Itthon is készülnek kimagasló minőségű kozmetikumok: interjú az Alveola termékfejlesztőjével

Mindenkit arra ösztönöznénk, hogy részesítse előnyben a Magyarországon készülő kozmetikumokat, hiszen nem csupán a hazai vállalkozásokat és munkaerőt támogatjuk, de vásárlásunk kisebb ökológiai lábnyommal is rendelkezik majd, mintha külföldi terméket vennénk. Ha pedig ezek az értékek minőséggel párosulnak, mint ahogyan az Alveolánál is, nyert ügyünk van.

Nem kell messzire menned, ha professzionális minőségű kozmetikumokat keresel.
Nem kell messzire menned, ha professzionális minőségű kozmetikumokat keresel.
Fotó: Shutterstock.com

Termékeiket nap mint nap használjuk, de vajon tudjuk, hogy megalkotásuk egészen az ötlettől a végső kivitelezésig hazánkban történik? Olyan márkákat köszönhetünk az Alveolának, mint a hatékony, mégis biztonságos otthoni gyantázás nagyágyúja, az X-Epil, a kozmetikai szalonok kedvelt márkája a Solanie, a szempilla stylistok kedvence, a Long Lashes vagy a bőrnyugtatő Eredeti Aloe Vera. A listát még hosszan folytathatnánk, de hogy közelebb kerüljünk a céghez és jobban megértsük, hogyan is készülnek közönségkedvenc termékeik, az Alveola Kft. Kutatás-fejlesztési igazgatójával, Csordásné Dr. Rónyai Erikával beszélgettünk.

Hogyan zajlik egy termék megalkotása onnantól kezdve, hogy megszületik egy ötlet, odáig, hogy odakerül a termék az üzletekbe?

Miután körvonalazódott, mit szeretnénk, készítünk egy projektindító dokumentációt, ami tartalmazza a fejlesztendő termék elvárt hatásait, az aktív anyagokkal, tartósítószerrel és egyéb funkcionális összetevőkkel szembeni kívánalmakat (pl. organikus vagy hipoallergén), a tervezett csomagolóanyagokat, az eltarthatósági időt, a beltartalomra vonatkoztatott árat, és azt is, hogy mely terméknek lenne a versenytársa a piacon. Az induló receptúrák összeállítása után következnek a formulációs laborkísérletek, amelyekben beállítjuk a termék állagát, beszívódását vagy lemoshatóságát, bőrre gyakorolt hatását és illatát. A kiválasztott mintával mikrobiológiai és stabilitási vizsgálatot végzünk, majd ellenőrizzük, hogy a tartósítórendszer megfelelően védi-e a formulát. Összeállítjuk a kozmetikai rendelet által előírt tartalmú termékinformációs dokumentációt és a terméket regisztráljuk az EU kozmetikai adatbázisába. A laborkeverési leiratok alapján előkészíthető az üzemi próbagyártás, és a minőség-ellenőrzés után a kiszerelt termék piacra kerülhet.

Melyik volt az a termék, amit a legnehezebb volt megalkotni, és miért?

A Solanie színezett BB krémek fejlesztésénél sok idő ment el a kiválasztott színárnyalatok finomhangolására, mivel ilyen színezéses fejlesztési tapasztalattal eddig nem rendelkeztünk. Végül sikerült kidolgozni olyan módszert, aminek köszönhetően a jelenleg fejlesztés alatt álló színezett pattanásfedő krém esetében már sokkal ügyesebbek voltunk, mert kevesebb színbeállításra volt szükségünk.

BB krém hialuronsavval és fényvédővel SPF15 SOLANIE 3999 Ft
Fotó: Solanie

Hogyan zajlik egy termék tesztelése a készítés ideje alatt és után?

A fejlesztőlaborban történik a laborban lekevert minták karakterizálása (megjelenés, állag, szín, illat, pH, viszkozitás) és mikrobiológiai tisztasági vizsgálata. A termékminták szenzoriális értékelését (beszívódás, bőrérzet, puhaság, ragacsosság stb.) és a használathoz kapcsolódó vásárlói teszteket a cég dolgozói végzik önkéntes alapon.

Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy komoly szakmai tapasztalattal rendelkező kozmetikus mesterek is dolgoznak nálunk, így őket a fejlesztés valamennyi fázisába be tudjuk vonni.

A formulák bőrtolerálhatósági vizsgálata ún. tapasz (patch) teszttel történik, amikor a bőrgyógyász a bőr reakcióját meghatározva felméri a vizsgált termék irritáló és szenzibilizáló hatását. Egyéb speciális vizsgálatot akkreditált laboratóriumban vagy egyetemi kutatóműhellyel együttműködve végeztetünk el.

Fejlesztőként melyek a kedvenc termékeid a kínálatból?

Lakossági termékek közül nagyon szeretem és egész évben használom az Eredeti Aloe Vera bőrápolókat és az X-Epil intim higiéniás termékeket. A professzionális termékek közül személyes kedvenceim a Solanie Mesopeptides termékek és a Solanie AHA Peel bőrmegújító program.

  • A Solanie Mesopeptide egy luxuskozmetikai termékcsalád. A kabintermékek formuláit olyan peptid-komplexekkel terveztük meg, amelyekkel a kozmetikus már az első kezelés után látványos bőrfeszesítő, ráncsimító vagy bőrvörösség-csökkentő hatást érhet el. Ha a kabinkezelést követően elvégezzük a „házi feladatot”, és az otthoni bőrápoláshoz fejlesztett elixírt legalább 2 hétig, reggel és este rendszeresen használjuk a megfelelő bőrtisztítás mellett, akkor az esztétikai kezelésekből megismert kollagén injekcióhoz hasonló simító, bőrtömörségjavító és feszesítő hatást tapasztalhatunk, és a kellemetlen tűszúrástól sem kell tartanunk.
  • Az AHA Peel bőrhámlasztó program egy igazi szezonális aduász, nagyon szeretik a kozmetikusok és a vendégek is, hiszen a kúraszerű hámlasztási protokoll látványos eredményeket biztosít pl. aknés, gyulladt bőr esetén a bőr állapotának javításában, a gyulladt aknék megszüntetésében, ráncos, fáradt, napkárosodott bőr megújításában, öregségi- és májfoltok halványításában, heges bőrfelület kiegyenlítésében. A fejlesztői szívet melengető azt látni, amikor a lelkes Solanie kozmetikusok büszkén megosztják velünk a kúra előtti és utáni fotókat ezekről a látványos eredményekről.  

Miért fontos, hogy itthon készült terméket vásároljunk?

Ha itthoni előállítású terméket vásárolunk, azzal a magyar gazdaságot erősítjük, magyar munkahelyek megőrzését és újabb munkahelyek létrehozását segítjük, hiszen a pénz nem megy ki az országból. Az sem utolsó szempont, hogy az áru csomagolása és mozgása lényegesen kevesebb környezetterheléssel és környezetszennyezéssel jár. Dunakeszin lévő saját gyártóüzemünkben naponta közel 80 főnek biztosítunk hosszú távú munkalehetőséget.

Az Alveola saját gyártóüzeme Dunakeszin
Fotó: Alveola

Hogyan születnek meg az új termékek ötletei? Fejlesztői vagy használói oldalról jönnek elvárások?

Folyamatosan monitorozzuk a szépségápolási piacot és a vásárlói igényeket. Ezen kívül a kollégáim is hoznak ötleteket az évenként megrendezésre kerülő európai és távol-keleti professzionális szakmai világkiállításokról és vásárokról, de előfordul, hogy partnerünk vagy új ügyfél keres meg minket konkrét elképzeléssel. Fejlesztői oldalról a legizgalmasabb időszak az április, amikor évente megrendezik az alapanyagok nemzetközi szakkiállítását. Ilyenkor az innovációs díjat nyert aktív anyagokról megpróbáljuk mielőbb beszerezni a termékinformációkat, és ha van olyan anyag, amit érdemes lenne használnunk egy elindított fejlesztéshez, már kérjük is be belőle a mintát, hogy mielőbb kipróbálhassuk vele a laborban a formulákat.

Még több szépségápolás:

Ez is érdekelhet

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói