Szakértő árulja el, mit tehetsz a makacs körömbenövés ellen

Begyulladt lábujjak, kezelhetetlennek tűnő, benőtt körmök? Ne félj megmutatni a lábaid, szakértő elárulja, mitévő legyél a makacs körömbenövés ellen!

Így tehetsz a körömbenövés ellen, és egész nyáron ragyogni fognak a lábaid
Így tehetsz a körömbenövés ellen, és egész nyáron ragyogni fognak a lábaid
Fotó: Shutterstock/GLAMOUR

Most, hogy előkerülnek a szandálok és a papucsok, sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a lábkörmök, azonban ha körömbenövéssel küzdesz, valószínűleg legszívesebben elrejtenéd a lábfejed. Aki már szembesült hasonló problémával, pontosan tudja, mennyire kellemetlen és fájdalmas tud lenni, és sokszor hetekig, akár hónapokig tartó procedúrát jelent, hogy a körömbenövés elmúljon. Felkerestük a 28 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, speciális lábápoló mestert és a Recann módszer megálmodóját, Németh Annát, hogy avasson be minket a benőtt körmök okainak, helyes kezelésének titkaiba.

Milyen okai lehetnek, hogy benő a köröm?

A benőtt köröm okai közül számos a gyermekkorra vezethető vissza. Anna szerint „elsősorban a rossz körömvágás és a helytelen cipő kiválasztása okozza a legtöbb problémát, de a különböző belgyógyászati betegségek, mint például a cukorbetegség, hormonális változás, vagy gombával, baktériummal fertőzött körmök is tudnak ilyen fajta problémát okozni" - meséli Anna. Természetesen különböző hajlamosító tényezők is előfordulhatnak, mint például ha valaki stresszhatások következtében tépkedi a körömvégeket, vagy előzetes aktív sporttevékenységből adódóan is előfordulhat körömbenövés. Emellett a túl hosszú és túl rövid köröm, vagy például a várandósság során megnövekedett súlyfelesleg is felelős lehet a benőtt körmök kialakulásáért.

A szakértő felhívja a figyelmet, hogy kisgyermekkorban a legfontosabb odafigyelni a körmök helyes vágására és formázására, hogy elkerüljük a köröm deformálódását és benövéseket felnőttkorban. „Gyermekeknél, csecsemőknél a zokni, a rugdalózó varrása, a testvér cipőjének hordása is közrejátszik" - teszi hozzá. „Nincs két egyforma boltozat és láb. Mindenki másképp járja ki a cipőjét, ezért sose adjuk gyermekünkre ugyanazt a lábbelit, még a testvérét sem!"

A kukában végzi, pedig szappan is készülhetne belőle

Miért nem szabad otthon, saját magunknak kivágni?

Az otthoni körömvágás sok esetben nem megfelelő, mivel a körömollók vagy csipeszek nincsenek sterilizálva, fertőtlenítve, esetleg egymás után vágják a körmüket a családtagok ugyanazon ollóval, így fennáll a fertőzésveszély, vagy éppen az adott eszközök nem alkalmas körömvágásra és könnyen sérülést okoznak, felülfertőződnek és gyulladást eredményezhetnek.

Sokszor a helytelen kezelés még nagyobb problémákat szül
Fotó: Getty

A pedikűrös szerint „a deformált vagy benőtt, és befelé forduló körmökhöz speciális eszközökre és megfelelő szaktudásra van szükség. Ha az adott illető esetlegesen nem tud körmöt vágni, mert nem éri el az adott területet és próbálja az ollóval tépdesni, sérülést okoz, könnyen elfertőződik a köröm és a körömágy, ami fájdalmas és hosszantartó gyógyuló folyamat. A folyamatos rossz körömvágástól beszűkülhet a körömágy - így alakul ki például a csőköröm" - figyelmeztet Anna.

Hogyan kezeli a pedikűrös?

A tévhitekkel ellentétben nem igényel minden köröm kimetszést, sokszor elég egy tisztítás, tamponálás és a köröm formára vágása, ugyanis a benőtt körömnek is vannak fokozatai. „Sok esetben akkor keresnek fel bennünket, amikor a probléma már befolyásolja a mindennapokat, pedig a legfontosabb a megelőzés" - mondja a szakértő. „Ahogy sok más területen, most is érvényesül a szabály, hogy a prevenció a legfontosabb!"

Ha úgy látja, a lábápoló egy kisebb kimetszést ejt, vagy pedikűrgéppel dolgozik és finom műveletekkel távolítja el a benőtt körömrészt, fertőtleníti a területet, tamponálja az oldalsó bőrredő és köröm közötti részt majd sebet kötöz, tehermentesít, visszahívja kontrollra és otthoni tanácsokkal látja el a vendéget. „A modern lábápolásban már körömszabályozó eljárásokkal dolgoznak, ami a deformált- és benövésekre hajlamos körmöket az eredeti formára szabályozza, így megszűnik a visszatérő probléma" - mondja Anna. „Mindig a szakember dönti el, melyik technikát választja a vendég körméhez. Ezenfelül feladata, hogy a vendéget megtanítsa a helyes otthoni körömvágásra, ami személyre szabott, mivel nincs két egyforma köröm és körömágy. Azt tapasztalom, hogy akinek már volt gyulladt, benőtt körme, az tudja, milyen fájdalommal jár, ezért nem fog otthon próbálkozni, inkább időben segítséget kér, mert nem akarja átélni még egyszer."

Tényleg olyan hatásosak a natúrkozmetikumok?

Mikor kell más segítséghez fordulni?

A szakértő elsősorban fontosnak tartja kiemelni, hogy az orvos nem pedikűrös, és a pedikűrös nem orvos. „Mindig a szakembernek kell eldöntenie, mi az, ami még belefér a szaktudásába, gyakorlatába. Abban az esetben, ha erőteljes gyulladás lép fel, vagy esetleges szövődményeket látunk és meghaladja a tudásunkat a feladatunk, mindenképpen tovább irányítjuk egy szakorvoshoz."

Szélsőséges esetekben lézeres vagy metszéses módszerrel az orvos eltávolítja a köröm egy részét
Fotó: Getty

„Az hogy késes vagy lézeres kimetszést végez az orvos, ezt mindenki maga dönti el, hogy mit választ: mindkettő lehet jó és rossz is. Az elsődleges szempont minden esetben az, hogy szüntessük meg az okot, és a körmöt mentsük meg!" - figyelmeztet Anna.

Kipróbáltuk a szemöldöktetoválást, amin elvileg nem látszik, hogy tetoválás

A helyes otthoni ápolás kulcskérdés

A pedikűrös szerint az első és legfontosabb, hogy figyeljünk a megfelelő higiéniára. „Aki hajlamos a körömbenövésre, célszerű fürdés közben az ujjbegyek körömágyi részén az oldalsó bőrredőt elmasszírozni a körömtől. Otthoni használatra javasolnék köröm- és bőrpuhító olajat vagy oldatot, főleg, ha nagyon száraz és sok bőr termelődik a köröm környékén."

Egy jól kialakított ápolási rutin sokat segíthet
Fotó: Getty

Az otthoni körömvágásnál kulcsfontosságú, hogy a használt eszközöket is mossuk le, fertőtlenítsük le. „Legyen otthon bőr és sebfertőtlenítő folyadék is, és körömvágás előtt és után is fertőtlenítsük a köröm és a bőr felületét" - javasolja Anna. „Amennyiben sérülést okozunk magunknak, használjunk sebfertőtlenítőt naponta többször, hogy megakadályozzuk a gyulladást és fertőzést."

A titkos hozzávaló, amitől hosszabb és dúsabb hajad lesz

Még több szakértő, akik beavatnak a problémáid megoldásába:

Ez is érdekelhet

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)