Minden, amit a retinolról tudnod kell

2021.január.9.

Ugye te is hallottál már a retinol bőrre gyakorolt jótékony hatásairól? A bőrgyógyászok többsége gyakran ajánlja, és széles körben az egyik leghatékonyabb módszernek számít a bőrproblémák orvosolását tekintve, mégis akkora a zűrzavar körülötte. Éppen ezért nem árt, ha tudod, mi is pontosan a retinol, és milyen esetekben érdemes használnod.

Először is, amikor a retinolról beszélünk, valójában a retinoidokról van szó. Számos különböző típusú retinoid létezik, amik eltérő erősségűek, ezért kissé nehéz lehet a választás, ha még soha egyik típusával sem találkoztál. Mindegyik típus az A-vitaminból származik, a különbségük a koncentrációban rejlik. A reinsav a legerősebb, vényköteles retinoid, amit gyakran alkalmaznak a pattanások, valamint az öregedés kezelésére. Az összes többi retinoid a legerősebbtől a leggyengébbig retinaldehidet, retinolt és retinol-észtereket tartalmaz.
Fontos, hogy egyetlen retinoid-tartalmú terméket sem lehet szimplán felvinni a bőrödre. Ha használni szeretnéd, fokozatosan kell beépítened a bőrápolási rutinodba a nem kívánt mellékhatások elkerülése érdekében. Ez azonban még nem kell, hogy elrettentsen, főleg azért sem, mert bizonyítottan a retinol az egyetlen olyan összetevő, ami láthatóan gátolja a bőr öregedését és számos más előnyt is a magáénak tudhat.
A retinol fokozhatja a sejtek áramlását, és serkentheti a kollagén, valamint az elasztin termelését. Képes feltölteni a finom vonalakat és ráncokat, ezzel növelve a bőr feszességét.
Javíthatja az egyenetlen bőrtónust, kezelheti a pigmentációt és szebbé teheti a bőr felületét.
Retinolt legkorábban húszéves kor körül érdemes elkezdeni használni. Ha a húszas éveid közepén jársz, és pattanásos bőrrel küzdesz, akkor mindenképp érdemes megpróbálnod beépíteni a szépségápolási rutinodba a retinolt. Ebben az esetben a legjobb, ha retinil-palmitáttal vagy retinollal kezdesz, és három hónapig használod, majd három hónapos szünetet tartasz.
Tudnod kell azonban azt is, hogy a retinolra nem mindenki bőre reagál egyformán.
Ha rosaceás a bőröd, ekcémád vagy pikkelysömörös van, akkor mindenképpen érdemes elkerülnöd, mivel növelheti a bőr gyulladását, szárazságát és érzékenységét. Ha azonban semmilyen bőrbetegséged nincs, akkor több mint valószínű, hogy jól tudod majd alkalmazni. Ilyen esetben is előfordulhatnak mellékhatások, de ezek jellemzően csak néhány hétig tartanak, addig, amíg a bőr alkalmazkodik az összetevőkhöz.
A legjobb, ha a retinolt lassan, de biztosan kezded el használni.
Ha fokozatosan növeled a felvitt mennyiséget, a bőrpír, a szárazság és a hámlás is minimalizálható vagy elkerülhető. Eleinte maximum hetente egyszer vagy kétszer használd, majd folyamatosan növeld a gyakoriságot. Legelső alkalommal csak éjszakára vigyél fel egy borsónyi retinolt a tiszta és száraz bőrödre, elkerülve a szemeid környékét. Az optimális eredmény érdekében pedig várj legalább harminc percet, ha esetleg másik bőrápolási terméket is szeretnél használni.A retinol használata mellett nem érdemes más hámlasztókat is alkalmaznod, hiszen ezt a munkát már elvégzi helyettük. Ha pedig dupla rétegben kétféle hámlasztó hatású készítményt is használsz,az irritálhatja a bőrödet, ezért maradj szigorúan csak egyféle készítménynél! Mivel a retinol fokozza a sejtáramlást, átmenetileg vékonyabbá és törékenyebbé teheti a bőrt, ezért használata alatt érdemes minden nap magas számú fényvédő krémmel védened az arcodat.

Összességében tehát a retinolnak számos jótékony hatása van, de ha úgy döntesz, hogy kipróbálod, az nagyfokú megfontoltságot és odafigyelést igényel. Bármilyen retinoltartalmú készítményt készülsz venni, előbb olvasd el a csomagoláson lévő összetevőket, és kezdetnek 0,1 és 0,2% közötti erősséggel rendelkező terméket válassz, és gondosan olvasd el a használati utasítását!

Ez is érdekelhet

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

Divathírek

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Divat Shoppingtipp

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat