Bele lehet fáradni a munkakeresésbe, sőt, ki is lehet égni benne – A job search burnout jelenség létezik, és nem válogat

Ne legyenek tévhiteink: a munkakeresés is munka!
Ne legyenek tévhiteink: a munkakeresés is munka!
Fotó: Drazen_/Getty Images

Már a századik állást pályáztad meg, de még mindig nincs eredmény? Azzal telnek a napjaid, hogy órákon át állást keresel, interjúkra jársz, és folyamatosan azon görcsölsz, meddig tart még ki a pénzed? Teljesen érhető, ha kezdesz belefáradni, sőt - az álláskeresésben valójában is ki lehet égni.

Átérzem, min mész keresztül. Volt, hogy egy nap húsz önéletrajzot is kiküldtem, hosszú órákat ültem végig olyan cégek tájékoztatóján, akik értékesítő munkát kínáltak nulla forintért teljesítményalapon (majd megevett a méreg, hogy ellopták az időmet), miközben a bűntudat meg a kétségbeesés kéz a kézben salsáztak bennem, annyira ki voltam borulva, miért nincs még munkám. Létező jelenség a job search burnout, vagyis álláskeresési kiégés, de meglepő módon hazánkban még nem ismerik a kifejezést.

A munkakeresés is munka

Sokan - tévesek - azt hiszik, hogy kiégni csak a munkától lehet. Amikor valaki reggeltől estig tapossa a malmot, állandó stresszben és szorongásban telnek a napjai, és már megmutatkoznak rajta a depresszió tünetei. Ha jobban belegondolsz, ugyanez történik azzal is, aki állást keres, mivel a munkakeresés is munka. Akinek tényleg kell a meló, az igenis odateszi magát, és időt, energiát fektet abba, hogy munkát találjon.

Pedig Michelle Perchuk álláskeresési stratéga, karrier coach szerint a kiégés súlyosabb lehet azoknál, akik állást keresnek. A munkakeresés gyakran a bizonytalanság, a frusztráció és a csalódás időszaka, és a legkitartóbb álláskeresőket is megviselheti. De hol rontják el a munkakeresést?

A szakértő szerint a kiégés gyakori lehet azoknál, akik munkát keresnek
Fotó: fizkes/Getty Images

Jelentkezés nem megfelelő állásokra

Az álláskeresés során fellépő kiégés egyik leggyakoribb oka az, ha olyan állásokra jelentkezel, amelyek nem megfelelők. A kilátástalanság arra késztethet, hogy bármilyen pozícióra jelentkezz, függetlenül attól, hogy az megfelel-e készségeidnek, érdeklődési körödnek és értékeidnek. (Jusson eszedbe Joey a Jóbarátokból, aki színész létére elment karácsonyfát árulni, de volt idegenvezető is a múzeumban, ahol Ross dolgozott. Egyik sem sült el fényesen!)

De mi a baj azzal, ha a szakmádtól eltérő munkát vállalnál? Hogy az gyakran csalódáshoz és frusztrációhoz vezet. Már maga a folyamat, hogy tudod, olyat fogsz csinálni, amit nem szeretsz megviselhet, ami miatt rövid időn belül újra álláskereső válhat belőled. Persze világos, miért juthatsz el erre a pontra: fogytán a pénz, unod a szülők vagy a házastársad megjegyzéseit, gondolnod kell a gyerekedre vagy egyszerűen annyira értéktelennek és haszontalannak érzed magad, amiért nem dolgozol, hogy ezért bármit bevállalsz – ám ez legyen a végső megoldás!

A tehetetlenség nagy úr

Az álláskeresés közbeni kiégés másik oka, hogy túlterheltnek érezheted magad. Eleve kimerítő, amikor több órán át munkát keresel, el is küldöd a jelentkezésed az éterbe, ahonnan gyakran válasz sem érkezik. Az sem kellemesebb, mikor hatalmába kerít az érzés: azért nem kaptad meg a munkát, mert túl messze laksz és a munkáltató nem akarja fizetni a bejárást vagy kockáztatni, hogy elkésel.

Felütheti a fejét a tehetetlenség érzése is, ami motiváció vesztéshez és kiégéshez vezethet. A sok "visszapattanás" megtépázhatja az önbizalmad, az önbecsülésed és az optimizmusod. Nem csoda, ha hetek, hónapok elteltével reményvesztetté válsz!

