Az ötven pluszos nők nem láthatatlanok, hanem gyönyörűek, és joguk van kitűnni - a vörös szőnyegen is

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A díjátadókon általában várjuk, hogy kik lesznek a győztesek, izgulunk, hogy vajon a kedvenc színészeink viszik-e haza a díjakat, megcsodáljuk a varázslatos designer ruhákat, frizurákat, csillogó ékszereket és a bennük pompázó színésznőket, akik többnyire nagyon fiatalok és szépek. A vörös szőnyeg nem az ötven pluszosok terepe volt. Eddig.

Cate Blanchett tehetsége és kisugárzása időtlen, és ez sokkal fontosabb az életkoránál, vagy azon, túl van-e az ötvenen
Cate Blanchett tehetsége és kisugárzása időtlen, és ez sokkal fontosabb az életkoránál, vagy azon, túl van-e az ötvenen
Fotó: Getty Images/Samir Hussein

Középkorú nőként engem egyre inkább érdekel, hogyan tehetjük kevésbé ijesztővé az öregedést, ezzel minden nőtársunk mentális állapotát sokkal jobbá téve. Véleményem szerint nem csak az idősödő embereknek fontos, hogy szemléletmódot váltsunk, hanem a húszas, harmincas éveikben járó nők miatt is, így jó példát látnak arra, hogy az idő múlásával nem veszítenek értékükből, sőt! Ezért a 2023-as BAFTA-gálán az ötven fölötti nőkre figyeltem.

Egyéniség és tudatosság

A társadalmunk nem túl támogató a középkorú és az idősebb nőkkel szemben, sokan panaszkodnak arról, hogy középkorúként láthatatlanokká váltak, a társadalom távolságot tart tőlük, "illedelmesen" kirekeszti őket. Erre természetes reakció, hogy egyre rejtőzködőbben öltözködnek a nők, és egy idő után a ruhákon keresztül való önkifejezés is egyre okafogyottabbá válik. Azokat, akik viszont továbbra is "divatoznak", mindenféle előítéletekkel illetik, és mindenki meg akarja nekik mondani, mi az, amit felvehetnek negyven, ötven, hatvan felett. Gondolatban az otthonkát javasolják. Szerencsére a világsztárok segítenek nekünk abban, hogy megcsodálhassuk őket középkorúan is, ezzel talán hosszú távon hatnak majd a hétköznapjainkra is.

Emma Thompson az ökotudatos tervező, Laura Pithras ruháit viselte
Fotó: Getty Images

Ha a fekete szín kicsit komornak tűnik, akkor a fehér viselése mindig hatásos. Emma Thompson például tetőtől talpig világos tónust viselt, egy krémszínű blézert hozzá illő lezser, bőszárú nadrággal, fehér, platform tornacipővel, arany nyaklánccal és hozzá illő fülbevalóval. A hatvanhárom éves színésznő Laura Pitharas környezettudatos divattervező öltözékét választotta, ezzel is azt üzente nekünk, hogy válasszunk tudatosan.

Divat-mennyországgá változott a 2023-as BAFTA-gála vörös szőnyege - íme a legcsodásabb ruhaköltemények

Divat-mennyországgá változott a 2023-as BAFTA-gála vörös szőnyege - íme a legcsodásabb ruhaköltemények
Cate Blanchett egy Matrin Margiela ruhát viselt újra, ezzel is azt üzenve: az értékek maradandóak, ha megbecsüljük őket
Fotó: Getty Images

Cate Blanchett, aki 53 éves, a BAFTA-gálán is folytatta azt a szokását, hogy korábbi ruháit újra viseli - ezúttal egy Maison Margiela darabot húzott fel újra, amelyet először 2015-ben viselt az Oscar-gálán, hozzá pedig a Louis Vuitton-tól választott gyöngysort. A színésznő, aki a Tár című filmben nyújtott erőteljes alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó díjat vehette át, csak úgy tündökölt. Az eredeti fekete ruhát kicsit átdolgozták, az ujjakon és a szegélyen lévő fodros részletek ezúttal sokkal feltűnőbbé váltak. Így a régi ruha újként tündökölt. A GLAMOUR kérdésére 2017-ben pontosan megfogalmazta az öregedésről alkotott véleményét: „Olyan házban nőttem fel, ahol három generációnyi nő élt együtt. Édesanyám és nagymamám egy házban neveltek fel. Tehát nálam idősebb emberek között nőttem fel. Úgy gondolom, hogy társadalomként száműznünk kell az öregség fogalmát. Nem ismerkedünk, nem élünk együtt, és nem tartunk fel kapcsolatot olyan emberekkel, akik több generációval előttünk járnak. És ennek eredményeképpen egyre jobban félünk az öregedéstől. És tudod, az anyukám és a nagymamám nagyon viccesek, aktívak voltak, és ez nagyon inspiráló volt! Imádtam hallgatni a történeteket azokról az időkről, amikor még lányok voltak. Szóval ez sosem volt számomra félelmetes terület. Úgy értem, senki sem akar meghalni. De mindannyian ebbe az irányba tartunk, és ez tényleg segített abban, hogy továbblépjek, tudván, hogy még több érdekes dolog vár rám.”

