Fischer Brigitta, az első magyar bridzs világbajnok: Ez a sport attól zseniális, hogy minden szinten találunk magunknak kihívást, amiket meg kell tudni oldani

Fischer Brigitta gyerekkora óta kimagasló tehetségnek számít
Fischer Brigitta gyerekkora óta kimagasló tehetségnek számít
Fotó: GLAMOUR Hungary

Az utóbbi években itthon is egyre nagyobb népszerűséget élvez a bridzs, ami kortól, nemtől függetlenül nyújt szellemi kihívást. Ismerd meg az egyetlen női magyar bridzs világbajnokot, Fischer Brigittát!

Brigi a hétköznapokban építészmérnökként tevékenykedik, szabadidejében gyerekkora óta a bridzs világában ér el kimagasló sikereket.

Laikusként azt gondolom, hogy a bridzs is jóval elterjedtebb a férfiak körében.

Szerencsére a sport egyre népszerűbb, mind a fiatalabbak, mind pedig a felnőttek körében. Korábban nem volt mindig így, a második világháború után kicsit visszaesett a népszerűsége. Ma már a gyerekek körében szinte kiegyenlített a nemek aránya.

Gyakran hasonlítják a játékot a sakkhoz, tény, hogy utóbbi esetében a résztvevők hetven-nyolcvan százalékát férfiak adják. A bridzs esetében valamivel jobb a helyzet, az utóbbi években egyre több nő tűnik fel, talán ennek is köszönhető, hogy a nagyobb világversenyeken már külön női kategóriák is vannak.

A te életedbe, hogy jött ez a sport?

Tizennégy évesen középiskolában figyeltem fel a lehetőségre, a barátaim és én is beiratkoztunk a délutáni bridzsszakkörre, mint jó időtöltés. Onnantól egészen huszonhárom éves koromig rendszeresen jártunk ezzel a csapattal korosztályos nemzetközi versenyekre, így az évek alatt egy még összetartóbb csapat kovácsolódott belőlünk.

Kézenfekvő volt, hogy ne csak hobbiként űzd, hanem versenyeken is indulj?

Érdekes, mert sokáig ellentét volt bennem ezzel kapcsolatban. Korábban röplabdáztam, de egyáltalán nem szerettem versenyekre járni, csak magát a fizikai tevékenységet imádtam. Meglepően hangzik talán, de a bridzs is hasonlóan épül fel, mint bármelyik sport edzés.

Versenyről versenyre kell készülni, gyakorolni, folyamatosan fejlesztened kell magadat. A legtöbb tudást, tapasztalatot viszont a versenyeken szerzi az ember.

Amikor belecsöppentem ebbe a világba, hamar be kellett látnom, hogy a fejlődés és az eredmények csak úgy jöhetnek, ha rendszeresen részt veszek a versenyeken.

Két évvel ezelőtt elnyerted a világbajnoki címet, ami az egyik legnagyobb elismerése a sportágnak. Hogy emlékszel vissza ezekre a pillanatokra?

A bridzs egyik legizgalmasabb része, hogy a verseny közben fogalmad sincs róla, hogy állsz. Ez csak az adott forduló végén derül ki, amikor a csapattársaiddal egyezteted az elért eredményeket. Így a forduló alatt nem tudsz mást tenni, mint a saját játékodra koncentrálni, nem tudva hogy a másik asztalon mi történik. Az utolsó forduló (6 fordulóból állt a döntő) egyeztetése után tudatosult az egész csapatban, hogy mi történt. Világbajnokok lettünk.

Fischer Brigitta építészmérnökként dolgozik, a sikereit munka mellett éri el
Fotó: GLAMOUR Hungary

Hihetetlen érzés kerített hatalmába, már csak azért is, mert Magyarországnak régóta nem sikerült elhoznia a bajnoki címet, a korábbi versenyeken általában a középmezőnyben végeztünk. Nekem ezelőtt kiugróbb eredményem a 2018-ban elért európai bajnoki ezüstérmünk volt. Sokáig nem tudtam felfogni, hogy ez tényleg velem történt, magyar lányként, ekkora eredményt értem el. A hazai bridzs közösség tagjai is különös szeretettel, és elismeréssel fogadtak, amire a mai napig jóleső érzés visszagondolni.

