Az internet kiakadt: Lena Dunham sajnálja, hogy nem volt még abortusza

2016.december.21.

Lena Dunham elég erős kritikát kapott az igencsak furcsa kijelentése miatt, miszerint sajnálja, hogy neki nem volt még abortusza.

Lena Dunham abortusz
Fotó: rex/puzzlepix

A színésznő és aktivista saját podcastjában beszélt az abortusz kérdéséről, egyértelművé tette, hogy abortusz párti és nem érti miért pecsételik meg azokat a nőket, akik ezt az utat választják. Ezután elmesélt egy történetet, ami egy családalapítási központban esett meg vele Texasban pár évvel ezelőtt: egy fiatal lány arra kérte, hogy meséljen a saját abortuszos élményéről. Ekkor döbbent rá, "még sosem volt abortusza".

Majd azzal folytatta, hogy bár ő maga is "annyira fontosnak tartja a nő választási jogát, mint bárki más", mégis fontosnak érezte, hogy az emberek tudják, "feddhetetlen ebben a témában". A kijelentését pedig egy elég felkavaró mondattal zárta: "Most mondhatom, hogy még mindig nem volt abortuszom, de szeretném, ha lett volna".

A kijelentés hatalmas port kavart az interneten, Twitteren rengetegen kifejezték ellenvetésüket Dunham mondatával.

@lenadunham you're honestly the worst kind of feminist and no one should want an abortion that isn't just like a fun little choice¿??— Nora Baron (@bambibaron) 2016. december 20.
src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

És míg mi értjük, hogy csak még jobban meg szeretné érteni azokat a nőket, akik ezen keresztülmentek, meggondolatlan kijelentése valahogy úgy hangzik, mintha azt kívánná, bárcsak őt is megerőszakolták volna, hogy átérezze a bántalmazott nők fájdalmát. Vagy ha azt szeretné, ha ő maga is megölt volna pár embert, hogy meg tudja érteni, mi megy végben a sorozatgyilkosok fejében, vagy esetleg ha azt bánná, hogy az ő édesapja nem halt, amikor még kicsit volt, hogy megtapasztalja, milyen apa nélkül felnőni. De ennyi erővel akár azt is kívánhatná, hogy bárcsak az ő otthonát is felrobbantották volna a testvéreivel együtt, hogy jobban átélje a menekültek helyzetét.

@lenadunham should never be able to brag about having an abortion it's sad that u think this would make u more authentically pro-choice— s i h (@Susanna_I_H) 2016. december 20.
src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Nem, ezeket a dolgokat, ahogy az abortuszt sem, senki sem kívánja magának. Akikkel pedig mégis megtörténik, azok számára ez egy sokszor életük végéig feldolgozhatatlan trauma marad, és teljesen mindegy, hogy milyen oknál fogva történt. Nem szükséges a borzalmakon keresztül menni azért, hogy együttérzőek tudjuk lenni a másikkal - ez az intelligens emberek kiváltsága, ami megkülünböztet minket az állatoktól.

Ez is érdekelhet

Derítsd ki, melyik színtípusba tartozol, hogy a legjobbat hozd ki megjelenésedből!

Derítsd ki, melyik színtípusba tartozol, hogy a legjobbat hozd ki megjelenésedből!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói