Fogyni szeretnél? Szakértőt kérdeztünk a leghatékonyabb edzésformáról

Szakértőnk szerint az életmódváltással új alakot és új életformát is nyerhetünk
Szakértőnk szerint az életmódváltással új alakot és új életformát is nyerhetünk
Fotó: We Are/Getty Images

Még nem késő elérni a nyári alakot. De vajon hogyan formálhatjuk át a kritikus testrészeket? Szakértőnk segít, hogy az életmódváltással új alakot és új életformát nyerjünk, még a strandszezon előtt.

Mára elcsépeltnek tűnhet az életmódváltás kifejezés: ennek legfőbb okai, hogy míg sokan instant megoldásokat keresnek a tartós változás érdekében, addig a másik oldalon számos csaló épít vállalkozást ezekre az instant fortélyokra és gyakran olyan sport vagy táplálkozási tanácsokkal csábítanak minket, amelyeknek nagyon alacsony a hatékonyságuk.

A kulcs: kitartás

Mindehhez hozzátartozik, hogy az életmódváltás kihívásait számos pszichológiai és gyakorlati tényező is akadályozza: mivel a változás folyamata sokszor hosszú, felgyorsult világunkban különösen nagy kihívást jelent türelemmel várni. Arról nem beszélve, hogy gyakran ragaszkodunk megszokott életmódunkhoz, még akkor is, ha tudjuk, hogy az nem optimális számukra.

A cél és a kitartás az életmódváltás két kulcstényezője
Fotó: South_agency/GettyImages

Ebből kifolyólag érthető, hogy újra és újra kudarcot vallunk, ha életmódváltásra adjuk a fejünket, pedig a maradandó változáshoz valójában két dologra van szükség: célra és kitartásra.

„A kitartáshoz pedig kemény akarat kell! Fontos, hogy az edzésprogramunkat a saját életmódunkhoz igazítsuk, hiszen mindenkinek más az, ami működik. Ezen kívül az is prioritást kell, hogy élvezzen, hogy az edzést, a mozgást jutalomként, örömként éljük meg, és ne kötelességként” – kezdi a beszélgetést Molnár Zsófia profi testépítő és személyi edző, aki a legfiatalabb magyarként állt fel a Mr. Olympia színpadára, és aki immár egyedülállóan új életmódváltó programot kínál elsősorban nők számára.

Zsófi saját és mások példáin keresztül is jól tudja, hogy minden kezdet nehéz, főleg a berögzült, régi szokások megváltoztatása, de mint mondja, van egy jó hír is: „Amikor új szokásokat alakítunk ki, azok egy idő után teljesen természetesen fognak működni az életünkben. Életmódváltás esetén az egészséges életmód kialakítása a fő cél és a járulékos eredmény az izmosodás, illetve a fogyás.”

A szakértő szerint kulcsfontosságú, hogy az adot mozdulatot professzionálisan végezzük el
Fotó: Jordi Salas / Getty Images

Trükkök helyett tudatos tervezés

Az életmódváltás tehát két lépéssel kezdődik, viszont a hegycsúcsig vezető úton elkélnek a fogódzkodók. Ilyen a tudatos edzésterv. Amikor pedig elsajátítjuk a gyakorlatok helyes kivitelezését, úgy válunk egyre motiváltabbá a folytatáshoz.

Szakértőnk szerint ehhez nincs szükség a személyi edző folyamatos jelenlétére, ez sokkal inkább a gyakorláson múlik. Az adott mozgásforma szabályos kivitelezése kulcsfontosságú, ennek érdekében 0-24 órában elérhető súlyzós és saját testsúlyos videóanyagot kínálok mindazok számára, akik fitt formára és egészségesebb testre vágynak” – magyarázza Zsófi, majd hozzáteszi, hogy jelenleg több, mint kétszáz ilyen videót készített online női vendégei számára, amelyekben lépésről lépésre, érthetően megtanít arra, hogyan lehet elvégezni helyesen a gyakorlatokat, az alapmozdulatoktól a komplex feladatokig.

Zsófi szerint a berögzült szokásoktól nehéz megszabadulni
Fotó: Louis Alvarez/Getty Images

Állítása szerint mindazok, akik megtanulják, hogyan kell megfelelően végrehajtani egy guggolást vagy akár egy hasprést, azok számára semmi sem szab határt a cél elérése érdekében. „Szeretném bizonyítani, hogy a súlyzós edzés az egyik legjobb módszer ahhoz, hogy a nők is elérjék a testükkel kapcsolatos céljaikat. Ehhez nem feltétlenül kellenek csili-vili eszközök, csak egy megfelelő edzésterv és kemény akarat – én is így kezdtem el a súlyzós edzéseket.”

Biztos nincs késő?

A nyár küszöbén állva felmerül a kérdés: vajon mennyi időre van szükség a szemmel látható változáshoz? Vajon még mindig nincs késő az életmódváltáshoz? „Hiszek benne, hogy kis lépésekkel akár pár hónapon belül egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és formásabb énünket láthatjuk viszont, de ahogy említettem, a szokás kialakítása, szorgalom és türelem az első kihívás. A megfelelő szakmaisággal összeállított edzésprogramok önmaguktól nem teljesítik a munkát” – mondja a profi testéptő, aki még hozzáteszi, nagyon fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk, hiszen az elsődleges nehézség az, hogy sokan nem tudjuk, mi az, ami egészséges és mi az, ami ártalmas.

Hiába a professzionális gyakorlatsorok, ha hiányzik a kitűzött cél és a kitartás
Fotó: Dardespot/Getty Images

A hiteles információ beszerzése után át kell ültetni ezeket az elveket a gyakorlatba és lassan átvezetni a régi, rossz szokásokat az új, egészséges változatra. „Ha nem hirtelen, egyik napról a másikra szeretnénk mindent megváltoztatni, akkor sokkal biztosabbá válik a siker. Határozzuk meg a céljainkat, írjuk le és minden nap emlékeztessük magunkat arra, miért dolgozunk! Az egészséges és fitt élet elérése és fenntartása a valódi érték a mai felgyorsult világunkban!”

4+1 tipp a sikeres életmódváltáshoz

  1. Konkrét és mérhető cél: Az életmódváltás sikere érdekében fontos, hogy konkrét és mérhető célokat tűzzünk ki magunk elé. Például ne csak azt, hogy "fogyni szeretnék", hanem inkább határozd meg, hogy hány kilót szeretnél leadni, és menny idő alatt!
  2. Kis lépések: Ez hosszú távú folyamat, ezért fontos, hogy kis lépésekben haladjunk előre. Ne várd el magadtól, hogy egyik napról a másikra teljesen megváltozzon az életed, hanem lépésről lépésre haladj a célod felé.
  3. Támogató közösség: Az életmódváltás sokkal könnyebb lehet, ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik támogatnak, sőt, hasonló célokat tűztek ki maguk elé. Keress olyan közösségeket, ahol inspirálódhatsz és segítséget kaphatsz az új életmóddal kapcsolatos kihívások leküzdéséhez. Legyen az egy konditerem, egy jóga közösség vagy online csoport.
  4. Türelem és kitartás: Mindig előfordulnak nehézségek, ezt nem lehet elkerülni, ezért fontos, hogy sose add fel. Legyél türelmes magaddal, és tarts ki még akkor is, ha időnként nehéznek tűnik. A kitartás és az elszántság hosszú távon meghozza a gyümölcsét.