Ez történik a bőröddel, ha egy hónapig minden nap sárgarépalevet iszol

Ismered azt a mendemondát, hogy a répától meg lehet tanulni fütyülni? Ahogyan azt is rebesgetik, hogy a bőrnek is csodás színt ad, ha lé formájában, rendszeresen fogyasztod. Anna Bader, a német GLAMOUR szépségszerkesztője utánajárt a dolognak, mutatjuk, mi lett a végeredménye az egy hónapos sárgarépalé kúrájának!

A sárgarépalé karotintartalma megváltoztatja a bőrszínt
A sárgarépalé karotintartalmától barnább lesz a bőröd
Fotó: IMaxTree/Glamour

Talán mostanra már mindenki tudja, hogy az egész napos napon tartózkodás és a szolárium többet árt a bőrnek, mint használ. A káros UVA és UVB sugarak ellen mindenképpen védekezni kell, még akkor is, ha csodás barna bőrszín után vágyakozunk. Szerencsére ma már többféle eszköz van a kezünkben, hogy a napbarnított színt az egészségtelen sugarak elkerülésével érjük el, ilyenek például az önbarnítók. Arról azonban kevesebben tudnak, hogy a sárgarépalé huzamosabb ideig tartó, belső fogyasztása megszínezi a bőrt, és nem is akárhogyan! Nézd meg, mire jutott a német GLAMOUR szépségszerkesztője, Anna Bader, aki dokumentálta, hogy az egy hónapig tartó sárgarépalé fogyasztás hogyan befolyásolta a bőrszínét.

Barnulás belülről?

Anna saját elmondása szerint számára „a barnaság egy életérzés, amely jó hangulatba hozza, és gyönyörű ragyogást kölcsönöz az arcának." Akiknek nem világos és nem érzékeny a bőrük, valamint sosem küzdöttek leégéssel, bizonyára nem tudják, milyen küzdelmes folyamat a napbarnított hatást elérni. Ráadásul az ezen problémákkal küzdők számára veszélyes is, ezért érdemes alternatív megoldások után nézni – így tett Anna is.

Minden bőrtípus máshogy reagál a nap sugaraira
Fotó: Shutterstock

„Először tájékozódtam, milyen módszerrel tudok a hideg hónapokban is szépen lebarnulni" – számol be cikkében Anna az első lépésről. Szépségszerkesztőként pontosan tudja, hogy a nap és az UV-sugarak rendkívül károsak a bőrre, így a szolárium és a napozás nála soha nem jöhet szóba. „Jó lenne találni valamit, ami természetes módon barnít. Ekkor jutott eszembe egy barátnőm, aki még iskolás korunkban mesélte, hogy sárgarépával próbálkozik – egyszerűnek és költségkímélőnek hangzik, így gondoltam, miért ne próbálnám meg én is" - mondja.

Jenna Ortega szépségtrükkje zavarba ejtően egyszerű és zseniális

Így kezdődött

A kísérlet megkezdése előtt Anna szeretett volna bőrgyógyásszal konzultálni, hogy a módszer valóban hozhat-e változást. Dr. Christian Merkel, az Opera Bőr- és Lézerközpontjának munkatársa megerősítette abban, hogy a sárgarépa fogyasztás emelésével valóban megváltoztatható a bőrszín árnyalata, ugyanakkor felhívta a figyelmét, hogy „a szín, amit kiválthat a sárgarépalé fogyasztása általában nem ugyanolyan barna, mint a napon történő barnulásnál, hanem inkább narancssárgás tónusú." A szakértő szakvéleménye szerint ez a sárgarépában található béta-karotinnak vagy A-vitaminnak köszönhető, amely nemcsak bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik, hanem melegebb bőrárnyalatot is adhat.

A sárgarépában található karotin felelős a bőr színezéséért, de kicsit másképp, mint a napsugarak
Fotó: Getty

Dr. Merkel szerint a nyers sárgarépa fogyasztása is működhet, de ebben az esetben hatalmas mennyiséggel kell számolni, a főzött vagy párolt sárgarépa pedig a hőhatás miatt kevésbé bizonyul hatékonynak, ezért Anna a sárgarépa turmixolása mellett döntött. Dr. Merkel azt tanácsolja, hogy „a legjobb, ha naponta körülbelül 3 deciliter sárgarépalevet iszunk legalább négy héten keresztül, hogy látható legyen az eredmény." Amit még érdemes tudni, hogy az A-vitamin zsírban oldódik jól, tehát csak akkor tud hatékonyan kibontakozni, ha valamilyen olajjal együtt szívódik fel, ezért érdemes a sárgarépalevet naponta egy csepp olajjal vagy valamilyen zsíros étellel kombinálni.

Új szokások

Anna bevezette a sárgarépalé fogyasztását a mindennapjaiba. „Ha ráérek, a gyümölcscentrifugával friss sárgarépalevet készítek, ami rengeteg extra vitamint ad a szervezetnek. Ha nincs sok időm, akkor friss gyümölcslevet veszek a boltból, aminek magas a sárgarépalé tartalma, vagy kész répapürét használok. Néha túl erőteljesnek érzem a zöldség ízét, ilyenkor más gyümölcslevekkel kombinálom, például frissen facsart narancslével” ez a német szépségszerkesztő pro-tippje.

A lassan facsart zöldségek és gyümölcsök koncentráltan tartalmazzák a vitaminokat és nyomelemeket
Fotó: Anna Bader/Glamour Germany

Anna tapasztalatai alapján három hét után kézzelfogható eredménye lett a tesztnek, ugyanis a bőrén észrevette a színbéli eltérést. Mint ahogyan azt Dr. Christian Merkel is említette neki, a tenyerei és a talpai is elszíneződtek, melyek normál esetben fehérek maradnak, ha sugárzás által barnulnak. Maga az árnyalat pedig inkább narancssárga lett és nem pedig napsütötte barna.

Lassabban öregszel, ha ezekből az italokból iszol

A várva várt végeredmény

Dr. Christian Merkel szerint a bőr barnulása orvosilag nem mérhető, tehát arra kell hagyatkozni, amit szabad szemmel látunk. Anna készített egy előtte-utána képet, az első fotón az eredeti bőrszíne látszik, a négy héttel későbbi fotót pedig a mindennapos sárgarépalé fogyasztás után készítette.

Anna világos bőre esetében feltűnő a változás
Fotó: Anna Bader/Glamour Germany

Bár teljes barnaságot nem lehet elérni, mégis sokkal egészségesebbnek tűnhet a változás az enyhe árnyalatnak köszönhetően. „Mivel a sárgarépalé könnyen beilleszthető a mindennapokba, valószínűleg továbbra is fogyasztani fogom – már csak azért is, mert így egy plusz adag vitamint kap a szervezetem, és két legyet üthetek egy csapásra”

Forrás: glamour.de

Készülj fel a nyárra és barnulj okosan:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)