Mentálisan rendkívül megterhelő lehet, ha hosszú időt töltünk munkahely-kereséssel
Fotó: ferrantraite/Getty Images

Mit tehetsz a kiégés elkerülése érdekében?

  • Legyen egy terved

Vannak, akik úgy vélik, hogy az álláskeresés egy számjáték. Például, ha kiküld háromszáz önéletrajzot, nagyobb esélye lesz a sikerre, mint ha ötvenet. Sajnos, ez ritkán hatékony! Inkább tárd fel az ideális szerepköröd vagy határozd meg, mi az, ami érdekel. Ezt követően készíts egy listát azokról a cégekről, helyekről, ahol szívesen dolgoznál. Mielőtt jelentkeznél, frissítsd az önéletrajzod az aktuális trendek szerint, aztán indulhat a mandula!

  • Használd ki a kapcsolati hálód

A legtöbb álláshirdetés nem jelenik meg az interneten, tehát ne várj hat hónapig az álláskereséssel, mielőtt felveszed a kapcsolatot az ismerőseiddel! Tedd meg minél hamarabb! Ha van olyan barátod vagy volt munkatársad, aki egy olyan cégnél dolgozik, ahol el tudnád képzelni magad, kérj egy kis segítséget. Az ajánlás nagyszerű módja annak, hogy kitűnj a zsúfolt munkaerő piacon!

Nem biztos, hogy az a legjobb taktika, ha olyan állásra is jelentkezünk, amelyhez nem fűlik a fogunk!
Fotó: fizkes/Getty Images
  • Állíts be időkorlátokat

Az álláskeresési kiégés elsődleges oka, hogy az emberek hetente negyven órát töltenek önéletrajzok kiküldésével. Ne tedd ezt! Ehelyett legyen egy stratégiád, és határozz meg napi időkorlátokat. Válassz olyan időintervallumot, mikor a legproduktívabbnak érzed magad. Ha hatékonyan használod az idődet, és fenntartható ütemet állítasz be, nagyobb valószínűséggel kerülöd el a kimerülést, a kiégést.

  • Tervezz be öngondoskodást

Az álláskeresés fárasztó, érzelmileg megterhelő lehet. Átlagosan körülbelül hat hónap vagy több kell egy tisztességes állás találásához. Más szóval, ez egy maraton, nem egy sprint. Fontos, hogy az életed ne lemondásokról szóljon! Igenis tudni kell ilyenkor is kedvezni magadnak: pihenni, mozogni, és megfelelően táplálkozni, kávézni egyet a barátokkal vagy olvasni egy jó könyvet.

  • Légy nyitott

Érthető, hogy ki akarsz tartani az „ideális” állásért. De ha a keresés túl sokáig tart, talán változtatnod kellene az irányon. Térképezd fel, milyen alternatív lehetőségeid vannak! Ilyenkor célszerű fontolóra venni, mi az, ami még közel áll a szakmádhoz vagy mi az, amiben szívesen kipróbálnád magad. Így nemcsak pénzt, de tapasztalatot is szereznél!

Ne add fel, célba fogsz érni!
Fotó: skynesher/Getty Images
  • Keress szakmai támogatást

Ha több hónapja nincs előrelépés, ideje feltenni magadnak a kérdést: min kellene változtatni? Közben pedig, ha a kiégés továbbra is fennáll, időszerű lehet szakmai támogatást kérni. (Például egy karrier coachtól, aki elfogulatlan perspektívát és konstruktív visszajelzést tud adni. Vele meghatározhatjátok azokat a területeket is, ahol fejlődésre lenne szükséged!)

Ne feledd: a megfelelő lehetőség megtalálása időt és türelmet igényel. Ahelyett, hogy azon merengenél, miért nem jön össze, összpontosíts olyan dolgokra, amiket irányítani tudsz: például a hozzáállásodat. Ha kezdesz nagyon csüggedni, tarts egy rövid szünetet a feltöltődéshez. Aztán folytasd a keresést, és ne add fel. Célba fogsz érni!

Wadolowski-Balogh Orsolya közel tíz éve foglalkozik (főállásban) újságírással, a GLAMOUR felületein leginkább a filmes anyagaival találkozhatnak az olvasók. A magánéletben igazi macskabolond, megszállott könyv- és filmdaráló, valamint az éjszakába nyúló társaspartik szerelmese.