Az Amazonról rendelt műkörömépítő szettet, ma elképesztő körömszobrokat készít - Ismerd meg Sophie Parkinson művészetét!

Sophie Parkinson szerint az inspiráció bárhonnan érkezhet
Sophie Parkinson szerint az inspiráció bárhonnan érkezhet
Fotó: Sophie Parkinson/Glamour szerkesztőség

Amikor megtalálod azt, amit igazán szenvedéllyel tudsz csinálni, nehezen jön álom a szemedre, mert az ötletek sokasága nem hagy nyugodni. Ez történt Sophieval is, amikor körmöket kezdett építeni.

Az inspiráció bárhonnan érkezhet, de az alapanyag is. A londoni művész, Sophie Parkinson apró szobrainak megalkotásához a körmöt és az UV fényre megszilárduló gélt választotta médiumként. Fürdőszobai jelenet, hűtőszekrény, úszómedence: jelentéktelennek tűnő hétköznapi témák, Sophie mégis bennük látja a legnagyobb szépséget. Most arról mesél, hogyan találta meg a körmök világát és miből merít inspirációt.

Művészet a hétköznapi részletek alapján

„Mindig is kreatív embernek tartottam magam, és kicsi korom óta érdekelt a körömdíszítés, de sosem tudtam elmenni egy szalonba. Rengeteg fotóm van tizenkét-tizenöt éves koromból, ahol látszik, hogy akkoriban szörnyen csináltam meg a körmeimet, pedig azt hittem, mennyire menőre sikerült. Tizennyolc évesen a londoni Central Saint Martins művészeti egyetemen kezdtem tanulni szobrász szakon. Az az iskola főként a divatra fókuszál, mindenki a saját dizájnjában jár. Néhány barátomnak szuper körmei voltak. Korábban sosem láttam strasszokat és tükörfényt manikűrben, meghozták a kedvem ahhoz, hogy igazán hosszú körmeim legyenek. Rendeltem ezért az Amazonról egy gél műkörömépítő szettet és kigyakoroltam, hogyan lehet szép, hosszú körmöket építeni.” - meséli.

Sophie Parkinson alkotásainak tárgya a közvetlen környezete és az abban található, egyszerű tárgyak
Fotó: Sophie Parkinson/Glamour szerkesztőség

„A járvány kezdetekor nem volt mit csinálnom, ezért minden időmet ennek szenteltem. 2020 végén azon gondolkoztam, hogyan tudnám mindezt új szintre emelni. Láttam már egy üveg csiliszószt körmökön, de nem volt funkciója, csak dísz volt. Láttam akváriumot is, folyadék is volt benne, innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha kombinálnám a kettőt. Az első három dimenziós manikűr, amit készítettem, egy folyékony mosogatószeres flakon volt, azóta is tovább és tovább szárnyal a fantáziám."

Sophie alkotásain keresztül miniatűr világok tárulhatnak elénk
Fotó: Sophie Parkinson/Glamour szerkesztőség

„Az volt a vágyam, hogy mozgó dizájnt alkossak. Camden Townban, ahol élek, rengeteg a daru, mert sok új épületet építenek. Egy nap kinéztem az ablakon, és eszembe ötlött, hogy ez lesz az új körmöm. Reggel hatig fent voltam, apró drót darabokat vágtam és ragasztottam össze, azonnal el akartam készíteni ezt a manikűrt."

„Amikor alkotni szeretnék, a környezetemet kezdem el vizsgálni, mi az, ami alapanyagként szolgálhat, és mi az, ami alkotásom témája lehet. Legtöbbször az egyszerű hétköznapi tárgyak és események inspirálják apró körömszobraimat. Lehet egy utcai jelenet, egy fürdőszoba, de akár olyan jelentéktelennek tűnő apróságok is, mint a csavarok. Művészetemben ezeket a mindennapi jelenségeket szeretném felnagyítani, amiket sokszor nem is veszünk észre.”