Ha Blake Lively túl öreg a szerepre, akkor Justin Baldoni miért nem?

A Gossip Girl ex-szereplője, Blake Lively lesz a közkedvelt Coleen Hoover regény, a Velünk véget ér adaptációjának női főszereplője. Egy Lily nevű frissdiplomás lányt fog alakítani, aki szerelmi háromszögbe keveredik egy idősebb férfival és gyerekkori szerelmével.

 Blake Lively tehetsége számít, nem a kora
Blake Lively tehetsége számít, nem a kora
Fotó: Gilbert Carrasquillo/Getty Images

Sok rajongó nagy örömmel fogadta Blake Lively új szerepének hírét, de sajnos ismét akadtak olyanok, akik nem helyeselték a szereposztást. Azzal érveltek, hogy a választás nem korhű, mivel 12 év korkülönbség van a színésznő saját kora és a karakter kora között – Lively 35 éves, míg a könyv szerint a karakter, Lily Bloom 23 éves.

„A Blake Lively mint Lily Bloom szereposztása nagyon zavaró, mert a Velünk véget ér című könyvben a karakter 23 éves, Blake Lively pedig 12 évvel idősebb! Nem tudtak volna a szerepre valakit, aki korban megfelelő?” – kommentálta az eseményeket egy Twitter felhasználó. Egy másik posztban valaki arról írt, hogy valószínűleg ez az egyik valaha volt legrosszabb szereposztás.

A kor nem csak egy szám?

Mi nők állandó nyomás alatt vagyunk, ha arról van szó, hogy hogyan tartsuk meg fiatalságunkat, vagy milyen öregedésgátló bőrápolókat használjunk – én 23 éves vagyok, de már most olyan kozmetikumokat javasol a kozmetikusom, amelyek megelőzik a ráncok kialakulását. A társadalmi elvárások egész életünkben arra emlékeztetnek minket: vigyázz, mert meg fogsz öregedni. Igen, előbb vagy utóbb megöregszünk – ahogyan mindenki más is. Blake Lively egyébként pedig 35 ide vagy oda: gyönyörű!

Nekünk talán hiányzik a Harry Potter, de Rupert Grint boldog, hogy megszabadult tőle

Hollywood történelmében sem ez a legelső alkalom, amikor egy nőt túl öregnek titulálnak egy szerephez és az aktuális esetet szemlélve úgy tűnik, hogy a férfiakra ugyanez nem vonatkozik. Lehet, hogy egyesek számára furcsának tűnik, hogy Blake Lively 35 évesen egy egyetemista korú nőt alakít, de a kora nem jelenti azt, hogy alkalmatlan a szerepre. A nagyobb kérdés a következő: miért nem kommentálja senki Lily párját, a Ryle-t alakító Justin Baldoni korát?

Le a patriarchátussal 2023-ban!

A karakter, Ryle 30 éves, az őt alakító Baldoni pedig 39. Ezek szerint a férfiak kortalanok, ha szereposztásról van szó, vagy tényleg még mindig a patriarchátus korát éljük? A társadalom általában arra összpontosít, hogy a nő hogy néz ki, milyen a párkapcsolati élete, hány éves és miért rossz, vagy miért nem megfelelő az adott szerepre – míg a férfi kollégák életét valahogy nem szokás ennyire kiforgatni. A férfiak öregedésére mindig is kisebb hangsúlyt fektetett a társadalom, így talán ez lehet az egyik oka, hogy Baldoni kora nem váltott ki akkora visszhangot.

Szerintünk ennek egyáltalán nem is kellene kérdésként felmerülnie senkiben – sem Lively, sem pedig Baldoni esetében. Ha pedig mégis feldobjuk a labdát, akkor a kanapén ülve született kritikáink megfogalmazása során vegyünk figyelembe minden egyes szempontot – legyen szó életkori kérdésekről, vagy hatalmi egyenlőtlenségekről. Soha ne hagyjuk figyelmen kívül a férfiak által felállított hatalmi struktúrákat, melyek sajnos olyan gyakran befolyásolják a Hollywoodi döntéseket, az egyetemes szépségnormákat – illetve azt is, hogy hogyan éljük az életünket és hogyan formálunk véleményt.

Ne bántsuk, erősítsük a nőket:

Ez is érdekelhet

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói