Kitéped az ősz hajszálaidat? Ezért állj le vele azonnal!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mivel egyre többen küzdenek a korai őszülés problémájával, úgy gondoltuk, ideje utána járni ennek a kicsit misztikus problémának. Felkerestük Tóth Krisztinát, a L'Oréal Professionnel oktató fodrászát, akinek hála most rengeteg, eddig megválaszolatlan kérdést tisztázhatunk.

Lassan tényleg beleőszülsz? Szakértővel beszélgettünk a korai őszülésről
Lassan tényleg beleőszülsz? Szakértővel beszélgettünk a korai őszülésről
Fotó: Shutterstock/GLAMOUR

Szürkésre és fehéresre festeni a hajad most nagyon szexi. Vannak azonban, akik nem tartják viccesnek ezt a bohém trendet, és inkább aggódnak egyre szaporodó ősz hajszálaik miatt. Még ha te személyesen nem is borzongsz a korai őszülés gondolatától, érdemes már jó előre tájékozódni.

HIRDETÉS

Az őszülés

Általában attól félünk, amit nem ismerünk, vagy nem értünk. Éppen ezért számunkra az első és legfontosabb az volt, hogy definiáljuk ezt a talán számodra is kissé rémisztő fogalmat. Szakértőnktől megtudtuk, hogy a festéktermelő sejtek működése a kor előrehaladtával egyre lassul, majd jelentősen csökken. A hajszálakban nem termelődik a haj színéért felelős festékanyag, így csak apró légbuborékok szállítódnak a hajhagymák felől.

Te hogyan reagálsz az ősz hajszálak megjelenésére?
Fotó: Shutterstock

Mitől lesz fehér a haj?

A fent leírt két tényező következtében őszül meg a haj. Egyszerűbben: a hajszál építőanyagának, a keratin világos színének és a fényvisszaverő légbuborékoknak köszönhetik ősz színüket a hajszálaink. Amit kevesen tudnak, hogy a kialakult fehér hajszálak nem élettelenek. Sőt! Teljesen egészségesek, csak a színanyag termelődése áll le. Nem ajánlott az ősz szálakat kihúzni sem, mert ezután is csak fehéren tudnak kinőni, rosszabb esetben pedig soha többé ki sem nőnek - magyarázta el Kriszta.

Kezdj el komolyan foglalkozni a hajaddal!

Kezdj el komolyan foglalkozni a hajaddal!

Mitől lesz durva a frizura tapintása?

Tóth Krisztina igen jól elmagyarázta, a miért jön létre ez a drasztikus színváltozás és a vele együtt fellépő hajszerkezetváltozás is. Kiszélesedik a hajszálak velőállománya, és csökken a hajszálak vastagsága, rugalmassága. Emiatt az őszülés egy komplex folyamat, melynek során a hajszál színe mellett a minősége is megváltozik, olyannyira, hogy így a legérzékenyebb típusú hajszálak közé lesz sorolható. Törékeny, sprőd érzet jellemezheti.

Minden meg van írva a génjeinkben?

Igenis, meg nem is a válasz. Az őszülést apavetően genetikai tényezők határozzák meg, tehát azt, hogy mikor következik be, nem lehet befolyásolni. Ahogyan tanácsadónktól, Krisztától megtudtuk, az őszülés a nők esetében harminc-negyven évesen kezdődik el, a férfiaknál pedig akár még korábban is. Ennél aggasztóbb tény, hogy a mostani életvitelünknek köszönhetően szervezetünk fittyet hány a genetikai kódolásunkra, és ezért jóval hamarabb megváltoztatja a hajunk kinézetét. Bár a korai és részleges őszülés lehet örökletes hajlam, életvitelünk is nagyban hozzájárul a dologhoz.

Rosszabbul élnél, mint fiatalon?

A felnőtté válás során sok pozitív benyomás ér, szépséged szempontjából is számos kedvező változás következhet, például eltűnhetnek azok a kimondottan a fiatal korra jellemző problémák, amelyeket például a nemi hormonok termelődésének fokozódása okoz. Ugyanakkor a húszas évektől nagyon megváltozik szervezeted működése és úgy általában véve az életed is. Mit értünk ez alatt? A L'Oréal Professional oktatófodrásza szerint hatalmas mértékben hat ki szervezetedre az életedben fellépő bármilyen érzelmi sokk, trauma és nem utolsó sorban a jól ismert stressz.

A túlzott stressz nem csak közérzeteden, de a külsődön is megmutatkozik
Fotó: Shutterstock

„A mai rohanó és örök elvárásokkal teli mindennapokban egyáltalán nem ritka, sőt oktatóként sokszor találkozom olyan esettel, hogy már harminc éves kor előtt is megjelennek az első ősz hajszálak, vagy kis foltokban a teljes őszülés. Sőt, egy kutatás szerint, az is befolyásolhatja a folyamatot, hogy mit eszünk, mivel kutatók megfigyelték, hogy ha egy szőrszálból B-vitamint vontak ki, akkor az elkezdett kifehéredni. A stressz során a szervezet pedig nagymértékben B-vitamint használ el. Elgondolkozató együttállás.”

Tényleg őszülhet a hajad a stressztől? Megkérdeztünk egy szakértőt

Tényleg őszülhet a hajad a stressztől? Megkérdeztünk egy szakértőt

A helyes táplálkozás segít?

Bár az étkezési szokásaink sok mindenre kihatnak, meg tudunk nyugtatni, a hajszálaid színét, vagyis a hajhagymáid melanin-termelését nem befolyásolja. Arra viszont figyelj, hogy a hajad egészségéhez szervezetednek szüksége van megfelelő mennyiségű fehérjére, szénhidrátra és zsírokra. A szervezetednek, így a hajad egészségének is alapja a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás.

Ezeket a vitaminokat nagyrészt természetes forrásokból és az igényeknek megfelelően fedezd!
Fotó: Shutterstock

Építs be minél több zöldséget és gyümölcsöt, mivel ezekben elégséges mennyiségben vannak jelen a hajszálak szerkezetét erősítő nitrogéntartalmú anyagok. A haj mintegy nyolcvan százalékát fehérje alkotja, tehát ez az alkotórész is kulcsfontosságú az étkezésben. "A H-, a B2-, a B6- és az A-vitamin, valamint a niacin (B3-vitamin) szintén alapvetően szükségesek a haj egészségének megőrzéséhez és a hajszálak megfelelő szerkezetének kialakulásához."

5 étel, amiben rengeteg kollagén van, és nem is tudtál róla

5 étel, amiben rengeteg kollagén van, és nem is tudtál róla

Elfedni vagy nem?

Sok helyütt olvasni azt, hogy a világos hajjal megáldott lányok szerencsésebbek, ha őszülésről van szó. Ez részben tényleg igaz, mert az ősz hajszálak, amelyek fehérek, kevésbé feltűnőek a többi világos szál között, mint mondjuk sötétbarnák között. Fórumokon is azt olvashatod, hogy festés helyett inkább a színezést válaszd. Ettől függetlenül nem csak azok a hölgyek tudják színeztetni hajukat, akik világos természetes színnel rendelkeznek, hanem azok is, akiknek sötétebb a hajszínük.

Ha elfednéd ezüstös hajszálaid, az optimális végeredmény érdekében mindenképp fordulj szakértőhöz segítségért!
Fotó: Shutterstock

A legfontosabb kérdés a hajszínező és hajfesték megválasztásakor azonban az, hogy milyen eredményt szeretnél elérni, azaz mennyire szeretnéd eltüntetni az ősz hajszálakat. A hajszínezők nem tudnak tökéletes fedést adni, csak árnyalatot biztosítanak, maximum hetven százalékos mértékben. Ez azt jelenti, hogy egy ősz hajszálat körülbelül hetven százalékban fognak megfesteni. Nem kell aggódni, szabad szemmel egységesen „ősz haj mentes” lesz a frizurád, ám ha közelről megvizsgálná valaki, akkor előfordulhat, hogy egy-egy ősz hajszálon a fehér, úgynevezett „üveges” jelleg átcsillanna.

Francia balayage: A színtechnika, amire a sikkes párizsiak esküsznek

Francia balayage: A színtechnika, amire a sikkes párizsiak esküsznek

Nyilván az ősz szálak mennyisége is befolyásolja azt, hogy esztétikailag szükséged van-e hajfestésre, mert ha az ősz hajszálak aránya nem egy területre koncentrálódik, hanem a természetes világos hajszínben egységesen eloszlik, akkor nem feltűnő a természetes szálak között. Az én javaslatom mégis az, hogy adjuk vissza az ősz hajszálak eredeti színét hajfestékkel, mert a szín mellett az ősz hajszál törékeny, sprőd textúráját is lehet így lágyítani.

Szeresd a hajad!

Akár az őszülés sarkallt arra, hogy festesd vagy színeztesd a hajad, akár a divat miatt teszed, ápolnod kell a tincseid. Festett hajra való sampont és pakolást is szerezz be, mert csak ezek garantálják a festett haj ragyogását és segítenek a hajszálak szerkezetének ápolásában is.

A 12 legjobb lila sampon, amit minden szőke haj imád

„Ha mesterséges módon nem befolyásolod őket, akkor ősz hajszálaid a keratin világos, sárgás színének és a fényvisszaverő légbuborékoknak köszönhetik majd színüket. Ez azt jelenti, hogy feltűnően élénkebb sárgás árnyalatú lesz a frizurád. Ez a sárgás szín sok esetben nem kívánatos, és ekkor a hamvasítást kell segítségül hívnod. A professzionális samponokban olyan hamvasító összetevők találhatóak meg, melyek nem juttatnak pigmentet a hajszálba, de ezt a fáradt sárgás színt remekül segítenek közömbösíteni” - mondja Krisztina.Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

glamour plusz ikon Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)