Ruszkai Orsi szerelemből tervez

2015.február.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ruszkai Orsi az idei Women of the Year új kategóriájában indul, Az év kiegészítő tervezője címre pályázik. A rendkívül vidám, kedves és nem utolsó sorban várandós ékszertervezővel beszélgettünk.

Miért választottad az ékszertervezést, és azok közül is a gyűrűket?
Textilművész-szakon végeztem, majd grafikát tanultam, de túlságosan zárt volt számomra egy síkban szabályok szerint dolgozni, úgyhogy ezután következett az ékszertervezés. A fémek szeretete gyerekkorom óta bennem van, édesapám rézzel dolgozik, úgyhogy a por, a textúra, a piszkos munka sosem állt tőlem távol.

Tehát te készíted az ékszereidet saját kézzel.
Igen, én vagyok egy személyben a márka, de van pár barátnőm, akik a népszerűsítésben segítenek, de ha a jövőben szeretnénk külföld felé orientálódni, akkor mindenképpen szükség lesz arra, hogy több mesterember dolgozzon mellettem. A minőséget úgyis megtartjuk, minden darab egyedi, és kézzel nemesfémből féldrágakővel készülnek. Mivel kell egy olcsóbb kategória is, ezért marad a bronz is. Ha nagy mennyiség gyártását felvesszük, akkor is az alakot én készítem el, csak a polírozást, a kőbehelyezést adom ki a kezemből.

Miből nyered az inspirációt?
Én nem bontom évszakokra, szezonokra a kollekciókat. Mint mondtam, nem szeretem a határokat, nem tudom azt mondani az ékszereimre, hogy "ez a tavaszi kollekcióm, amit ez és ez inspirált". Az összesre szobrokként tekintek, amiket hangulatok, leginkább a saját érzéseim, zenei élményeim, utazásaim inspirálnak. Nem figyelem a világpiacot és az éppen aktuális trendeket, színeket, nem nézem, hogy mi az, ami most megy – ez engem megint csak bekorlátozna. Inkább a szabadság, az őszinte művészet érdekel. Egy ilyen kis darabban, mint egy gyűrű, akarva akaratlanul benne lesznek az érzéseim, ezért muszáj szeretnem őket.

Dolgozol megrendelésre?
Ha a megrendelővel egyeznek az elképzeléseink és a márka arculatába belefér, akkor elkészül, de képtelen lennék olyasmit csinálni, ami nekem nem tetszik. Nem úgy működöm, mint egy ékszerész, abban az esetben valósítom meg az egyedi elképzeléseket, ha nekem is szimpatikusak.

Mi az álmaid úti célja?
Valamerre hidegre, hegyekbe mennék. Sokat járunk a párommal Izraelbe, nagyon kedvelem, tetszik az a lazaság és az a fajta életmód, amit ott lehet látni, de én olyan helyre mennék legszívesebben, ami nedves, hideg és nincsenek turisták.

Ez a gyűrűiden is meglátszik. A kristályosság, az éles, karcos ridegség valóban a hideg, hegyvidéki tájakhoz köthető.
Igen? (nevet) Vagy egy olyan szigetre is elmennék, ahol az ottani őslakosokkal lakhatok, és belenézhetek abba a világba, amiben ők élnek. Amiatt szeretek egyébként Izraelbe járni, mert nem turistaként megyünk oda, hanem olyan emberekkel találkozunk, olyan ételeket kóstolunk, melyek nem tipikusak. Az úgynevezett görögországi nyaralások távol állnak tőlem. Egy hétig rendben van, de nem álomutazás ez számomra.

Hol látod magad 10 év múlva?

Az ékszereket már semmiképpen sem csak Magyarországra tervezem. De ennyire messzire sosem gondolok. Nyilván most, hogy babát várok, természetesen a 10 éves gyerekemmel leszek, a párommal, és talán még egy gyerekkel. De a munkát mindig úgy képzeltem el, hogy lesz egy nagy irodám, ahol van egy gyereksarok, de ugyanúgy halad a munka, és ugyanúgy azért dolgozunk, hogy az emberek szeressék az ékszereket, amiket készítek. Továbbra sem a divatot követném feltétlenül. Amikor valaki magának, vagy ajándékba megveszi a gyűrűimet, akkor az az illető mindig úgy tekintsen az ékszerre, mint egy örökdarabra. Ennek a munkálatában leszünk a következő 10 évben.

Mit szólsz a Women of the Year jelöléshez?
Meglepett, de nagyon örülök neki. Köszönöm szépen!

Szavazz Orsira:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)