A kifinomult fekete-fehér: Saint Laurent

Julianne Moore egy fekete Saint Laurent ruhát viselt, melyet Anthony Vaccarello tervezett. Az öltözékét Kate Young hollywoodi stylist állította össze számára, aki annak idején Anna Wintour asszisztenseként kezdte a pályáját. A különleges darab selyemszövetből készült, pánt nélküli és szív alakú a dekoltázsa, oldalt megkötött fodrokkal díszített és a szoknyarésze a padlóig ér. A tollas, fehér stóla esetében reméljük, hogy nem igazi tollakból készült, mindenesetre gyönyörű, csillogó keretet ad a fekete ruhához. A Bulgari, kígyót formázó nyakék pedig igazán fenséges!

Julianne Moore fekete-fehér szettje lehengerlő
Fotó: Getty Images

A hatvannégy éves Jamie Lee Curtis nagyon elegánsan festett, amikor végigsétált a vörös szőnyegen egy blézer és szoknya kombinációban. Mindkettőt a Saint Laurent divatház tervezte - szettje egy fekete blézerből és egy elefántcsontszínű maxiszoknyából állt, ami stílusos, monokróm megjelenést biztosított. Jamie strukturált blézere csodás sziluettet adott, és számos lenyűgöző részlettel bírt, mint például a klasszikus hajtóka. A selyem maxiszoknyával egy valóban időtlen összeállítást alkotott.

Jamie Lee Curtis valósággal ragyogott a BAFTA-gála vörös szőnyegén
Fotó: Neil Mockford/Getty Images

Jöjjön egy kis glamúr!

Az ötvenhárom éves Catherine Zeta-Jones ruhája megtestesíti a 21. századi glamúrt. Tony Ward, a libanoni-olasz divattervező alkotása, akit csak "a részletek építészeként" emlegetnek. Ez egy couture darab napsárga tüllből, csillogó részletekkel és organza köpennyel. Kétségtelen, hogy tudni kell viselni, szabályosan be kell mutatni, mintha egy divatbemutatón lejtene végig az ember.

Katalin hercegné úgy tündökölt a 2023-as BAFTA-gálán, mint senki más

Katalin hercegné úgy tündökölt a 2023-as BAFTA-gálán, mint senki más
Catherine Zeta-Jones tündökölt és nem foglalkozott azzal, hogy ötven felett mit illik viselni
Fotó: Getty Images

Rita Wilson éjkék, színátmenetes, flitteres ruhája a bizonyíték rá, hogy ötven év felett sem kell félni a csillogástól. A hatvanhat éves színésznő egy átlapolós estélyit választott és gyémántokkal viselte. Micsoda elegancia!

Rita Wilson meseszép, földig érő flitteres ruhában sétált végig a vörös szőnyegen
Fotó: Getty Images

Légy az, aki lenni akarsz! Ötven fölött meg pláne

Sandy Powell történelmet írt, mivel ő az első jelmeztervező, aki megkapta a BAFTA ösztöndíját. A hatvankét éves Powell lehengerlő beszédet mondott köszönetképpen. „Valóban óriási megtiszteltetés, hogy meghívást kaptam, hogy csatlakozzam az ösztöndíjban részesült filmkészítők ilyen hihetetlen csoportjához, és még nagyobb megtiszteltetés, hogy én lehetek az első jelmeztervező. Nagyon hálás vagyok azért a nagylelkűségért és útmutatásért, amelyet egész életem során kaptam. Attól az általános iskolai tanártól kezdve, aki először bátorított a festésre, a mentorálásig és a bizalomig, amit Derek Jarmantól kaptam a korai éveimben, és a sok ragyogó munkatársig, akikkel azóta volt szerencsém együtt dolgozni.” Powell megemlítette, hogy negyven év után is izgul, amikor új projektbe kezd, és a láthatatlanabb filmkészítők nevében megköszönte és elfogadta a BAFTA ösztöndíját. Fel is sorolta őket rímes formában: felügyelők, asszisztensek, koordinátorok, szabók és szövők, varrónők és beszerzők, kötők, nyomdászok, festők, bőrművesek, cipészek, ékszerészek, állványosok, öltöztetők, szerelők. Odafigyelni a láthatatlanokra és láthatóvá tenni őket: varázslat!

Egy jobb életért tenni kell! Olvass róla!

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 tévhit a zabtejről, aminek nem lenne szabad bedőlnünk

4 tévhit a zabtejről, aminek nem lenne szabad bedőlnünk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)