Egy ilyen cím után megszerzése után, mi jelenti a legnagyobb hajtóerőt?

A világbajnoki címhez kapcsolódó megmérettetés női kategóriában, de azon belül nyílt mezőnyben zajlott, ami azt jelenti, hogy a csapat tagjai bármely országból érkezhettek, megkötés nélkül. Így alakult, hogy a csapatunkban volt svéd, amerikai és magyar nő is. Nagy vágyam lenne, ha egyszer ezt az eredményt magyar csapattársakkal karöltve tudnám elérni, de már az is rendkívül sokat jelentene, ha legalább a legjobb háromban végeznénk.

Most az egyik nagyobb szabású tervem, hogy a férfiak között is bizonyítani tudjak. Különösen büszke vagyok rá, hogy tavaly sikerült vegyes mezőnyben (a pár egyik tagja férfi, másik nő), svéd partneremmel megszereznünk európai bajnokságon a hatodik helyezést, mindezt úgy, hogy nem a bridzs jelenti a fő elfoglaltságot az életemben. Hivatásom az építészet, jelenleg egy beruházáslebonyolító és projektmenedzsment cégnél dolgozom, amit szintén imádok.

Sajnos egy nap csak huszonnégy órából áll, így nincs tíz-tizenkét órám, hogy a briddzsel foglalkozzak, csak a munka mellett tudok erre időt fordítani.

Próbálom a magammal szembeni elvárásokat is ennek megfelelően igazítani. Ez elég nagy hátrányt jelent azokkal szemben, akik napi szinten akár nyolc-tíz órát is tudnak a briddzsel foglalkozni, egy olyannal szemben, mint én, aki a meglévő karrierje mellett, kvázi hobbiként űzi.

Ha meg kellene fogalmaznod, neked mit ad ez a sport, mit mondanál?

Minden alkalom egy szellemi kihívás, teljesen máshogy fáradsz el mentálisan. Egy detektív felderítéshez tudnám hasonlítani, amikor minden részletet figyelembe véve meg kell tudnod oldanod a különböző rejtélyeket. Nincs két egyforma leosztás, így soha nem tudhatod, milyen kihívásokkal kell szembenézed. Ez a szemlélet nagyon sok pluszt ad, amit a hétköznapokban is jól lehet hasznosítani. Nagyon kis esély van arra, hogy ugyanazzal a feladattal, ugyanazzal a problémával még egyszer találkozz.

Kicsit olyan, mint egy puzzle, először kirakod a keretet, majd előbb-utóbb kirajzolódik előtted a feladvány többi része is. Emellett még a közösség és az emberi kapcsolatok adnak sokat. Az elmúlt években a bridzsnek köszönhetően számtalan új emberrel hozott össze az élet. Jó érzés ennek az összetartó, nemzetközi körnek a részese lenni. Szellemi kihívást ad egy olyan közegben, ahol észre sem veszed, hogy milyen gyorsan repül az idő.

Hogyan vágjon bele az, aki szeretné magát ebben a műfajban kipróbálni?

Tíz-tizenegy éves kortól már nyugodtan bele lehet vágni, fontos, hogy magabiztosan tudjunk fejben összeadni, szorozni. Ez a sport attól lenyűgöző, hogy az ember minden szinten talál magának kihívást, amit meg lehet oldani. Nem számít, hogy egy hónapja, vagy harmincöt éve csinálja valaki, mindig lesz fejlődési potenciál és pozitív visszacsatolás.

Bridzs kisokos:

A bridzset négyen játsszák. Két játékos párt alkotva küzd egy másik pár ellen. Mindenki ugyanazért a célért küzd: minél több ütést szerezzenek. Az ötvenkét lapot egyesével, az óramutató járásával egyezően kiosztjuk a négy játékosnak. A játék két fő részből áll: a licitálásból és a lejátszásból. Ha szívesen kipróbálnád magad te is ebben a nagyszerű sportban, olvass még többet a játékszabályról, vagy jelentkezz oktatásra a bridzs.hu oldalon.

Fotó: Generál Kristóf

Stylist: Pintér Judit

Smink: Kürti Nanett

Haj: Szepeshelyi Gabriella