Fel a fejjel: minden a korpás fejbőrről egy helyen

Pontosan tudjuk, hogy mennyire irritáló problémát jelent, ha fejbőrünk nincs éppen jó passzban. A korpásodás bárkinél előfordulhat, és nagyon zavaró, megkeserítheti a mindennapjainkat.

Fel a fejjel: minden a korpás fejbőrről egy helyen
Fotó: Getty/Glamour

A heves viszketést vakarás, azt sebesedés, mindezt pedig még súlyosabb tünetek kísérik. Olyan ez, mint egy ördögi kör. Ahelyett, hogy sapka alatt rejtegetnéd a fejed búbját, tegyél érte, hogy amilyen hamar csak lehet, megoldást találj a fennálló tünetekre! Dr. Mohilla Eszter bőrgyógyász, az Elysia Laser Clinic kozmetológus szakorvosa és a Vichy szakértője minden kérdésedet megválaszolja!

Mik lehetnek a korpásodás legfőbb okai? A sapkaszezon rosszabbra fordíthatja a helyzetet?

A fejbőr korpázó hámlását egy Malassezia furfur nevű sarjadzó gomba túlzott elszaporodása okozza. A szó szoros értelmében nem tekinthető valódi fertőzésnek, ugyanis ez a gomba kis számban része a fejbőr saját mikroflórájának. Problémát akkor okoz, mikor túlzottan elszaporodik. Ezt elősegítheti a túlzott izzadás, fülledt, meleg klíma, sportolás, fokozott faggyútermelődés, de dús hajú egyéneknél is gyakran előforduló probléma, mivel a fejbőr kevésbé tud szellőzni. A sapkaszezon szintén a ronthat a helyzeten a fenti okok miatt.

Milyen típusait különböztetjük meg? Örökölhető az érzékeny fejbőr?

A leggyakoribb, amivel a praxisomban találkozom, az a zsíros korpásodás, ez a túlzott faggyútermelésre hajlamos pácienseknél fordul elő, és sokszor nem csak a fejbőrön, hanem az arc bőrén is megfigyelhető, különösen az orrszárnyak tövében, a szemöldök vonalában, a homlok-fejbőr határán. Létezik úgynevezett száraz korpásodás is, ilyenkor a fejbőr inkább érzékeny, irritált. Atópiás ekcémás egyének fejbőre szintén lehet érzékeny, viszkető, hámló. Az erre való hajlam örökletes, de a zsíros korpásodás esetén is szerepet játszanak alkati tényezők.

Meg lehet egyáltalán teljes mértékben szabadulni tőle?

Tekintve, hogy a fejbőrön normál körülmények között is előforduló gomba túlzott elszaporodásáról, alkati tényezőkről van szó, a korpásodásra hajlamos egyéneknél nagy az esély a tünetek visszatérésére. Inkább a provokáló faktorok kiküszöbölése, a fejbőr időről időre való kúraszerű kezelése segíthet, úgy mondanám, hogy karbantartható a probléma.

Milyen módszerekhez folyamodhatunk? Érdemes lehet felkeresni egy bőrgyógyászt?

A haj rövidre vágása, a fejbőr állapotának megfelelő samponok rendszeres használata, illetve vaskosabb felrakódások esetén hámlasztó hatóanyagokat is tartalmazó samponok segíthetnek. Léteznek a piacon gyulladáscsökkentő ként, illetve gomba ellenes összetevőket tartalmazó készítmények is. Fokozott izzadás, sportolás esetén szükség lehet gyakoribb hajmosásra, azonban a fejbőr túlzott kiszárítását el kell kerülni. Ha a fentiek nem segítenek, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki az állapotnak megfelelő vényköteles helyi, vagy akár belsőleg alkalmazandó gyógyszeres kezelést javasolhat. Fontos elkülöníteni a banális korpásodást egyéb, fejbőrt érintő gyulladással és vaskos hámlással, esetenként heves viszketéssel járó kórképektől is, mint például a pikkelysömör, amely szintén örökletes tényezőkön alapul, és rendszerint csak bőrgyógyász segítségével kezelhető hatékonyan.

Tudjuk, hogy nem egyszerű, de ezekre fontos, hogy odafigyelj!

  1. Bármennyire is viszket, ne vakargasd! Keress inkább nyugtató összetevőket tartalmazó sampont!
  2. Kerüld a fejbőr túlzott kiszárítását! Az illatosított kozmetikumok, a forrólevegős szárítás, vagy a túlzásba vitt szárazsampon használat ronthatnak a helyzeten!
  3. Figyelj a táplálkozásodra! A magas glikémiás indexű ételek fogyasztása fokozza a faggyútermelődést, ezáltal a zsíros korpásodást.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2021. márciusi számában jelent meg.

Mutatjuk a mi kedvenc termékeinket:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Kosok ma konfliktusokba keveredhetnek, az Oroszlánt pedig szétszedik - December 7.

Napi horoszkóp: A Kosok ma konfliktusokba keveredhetnek, az Oroszlánt pedig szétszedik - December 7.

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet