A "politikai pink" Amerika aktivistáinak kedvenc új színe

2020.november.4.

Amerikában divatszlogennek számít a "Vote" azaz a "Szavazz", hiszen november 3-ával zárult le az elnökválasztás és erre a sztárok is igyekeztek felhívni a figyelmet a legfeltűnőbb módon.

A "politikai pink" Amerika aktivistáinak kedvenc új színe
Fotó: Instagram

Az elmúlt hetekben hírességek sora, köztük Kerry Washington, Amy Schumer és Zoé Saldana posztolt képeket ugyanabba a pink öltönybe bújva. A posztok egy jótékonysági kezdeményezés részei, amelyből a Supermajority nevű, nőkből álló aktivista csoport benefitál, akik hisznek a nemek egyenlőségében és szeretnének még több nőt arra sarkallni, hogy szavazzanak. A Supermajority szervezet egyébként több kisebb szervezetet is támogat, köztük a Black Lives Mattert.

Hillary Clinton, aki szintén bátran viseli a pink öltönyt, a Supermajority szervezet alapítóiról posztolt az Instagramján, támogatva a szervezetet. Az élénkpink, amelyet sokan már "politikapink"-ként emlegetnek, közel áll a piroshoz, amely hatalmat és dinamizmust sugároz, így nem csoda, hogy a szervezet tagjai ezt a színt választották kampányukhoz és szettjeikhez.

Ezekkel a posztokkal 2020-ban hivatalosan is a ciklámen lett a változás színe. Főleg Amerikában, hiszen mindenki viseli, aki változást szeretne látni a rendszerben és az elnökválasztás kimenetelében. Lady Gaga sem maradhat ki a sorból, aki szintén a rózsaszín egy árnyalatát választotta, hogy felhívja a figyelmet a szavazás fontosságára.

A pink a "szavazz" szlogennel együtt lett igazán divatos, és számos LGBTQ aktivista viseletében és kampányában megjelent már. Májusban a brit márka, az ASAI is bejelentette, hogy újra elkészíti a Rihannának tervezett híres batikolt ruháját, amely fukszia színben pompázik. A ruhából származó bevételt 3 jótékonysági szervezet között osztott el.

A rózsaszínt nagyjából egy évszázada kötik össze politikai eseményekkel. 1925-ben a Time magazin pinkónak nevezett mindenkit, aki kommunista vagy szocialista nézeteket vallott. A pink egy halványabb árnyalata több mint 30 éve szinonimájává vált a mellrák elleni összefogásnak, amelynek a hivatalos világnapja október 1-jén van.

Ezek a hírességek mellrákkal élnek együtt

Ezek a hírességek mellrákkal élnek együtt

A jelenleg ismert "politikai pink" szöges ellentétben áll az úgynevezett "millennail pink"-kel, amely az Instagram indulásával vált ismertté 2013 környékén. A Pantone Intézet "Tumblr Pink" néven jegyezte le a színt, másik nevén rózsakvarcként ismert. A rózsakvarc szín egy újabb árnyalata, a rózsaarany is szintén nagy szám lett, amikor az Apple piacra dobta első rózsaarany árnyalatú iPhone-ját, ami szinte azonnal a divatrajongók kedvence lett.

A rózsaszín a szerelemre, szeretetre is utal, és gyakran hozzák összefüggésbe a nőiességgel és az anyasággal, mert gyengédséget és megnyugvást sugároz. Nem csoda, hogy 2020-ban a szín teljesen új értelmet nyert és számos, a nőket bátorító és dicsőítő kampány színe lett.

Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Egy kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy

Egy kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját