Balett a javából! A hattyúk tava Budapestre érkezik

2016.február.15.

Az orosz balett az egész világon méltán híres és népszerű. A balettművészet bölcsőjét jelentő orosz iskolának gyakorlatilag nincs is méltó konkurenciája. A Royal Russian Ballet az orosz balettiskola lényegi és meghatározó elemeit képviseli, társulatának tagjai Oroszország legjobb balettművészei közé tartoznak.

Minden idők egyik leghíresebb, hagyományos balettelőadása, A hattyúk tava, amelyet Mikhail Bezzubov orosz érdemes művész tanított be az ambiciózus és élvonalbeli társulatnak, 2016. február 27-én a Budapesti Kongresszusi Központban lesz látható. Anatoliy Kazatskiy-vel a társulat igazgatójával és producerével beszélgettünk.

Mikor alakult a társulat?
2008-ban Ukrajnában alakult a társulat, azzal a céllal, hogy minél több helyen megismerjék a tradicionális balett megannyi szépségét.

Hol léptetek fel először?
A Giselle című darabunk volt a társulat első előadása, amit a Krimi köztársaságban mutattunk be. A leghíresebb ukrán és orosz színházak szólistáival és táncosaival is találkozhatott a közönség.

Merre jártatok az elmúlt években?
Rengeteg országban megfordultunk az elmúlt évek alatt. Rendszeresen turnéztunk Latin Amerika különböző országaiban és az USA-ban, emellett pedig Lengyelországban és Csehországban is vannak/voltak fellépéseink. Idén télen először debütálunk majd Kínában.

Mesélj egy kicsit a társulat balerináiról!
A legjobb táncosokat foglalkoztatjuk, összesen 45 művésszel dolgozunk együtt, akik Oroszországból, Ukrajnából és más európai országokból kerültek a társulathoz. Mindegyikük híres balettiskolákban, Moszkvában, Permben, Voronyezsben, Kijevben, Harkovben, Minszkben és Chisinauban tanulta meg az orosz balett hagyományait.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie annak, aki a szeretne csatlakozni a csapathoz?
Először is fontos, hogy a pályázó művész megfelelő külső adottságokkal rendelkezzen, másodszor szakmai szinten is tudjon megfelelően bizonyítani, harmadszor pedig elengedhetetlen, hogy a kollégákkal is könnyedén együtt tudjon működni.

Mivel készültök a magyar közönségnek?
Hamarosan világ legismertebb balettjével, Pjotr Iljics Csajkovszkij híres művével, A hattyúk tavával varázsoljuk el a nézőket. A szép Odette és a vad, szenvedélyes fekete hattyú, Odilia romantikus történetét olyan művészek adják elő, mint Irina Khandazhevskaia, aki a nemzetközi balett versenyek győztese, vagy Ukrajna tiszteletbeli művésze, Natalia Kazatskaia, továbbá a Nemzetközi Balett Verseny további győztesei, Olena Dobrianskaia, Jurij Grigirovich, Konstantin Tcaci és Anatolij Khandazhevskiy, illetve az Arany Maszk-díjas Andrei Sorokin lép majd a színpadra.

Csáti Melinda

Ez is érdekelhet

Legjobb filmek a hideg őszi estékre

Legjobb filmek a hideg őszi estékre

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla