy Magyarországon a sürgősségi fogamzásgátló, azaz az esemény utáni tabletta a magas anyagi díj mellett orvosi kiírásra korlátozódik, azaz nem lehet a gyógyszertárban vény nélkül megvásárolni. A meghatározott 72 órányi idő szűkössége mellett még a hozzáférés limitálása is fokozza a nők által megélt stresszhelyzetet.

A Patriarchátust Ellenzők Társasága (Patent Egyesület) petícióját pár óra alatt több tízezren írták alá (többek között én is) azért, hogy ez megváltozzon Magyarországon. Az EU utolsó tagállamában, ahol még mindig nem elérhető vény nélkül a sürgősségi fogamzásgátló tabletta.

Bár a magyar nőknek törvény szerint joguk van az abortuszhoz, a gyakorlatban számos akadállyal kell szembenézniük. Mindez rámutat arra, hogy szükség van egy átfogó, humánus és támogató politikai rendszerre, amely tiszteletben tartja és védi a nők reproduktív jogait, lehetővé teszi számukra a saját testük felett való döntést, és segít abban, hogy informált és biztonságos döntéseket hozzanak.