„Sikerem egyik sarokköve, hogy nem kötök kapkodva üzletet” - Elolvastuk 50 Cent új könyvét

glamourplusz 50 cent
50 Cent könyve, a Nyomd okosban, nyomd okosan idén júniusban kerül a magyar könyvesboltok polcára is
Fotó: Getty Images / John Nacion / Contributor

Az életünk tele van kihívásokkal és lehetőségekkel, és már azt is tudjuk, hogy a sikeres és boldog élethez vezető út nem egyenes. Jól tudja ezt a világ egyik legismertebb rappere, aki végigjárta ezt az utat, és most személyes tapasztalataival segít nekünk is, hogy lépésről lépésre elérjük a célt. Összegyűjtöttük 50 Cent legfontosabb tanulságait, amelyek segítenek, hogy magabiztosan navigáljunk az élet kihívásai között.

A Nyomd okosban, nyomd okosan (Hustle harder, hustle smarter) című könyv a Jaffa Kiadónak hála idén júniusban kikerül a magyar könyvesboltok polcára is. Sikere már most borítékolható, hiszen egyik legfontosabb üzenete, hogy mindig bízzunk magunkban és a képességeinkben. Curtis Jackson, ismertebb nevén 50 Cent, így ír erről:

Tartós sikerem egyik sarokköve, hogy nem kötök kapkodva üzletet. Noha a nevem a fizessetek szinonimájává vált, soha nem hajszolom a pénzt. Minden új vállalkozást a benne rejlő hosszú távú lehetőségek alapján ítélek meg, nem pedig az alapján, mekkora összeg üti majd a markomat.” Ez a hozzáállás különösen fontos számunkra, mivel túl gyakran érezzük, hogy gyorsan kell döntenünk és cselekednünk, hogy ne maradjunk le. De 50 Cent emlékeztet: ne feledd, hogy a hosszú távú siker kulcsa a türelem és a megfontolt döntéshozatal.

Legyél önmagad legjobb változata

Az önazonosság és önmagunk legjobb verziójának megélése szintén központi téma a könyvben. Jackson hangsúlyozza, hogy nem szabad mások mintájára alakítani magunkat. „Nem az a te utad, hogy olyan legyél, mint én, de az sem, hogy valaki mássá próbálj válni. Ha túlságosan egy másik személy mintájára alakítod magad, a kisugárzásod gyenge és erőtlen lesz.” Ez az üzenet pedig arra ösztönöz minket, hogy találjuk meg saját hangunkat, és legyünk büszkék arra, akik valójában vagyunk. Az önazonosság nem csak önbizalmat ad, hanem vonzóvá is tesz mások számára.

50 Centet eddig rapperként ismerte a nagyvilág, most pénzügyi tanácsokat is ad új könyvében
Fotó: Getty Images / Theo Wargo / Staff

Alkalmazkodj!

Az élet tele van mindenféle változásokkal, és a sikeres emberek egyik közös jellemzője, hogy képesek alkalmazkodni és folyamatosan tanulni, akárcsak a dollármilliárdos Jackson, aki így fogalmaz ebben a fontos kérdésben. A sikerem egyik kulcsa, hogy életem minden szakaszában felmértem a helyzetet, amibe belecsöppentem, és megfelelő módon alkalmazkodtam hozzá. Nem vitás, hogy ez a tanács nagyon jól jön a mai világban, ahol a rugalmasság elengedhetetlen része a sikernek. Ahogy 50 Cent mondja, ne félj új dolgokat kipróbálni és tanulni a hibáidból.

Ismerd az értékeidet

Az önbizalom egyik alapja, hogy tisztában legyünk az értékeinkkel. Jackson pedig így fogalmaz:

Biztos vagyok benne, hogy amíg magamra fogadok, mindig nyerek.

Elmondása szerint ez a hozzáállás segít abban, hogy ne hagyjuk magunkat kihasználni, és mindig olyan döntéseket hozzunk, amelyek hosszú távon is előnyösek számunkra.

glamour plusz ikon Íme a sorozat, amit receptre kellene felírni

Íme a sorozat, amit receptre kellene felírni

Ne félj kockáztatni

A sikeres emberek gyakran mernek kockáztatni. Jackson élete során számtalan alkalommal kockáztatta sikerét, pénzét, jövőjét, és végül mindig jól jött ki belőle, ezért könyvében újra és újra hangsúlyozza, hogy miben rejlik a kockáztatás sikere. „Az életem minden szakaszában felmértem a helyzetet, amibe belecsöppentem, és megfelelő módon alkalmazkodtam hozzá. Bár mindig meríteni fogok az utcán tanult leckékből, soha nem csak azokra szorítkozom.” A kockázatvállalás tehát nem azt jelenti, hogy felelőtlenül cselekszünk, hanem azt, hogy merjük elhagyni a komfortzónánkat és új lehetőségeket keresni.

Az elérhetetlenség varázsa

Egy másik fontos tanulság, hogy az elérhetetlenség vonzóvá tehet. Ez a tanács különösen hasznos lehet a karrier és a személyes kapcsolatok terén is. „Az ínség mindenkit elriaszt, kivéve a legkönyörületesebb embereket. Az emberek túlnyomó többsége vonzódik ahhoz, amiről azt hiszi, hogy nem lehet az övé.

Legyél nyitott az újra

Az új élményekkel és tapasztalatokkal szembeni nyitottság és a kíváncsiság megőrzése fontos része a mindig fiatalos hozzáállásnak. A rapper szerint ha nyitottak vagyunk az új tapasztalatokra, hajlandóak vagyunk kockáztatni, és kíváncsiak vagyunk az új dolgokra, akkor fiatalok maradunk, és így mindig képesek leszünk megőrizni a lendületet, ami az élethez kell.

Nem ez az első könyve 50 Centnek, amiben megosztja tapasztalatait rajongóival
Fotó: Northfoto

A belső motiváció felbecsülhetetlen

Végül, de nem utolsósorban, 50 Cent a belső motiváció fontosságát hangsúlyozza legújabb könyvében. „A belső motiváció az, ami valóban előrevisz. Ha valami iránt szenvedélyesen érdeklődsz, akkor nem fognak kizsákmányolni." A Nyomd okosban, nyomd okosan című könyv tehát számos hasznos tanácsot és inspirációt nyújt számunkra, akik sikeres és boldog életre vágyunk, márpedig miért ne vágyódhatnánk egy ilyen élet után?

Az önbizalom, az önazonosság, az alkalmazkodóképesség, az értékeink ismerete, a kockázatvállalás, az elérhetetlenség varázsa, az új tapasztalatokra való nyitottság és a belső motiváció mind-mind segíthetnek elérni ezt a vágyat, ami talán nemsokára valóság lesz. Ne feledjük, hogy a siker és a boldogság a mi kezünkben van, és csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki az életünkből. Curtis Jacksonnak, az egykori utcagyereknek sikerült, és most nem sajnálja rá az időt, hogy megossza velünk is a sikerhez vezető út térképét.