Mit gondol a filmtörténet legikonikusabb eljegyzési gyűrűiről egy ötvös? Mutatjuk!

A Szex és New York hat évadán át vártunk Carrie és Big esküvőjére, ami első körben balszerencsésen alakult, a gyémántgyűrű is elmaradt, végül a 2. részben egy különleges fekete gyémántot kapott Carrie azért, hogy sose feledje, ő már feleség
A Szex és New York hat évadán át vártunk Carrie és Big esküvőjére, ami első körben balszerencsésen alakult, a gyémántgyűrű is elmaradt, végül a 2. részben egy különleges fekete gyémántot kapott Carrie azért, hogy sose feledje, ő már feleség
Fotó: GLAMOUR Hungary

A leánykérés klasszikus filmes téma, de legyen bármilyen romantikus, vatta-cukorfelhős vagy éppen tragikus, könnyfakasztó is a jelenet, ötvösként – szakmai ártalom – minden esetben az eljegyzési gyűrű jellegzetességeire összpontosítunk.

A hatkarátos gyémánt önmagában nem ér pluszpontot, ám amikor egy iparművészeti remekmű bukkan fel a képernyőn, amely esetleg még a nagy kérdés elé állított szereplő személyiségét is példázza, a drágakövekkel tarkított ékszeren kívül egy ötvös-néző szeme is elégedetten csillan fel.

Szex és New York (1998-2010)

A Szex és New York sorozat és filmek kapcsán nem tehetjük meg, hogy kizárólag egyetlen lánykérő ékszeréről ejtünk szót. A felsorolás Charlotte York első, Tiffany & Co-nál vásárolt, 2,7 karátos platinafoglalatos eljegyzési gyűrűjével kezdődik, amelynek története a kellemetlen válást követően (megúszva a becserélést és beolvasztást). Mégis méltó befejezést kapott, ugyanis az eladott tárgy összege Carrie lakásának előlegbefizetését fedezte.

Mindeközben Carrie Bradshaw (miután az első, rombuszgyémántos, sárga-arany ékszer látványa leheletnyit felkavarta – érzelmileg és testileg egyaránt) visszaszolgáltatta második, fehéraranyba foglalt Asscher-csiszolású gyűrűjét immár volt-vőlegényének, Aidennek.

Ezzel szemben Charlotte második házassága egy lehengerlő, két trapéz-bagett gyémánt által keretezett emerald-cut brilliánssal kezdődött, amely (Charlotte rajongásának tárgya) Elizabeth Taylor Richard Burtontől kapott eljegyzési gyűrűjét idézte meg.

Gyűrű helyett eljegyzési cipő - egy életre a retinánkba égett a Szex és New York ikonikus darabja
Fotó: GLAMOUR

Persze, a filmek legklasszikusabb leánykérő jelenete tagadhatatlanul a korábbi cikkünkben említett királykék, csatos ’Hangisi’ típusú Manolo Blahnikjával történt, amelyet a második epizódban egy Mr. Bigtől kapott, négy karommal rögzített, monumentális, kerek, éjkék-fekete brillcsiszolat sem tudott lekörözni.

Az időgép (2002)

Az H.G. Wells regényén alapuló, Simon Wells által rendezett Időgép Central-parkos leánykérő filmkockáinak szomorúságán valamelyest enyhít az eljegyzési gyűrű mágikus mivoltja.

A leheletfinom foglalatba helyezett ovális, kaboson csiszolású holdkövet rozéaranyból készült organikus mintázat keretezi. Habár Emma boldogan igent mond Alexander Hartdegen kérdésére, a varázslatos, irizáló féldrágakő ékszert soha nem viselheti, ugyanis akárhány alkalommal utazik vissza az időben főhősünk, a sors, avagy a gyönyörű hölgy tragikus halála és az ezáltal soha be nem teljesedő szerelem az összes létező valóságban megismétlődik.

Emlékszel még az Időgép című film csodás gyűrűjére?
Fotó: Northfoto

A különleges varázsgyűrűt szemlélve nem pusztán a romantikáért, hanem a felvillantott, de kihasználatlan ékszerért is vérzik a szívünk.

Doktor Szöszi 2. (2003)

Ugyan az első filmben Vivian Kensington csontos, „Szörnyella de Frász” ujján landolt a nagymama hatkarátos Harry Winston gyémántgyűrűje (egy gigantikus cseppformájú kő két szomszédos trillion csiszolattal, amiért mi is elmorzsolnánk egy pár könnycseppet). Minden jó, ha a vége jó, ugyanis minden idők legbájosabb ügyvédnőjét, Elle Woods-ot az álomférfi, Emett Richmond mellett az - ugyancsak Harry Winston márkájú - álomgyűrű is megillette a második epizódban.

A film, amiben tényleg minden rózsaszín volt
Fotó: Tumblr

A központi, tekintélyes méretű ovál pink követ két háromszögletű, fehér gyémánt fogta közre – a különleges, ízig-vérig Elle Woods ékszer megtervezésében maga a főhőst alakító színésznő, Reese Witherspoon is részt vett.

A nagy Gatsby (2013)

Az F. Scott Fitzgerald 1925-ben megjelent regénye alapján készült Great Gatsby-t egyszerre szívmelengető és tragikus történetén kívül fenomenális art deco látványvilágáért is csodáljuk. A korhű, gondosan komponált jelmezek legékesebb darabjait egyértelműen Daisy Buchanan viseli, ám még ékesebb az ujjain ragyogó apró fehér brillekkel díszített, halo-foglalattal körülölelt, cushion csiszolású világoskék drágaköves Tiffany & Co gyűrű.

A Nagy Gatsby című film látványa, ruhája és ékszerei egy életre elvarázsoltak minket
Fotó: Profimedia

Szakmai kritikával élve a többi precízen válogatott kiegészítővel ellentétben az ékszer nem tükrözi kellőképpen a kor jellegzetességeit, ugyanis a ’20-as ’30-as évek ékszerészeti stílusát általánosságban a nagyobb, szögletes sziluettek, gyöngyök, smaragdok és smaragdcsiszolások, valamint a geometrizáló-és legyezővésetek jellemezték.

Mindenesetre a bámulatos ötvösmestermű kiemelt szerepet kapott a filmben, mi pedig nem haragszunk érte, még akkor sem, ha nem az art-deco stílus jellegzetességeit példázza. Az ékszer szép, míves, látványos. Kell ennél több?

Elfújta a szél (1939)

Azt gondolnánk, Scarlett O'Hara zöld bársonyfüggönyből szabott estélyi ruhája, vagy éppen a káprázatos, fehér-zöld porcelánmintás, fodrozott dekoltázzsal spékelt ruhakölteménye a világklasszis, Margaret Mitchell: Gone with the Wind megfilmesítésének legkáprázatosabb és legjellegzetesebb kiegészítője. Amikor Rhett Butler előrukkol az eljegyzés ötletével, Scarlett – eleinte – kelletlenül beleegyezik, mi tagadás, a grandiózus gyűrű ígérete még bizakodóbbá teszi az új házassággal kapcsolatban.

Scarlett O'Hara karaktere sem panaszkodhat ám!
Fotó: IMDB

Bár kinek ne imponálna egy smaragdokkal körülölelt, négykarátos gyémántgyűrű, amely már-már a gyűrűsujjunk teljes felületét beteríti? A palackszín egyébként gyönyörűen vissza-visszaköszön a film különböző pontjain: akár az említett ruhák, a látványos gyűrű, vagy akár a Scarlettet megszemélyesítő színésznő, Vivien Leigh szemének zöld csillogásában.

Crazy Rich Asians (2018)

A Kőgazdag ázsiaiak ugyan nem egy kimagasló minőségű filmművészeti remekmű, mégis – bizonyos szempontból – maradandó élmény okozott látványvilág-téren, limonádé jellege ellenére is. Az Eleanor Sung-Young ellenszenves anyós karakter által viselt elképesztő radient-csiszolású, két cseppformájú gyémánttal párosított smaragdköves gyűrűcsoda valójában megformálója, az Oscar-díjas Michelle Yeoh saját gyűjteményéből került a filmvászonra.

Fotó: Todd Williamson/NBC/Getty Images

Külön érdekesség, hogy míg a smaragd drágakövek kristályszerkezetét gyakran zárványok tarkítják, a színésznő által birtokolt ritka gyűjtői darab tökéletesen zárványmentes, ezáltal (szó szerint!) felbecsülhetetlen az értéke.

Visszakanyarodva a filmvászonra: amennyire lélektelenül indul az ékszer története, annyira bájosan és szívmelengetően végződik, ugyanis Eleanor ezzel a gyűrűvel adja áldását az eleinte nem támogatott frigyre, így a különleges darabot végül fiának, Nicnek (tehát újdonsült menyének, Rachel Chunak) ajándékozza, leánykérő gyűrű gyanánt.