Bőrgyógyász válaszol - Minden, amit tudnod kell az anyajegyekről

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A meleg időjárás és a nap megsokszorozódott ereje következtében rendkívüli törődést igényel a bőr. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a fényvédelem fontosságára, hiszen az UV sugárzás pillanatnyilag a legveszélyesebb tényező bőrünk szempontjából, és a veszélynek leginkább a már meglévő – vagy újonnan megjelenő – anyajegyek vannak kitéve. Azt mondják, jobb félni, mint megijedni: szakértő árulja el, mire figyelj oda, ha az anyajegyeidről van szó.

Évente minimum egy alkalommal érdemes elmenned anyajegyszűrésre
Évente minimum egy alkalommal érdemes elmenned anyajegyszűrésre
Fotó: Getty Images / Vasilina Popova

A Nap feltűnően égető jeleket hagyhat maga után: már egy tavaszi napon is megfigyelheted, ha egy-két órán át kint tartózkodsz a szabadban, gond nélkül lepirulhat a bőröd. Ezért a fényvédő termékek használata ezentúl nem csak a strandokon érvényes, hanem egész éven át fel kell vértezni bőrünket egy láthatatlan védőréteggel. Az egyik legkritikusabb témakör a káros napsugarak szempontjából az anyajegyek köré épül, ugyanis az esetek túlnyomó részében belőlük alakulhat ki az úgynevezett melanoma (más néven bőrrák), ezért fontos az éberség és a tájékozottság a témában. A legcélravezetőbb dolog, amit tehetünk, hogy megtanuljuk, hogyan olvashatunk a bőrtérképről, így bármilyen felmerülő probléma esetén időben tudunk cselekedni, mielőtt még komolyabbra fordulna a helyzet. Napozás sorozatunkban most az anyajegyek témakörét boncolgatjuk alaposabban, ebben pedig Dr. Wentzely Edit bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos volt segítségünkre.

Egy apró pötty is nagy felfordulást okozhat

Legelőször fontos tisztában lennünk azzal, mik is azok az anyajegyek. „Tulajdonképpen olyan maradandó elváltozások a bőrön, melyek színe vagy felszíne eltér a környezettől. Beszélhetünk születéskor már meglévő, veleszületett anyajegyekről, de előfordulhatnak később kialakult, szerzett anyajegyek is. A köznyelv a festékes anyajegyeket nevezi anyajegynek, azonban kiindulási helyük szerint többféle anyajegy létezik: hám eredetű, éranyajegy, kötőszöveti anyajegyek és bőrfüggelékekből kiinduló anyajegyek.” – mondja a bőrgyógyász.

Szeplők, anyajegyek - Gigi Hadid most megmutatja, milyen a bőre valójában

Szeplők, anyajegyek - Gigi Hadid most megmutatja, milyen a bőre valójában

A szakértő szerint a kialakult melanomáért túlnyomó többségben az újonnan szerzett anyajegyek felelősek. Azonban a már meglévőknél fellépő változások is súlyos problémákat idézhetnek elő, ezért figyelnünk kell arra, ha bármilyen módosulást észlelünk rajtuk. „A rosszindulatú festékes anyajegydaganat (más néven melanoma) harminc százalékban a már meglévő anyajegyből alakul ki, és hetven százalékban nem meglévő anyajegyből, az ép bőrön képződik – tehát az új festékes képlet megjelenése döntő fontosságú lehet a páciens szempontjából. Egy anyajegyen történő változás melanomára utalhat, ha megváltozik annak színe, vagy különböző más színű területek jelennek meg benne, ha megváltozik az alakja, asszimetrikussá válik, és ha megváltozik a felszíne, megvastagodik vagy kiemelkedik a bőrből. Ezekben az esetekben mindenképpen fel kell keresni egy bőrgyógyászt.” – magyarázza a szakember.

Mi történik, ha rosszindulatú anyajegyem van?

Miután a bőrgyógyász megvizsgálja a kérdéses bőrelváltozásokat, és úgy ítéli meg, hogy az adott anyajegy a páciens számára veszélyt jelent, sebészi úton eltávolíttatja azt. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor egyéb okokból megalapozott az anyajegy levétele. A Magyar Bőrgyógyászati Társaság által ajánlott módszer a festékes anyajegyek eltávolítására a sebészeti úton, szikével történő kimetszés. Ez a legbiztonságosabb eljárás, és így készülhet megbízható szövettani lelet az anyajegyről. Lézerrel, leégetéssel, fagyasztással, kikaparással anyajegyet nem ajánlott eltávolítani! A melanoma veszélyén kívül az anyajegy sebészi kimetszése szükségszerű, ha megsérül, állandó irritációnak van kitéve (például öv és inggallér alatt, vagy hónalj tájékán). Akkor is indokolt a levétel, ha másféle panaszt okoz, például viszket, érzékeny, vagy éppen rejtett területen helyezkedik el (gondolok itt az intim régióra, hajas fejbőrre), illetve ha esztétikailag tulajdonosát zavarja.”

A rendszeres, évente történő anyajegyszűrés elengedhetetlen mindenkinek, akinek van anyajegye, a veszélyeztettetek esetében gyakrabban kell kivizsgálásra menni
Fotó: Getty Images

Létfontosságú a megelőzés

„A melanoma kialakulásában a legfőbb környezeti hatás az UV sugárzás, mely a sejtek genetikai károsodását okozza. Különösen káros a gyermekkorban elszenvedett, súlyos, többszöri hólyagos napégés. A bőr nem felejt, a gyermekkori leégések következményei évekkel később jelentkezhetnek.” – figyelmeztet a szakértő. Ezért amellett, hogy ellátogatunk a rendszeres szűrővizsgálatra a már meglévő anyajegyeinkkel, és a frissen felfedezett, újonnan megjelent anyajegyeket is kivétel nélkül megmutatjuk a bőrgyógyásznak, a legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy fényvédőt használunk.

Minél nagyobb faktorszámmal rendelkezik az adott készítmény, annál biztosabb védelmet nyújt a bőrt károsító napsugaraktól. Arról se feledkezzünk meg, hogy például vízben nem bírja ki az egész napot egy egyszeri fényvédő réteg, ugyanis a víz könnyedén lemossa azt a bőrről. Tehát a strandon legalább fél óránként vagy óránként kenjük be újra magunkat, és ideális esetben egy városi séta alkalmával se legyünk restek ezt többször is megtenni. „A melanoma megelőzésében a legfontosabb bőrünk védelme az intenzív napsugárzástól. Legalább 30-as faktorszámú fényvédő készítményt használjunk, aki nagyon fehér bőrű, sok anyajegy található a bőrén, vagy gyermek, annak 50-es faktorszámú napvédő ajánlott. Reggel 10 és délután 4 óra között lehetőség szerint ne menjünk napra. Ha ez kivitelezhetetlen, figyeljünk a megfelelő öltözetre és hordjunk kalapot, hiszen a fejbőr ugyanúgy leéghet. Ami még fontos, hogy kerüljük a szolárium használatát is!”

A szakorvos mindenkit arra biztat, hogy szánjon elég időt a bőrére, és látogasson el rendszeresen kivizsgálásokra. Akiknek jóval több anyajegy található a testén, mint az átlagos, annak szükséges legalább fél évente felkeresni a bőrgyógyászát, és azoknak is ajánlatos minimum évente, akinek csak néhány anyajegyük van. „Anyajegyeink állapotát vizsgáljuk meg rendszeresen, ha bármilyen elváltozást vagy új festékes képletet észlelünk, keressük fel a bőrgyógyászunkat. Ha nincs panaszunk, akkor is járjunk el bőrgyógyászati szűrővizsgálatra minden évben, a veszélyeztettek fél évente. Ha időben észreveszik az elváltozást, az jó eséllyel gyógyítható.” – javasolja a szakember.

A neszesszered állandó tartozéka

Reméljük, a fényvédő termék ezek után után kedvenc útitársad és a piperetáskád alapdarabja lesz, ami mindenhova elkísér. Mivel az arc és a test bőre teljesen más összetételű bőrréteg, ezért használunk külön testápoló és arcápoló termékeket. Nincs ez másképp a fényvédőknél sem, ugyanúgy célszerű más napvédő készítményeket választani testre és arcra. Egy korábbi összeállításunkban bemutattuk az idei kedvenc fényvédőinket, amelyek kifejezetten arcbőrre készültek, elleshettünk néhány praktikát Jakabos Zsuzsanna ötszörös olimpikon úszótól célzatosan sportoláshoz, úgyhogy most következzen három szuper fényvédő testre, melyekkel biztonságban indulhatsz el egy városi barangolásra és a strandra is!

Invisible Protect napvédő spray SPF50 GARNIER 4799 Ft/200 ml
Fotó: Garnier

A Garnier Ambre Solaire napozó termékcsalád egyik legújabb tagja ez könnyen felszívódó, láthatatlan spray, ami azonnali magas UVA és UVB védelmet nyújt. Aloe Vera tartalmának köszönhetően frissíti és hidratálja a bőrt.

Capital Soleil napvédő spray VICHY 8789 Ft/200 ml
Fotó: vichy

Ez az 50 faktoros spray a Vichytől béta-karotinnal járul hozzá az üde barnasághoz. Ultrakönnyű textúrájának hála nem ragad és nem hagy zsíros érzetet maga után a bőrön.

Láthatatlan napozóspray SPF50 PUPA MILANO 5990 Ft/200 ml
Fotó: Pupa Milano

Teljeskörű védelmet biztosít a Pupa Milano 50 faktoros, mikroműanyag mentes napvédője, amit könnyed spray formátuma miatt nyugodtan használhatsz a fejbőrödön is.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ezért kívánod sokkal jobban a szexet, amikor menstruálsz

Ezért kívánod sokkal jobban a szexet, amikor menstruálsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)