Tabu a női arcszőrzet? Kozmetikus válaszol

Talán nem árulunk zsákbamacskát azzal, hogy az arcszőrzet nem csak a férfiak esetében létező jelenség, a nők ugyanúgy felfedezhetik a pihéket az arc különböző részein. De mi van akkor, ha ez a kelleténél feltűnőbb, azaz már nem is annyira pihe az a pihe? Kérdést vethet fel, hogy érdemes-e tőle megszabadulni, és ha igen, hogyan.

Kozmetikus segít, mit tehetsz, ha az arcszőrzeted túllépi a megengedett határokat
Kozmetikus segít, mit tehetsz, ha zavar az arcszőrzeted
Fotó: IMaxTree/Glamour

Az arcon lévő szőr a férfiasság egyik sajátossága: egy fiú onnantól lesz férfias külsejű, hogy megerősödik az arcszőrzet. Szőrzet a nők arcát is borítja, csak a legtöbbször annyira elenyésző mértékben, hogy azt nagyon közelről is alig lehet észrevenni. Azonban vannak olyan esetek, amikor az arcszőrzet színe túlságosan elüt a bőr árnyalatától, vagy a szőrszálak vastagabbak lesznek, és így mindenki számára feltűnővé válik. Hogy mennyire számít tabunak, el kell-e távolítani, vagy ne is zavartassuk magunkat, ha hasonlót észlelünk magunkon, a győri Harangvölgyi Institute szakértői, Tóth-Rába Diána szalontulajdonos kozmetikus és Jalics-Tekler Erika vezető kozmetikus válaszolja meg.

Mennyire gyakori az arcszőrzet nőknél, és mitől függ az erőssége?

Az egyetlen szőrös terület az arcon, amit általában a legtöbb nő formáz, az a szemöldök. Van, akinek még erre sincs szüksége, mert természetes mivoltában annyira tökéletes megjelenésű a szemöldöke, hogy az egyáltalán nem zavarja az összképet, és van olyan, akinél például középen összenő. De mi a helyzet az orcák oldalán lévő pihékkel, a bajusz területén erőteljesebb szőrszálakkal, az orrszőrrel vagy akár az állon felbukkanó néhány szőrszállal? Sokminden közrejátszhat az arcszőrzet milyenségében, de a szakértő szerint leginkább három tényező befolyásolja.

„Elsősorban a genetika határozza meg, kinél mennyire erős az arcszőrzet. Második leggyakoribb előidéző tényezőnek számítanak a hormonális változások, a pubertás korban végbemenő változások, vagy a változókor is hozhat fordulópontot az arcszőrzet erősségét illetően. Találkoztam olyan nőgyógyászati panaszokkal érkező vendéggel is, akinél hirtelen megerősödött a szőrzet" - mondja Jalics-Tekler Erika vezető kozmetikus. Ami összességében igaz, hogy mindegyik esetben a hormonális változások okozzák a nem kívánt arcszőrt. A vezető kozmetikus szerint „a férfi hormonok túlzott jelenléte áll a háttérben - minél több van valakinek, annál erősebbek lehetnek a szőrszálak." Harmadik okként pedig a szakértő az előzetes helytelen eltávolítási módszereket is felveti, amik miatt a szőrszálak vastagsága és színe módosulhatott.

Még mindig tabu

Bár belefuthatunk a közösségi médiában olyan burjánzó szőrzetű hölgyekbe, akik Frida Kahlo-hoz hasonlóan büszkén viselik a középen összenőtt szemöldöküket, de a társadalom nagy része még mindig értetlenül áll a női arcszőrzet kérdésköre előtt. A kozmetikusok tapasztalatai alapján aki ezzel a problémával szembesül, igyekszik mindent megtenni, hogy eltüntesse a nem kívánt pamacsokat. „Habár egyre inkább a természetesség irányába haladunk, az arcszőrzet még mindig egy olyan dolog a nők esetében, amit nem annyira szeretnek, ha látszódik" - mondja Diána. „Sok tinédzserrel megesik, hogy magától nem is vette volna észre, de az iskolában olyan megjegyzéseket kapott, ami után elkezdi rettentően zavarni az arcszőrzete" - teszi hozzá Erika.

GlamDrop: Új magyar natúrkozmetikumok és szalon minőségű hajformázás otthonodban

Milyen módszerekkel lehet megszabadulni tőle?

Számtalan oktató videó kering az interneten, hogyan álljunk neki megszabadítani az arcunkat a nem kívánt szőrzettől, a drogériák polcai pedig tele vannak a olyan termékekkel, amik segíthetnek, a szakértők azonban ennek ellenére sem javasolják, hogy otthon, mindenféle előzetes szaktudás nélkül ess neki a műveletnek. „Aki szőrtelenítésre készül, több szempontból is érdemes ismernie a technikát és a pontos eljárást, különben maradandó károkat is okozhat a bőrében" - figyelmeztet Diána. „Egy képzett szakember pontosan tudja, hogyan és milyen irányban kell letépni a gyantacsíkot, hogyan kell előkészíteni a bőrt a gyantázásra, milyen hőmérsékletű gyanta az, ami nem égeti meg a bőrfelületet, sebeket okozva és így akár hegeket hagyva maga után. Az sem mindegy, hogy a szőrszál milyen hosszúságú, mert ha beleszakad, fennáll a veszélye, hogy megvastagodik" - teszi hozzá.

Ne bízz a szerencsében, ha nem vagy jártas a helyes szőrtelenítési módszerekben, keress fel egy szakértőt, aki segít eltávolítani a kellemetlen szőrszálakat!
Fotó: Getty

Ha a szőrszálak nem vastagok, csak az árnyalatuk eltérése miatt feltűnőek, szőkítéssel is orvosolható a probléma. „Nem is javasoljuk a gyantázást olyan esetekben, amikor a szőr vastagsága miatt az nem indokolt, mert a gyantával csak egy erősebb szőrzetet érnénk el. Ilyenkor nyúlunk a szőkítő módszerhez, de azt is csak nagyon óvatosan, a bőrt vazelinnel alákrémezve, hogy csak a szőrszálakat érje a hatóanyag" - mondja Erika. „Az esetek túlnyomó többségében a szőke szőrzet kevésbé zavaró az emberek számára." Aki végérvényesen meg szeretne szabadulni az arcszőrzetétől, végleges szőrtelenítési módokhoz is fordulhat. „Diódalézerrel és IPL lézeres kezeléssel a szőrszálak legalább 70-80 százaléka elhal, ezeket szoktuk olyan esetekben javasolni, amikor a vendég tartósan szeretne megszabadulni a szőrzettől. Ilyenkor a lézer behatol a szőrtüszőbe, és a fény által keletkezett hő kiégeti a szőr gyökerét." - magyarázza a szakértő. A legújabb gépeknek köszönhetően ezek az eljárások már teljesen fájdalommentesek, a kezelőgépek feje közben folyamatosan hűti a bőrt, és így szinte alig érez valamit az adott személy a folyamat során. Valakinél elegendő 6-8 alkalom, másoknál több alkalom is szükséges, hogy sikeres legyen a kezelés.

Semmiképp ne csináld!

Megkérdeztük a kozmetikusokat, mi az, amit mindenképp kerüljön el szőrtelenítés közben, ha valakinek mégis instant megoldásra van szüksége. „Az első és legfontosabb, hogy borotvával semmiképp ne lássunk neki eltávolítani az arcon lévő szőrzetet, ugyanis rövid idő elteltével kétszer olyan erős szőrszálakkal is szembe találhatjuk magunkat." - javasolja Tóth-Rába Diána. „A szőrtelenítő krémek esetében hasonló dolog történik, mint amikor borotválkozunk, ezért ezt is tanácsos elkerülni" - teszi hozzá Erika. Diána inkább azt ajánlja, hogy „ha egy két zavaró szál van, legjobb, ha egy szuper szemöldökcsipesszel kitépjük őket úgy, hogy a körülötte lévő pihéket lehetőleg bennhagyjuk, mert így azoknál is fennáll a veszély, hogy vastagabbak lesznek."

Szemöldökcsipesz MAC COSMETICS 9900 Ft
Fotó: MAC Cosmetics

Válassz olyan szemöldökcsipeszt, aminek pontosan illeszkednek a végei egymáshoz, és kellőképpen élesek a fogó felek, hogy megragadják a legmakacsabb szőrszálakat is! Ha nem jó csipesszel dolgozol, szintén fennáll a lehetősége annak, hogy szőrszálnak csak a kilátszó részét téped le, így pedig ugyanúgy szőrszálvastagodás lesz a végkifejlet.

Szemöldökcsipesz DOUGLAS 1990 Ft
Fotó: Douglas

Ha szőrös kérdéseidre szeretnél válaszokat kapni:

Ez is érdekelhet

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói