Dadogó hírességek, akiknek semmi nem állhatott az útjába

Október 22-e 1998 óta a dadogás elfogadásának nemzetközi világnapja, melynek nem titkolt célja, hogy javítsa a dadogók társadalmi megítélését. Ennek alkalmából olyan hírességeket gyűjtöttünk össze, akiknek a dadogás meghatározta a gyerekkorát, vagy bizonyos esetekben az egész életét.

Colin Firth A király beszéde című filmben a dadogással küzdő IV. királyt alakítva
Colin Firth A király beszéde című filmben a dadogással küzdő IV. királyt alakítva
Fotó: Profimedia

70 millió ember – nagyjából ennyien élnek együtt a dadogással világszerte, ami a populáció 1 százalékát teszi ki. Tekinthetünk rá akadályként, de felfoghatjuk kihívásként is. Az egyik legismertebb példa talán IV. György királyé volt, akinél 8 éves korában jelentkezett a dadogás – különösen a k hang okozott számára problémát, ami már csak királyi titulusa miatt is problémás volt. A király beszéde című film például a híres rádióbeszédére való felkészülését mutatja be – logopédusa rengeteget segített neki, de a dadogás egész életén át elkísérte. És nem ő az egyetlen híresség, akinél mindez egész életében meghatározó szerepet játszott.

Lewis Carroll

A mainstream médiában kevés szó esik róla, hogy a nyelvvel zseniálisan bánó Lewis Carroll egész életében dadogott. Az Aliz Csodaországban szerzője egyébként nem csak tehetsges író volt, de matematikus és fotós is. Azt viszont még ennél is kevesebben tudják, hogy eredetileg diakónus volt, egyházi munkáját viszont nagyon megnehezítette a dadogás. Végül megtanult együtt élni vele, és pontosan tudta, mi az a terep, amit nem befolyásolhat negatívan.

Marilyn Monroe

Tekintve, milyen irtózatosan traumatikus volt a gyermekkora, sajnos nem olyan meglepő, hogy a legendás Marilyn Monroe is végig dadogta az egészen fiatal éveit, sőt: a középiskola első két évében is küzdelmet okozott számára, hogy kifejezze magát. Logopédusa tanácsára kezdett el egyik napról a másikra torokhangon beszélni, ami gyakorlatilag a védjegyévé vált. A dadogás csak élete legutolsó filmje, a Something’s Got to Give-ben vált ismét érezhetővé, méghozzá a nagyfokú stressznek köszönhetően.

Alan Turing

A világ egyik leghíresebb matematikusa, Alan Turing, aki a második világháború alatt törte fel csapatával az úgynevezett Enigma kódot, ugyancsak dadogott felnőttként. Ha láttad a 2014-es feldolgozást, amiben – a szintén fantasztikus – Benedict Cumberbatch alakította Turingot, talán még emlékszel, hogy valóban bekerült néhány olyan jelenet, amikor, főleg stresszes helyzetben, Turing dadogott kissé.

Van még mit tanulnunk az elfogadásról

Joe Biden

Az Amerikai Egyesül Államok elnöke Emersont szavalva igyekezett leküzdenie a dadogását tinédzserkorában. Amikor 2019 decemberében arról beszélt, hogy gyakran hibázik beszédei során, akkor külön kiemelte, hogy ez fáradságból fakad, valamint abból, hogy nem mindig találja a megfelelő kifejezéseket, és nem a dadogás áll a háttérben.

Bruce Willis

„Nagyon könnyű csalódni egy gyerekben, aki dadog, de hidd el, aki dadogással küzd, sokkal frusztráltabb. Legyél türelmes, és hallgasd végig. Bátorítsd, és adj pozitív megerősítést.” – mondta Bruce Willis beszédében, akinek gyerekkorában állítólag három percbe került, mire képes volt befejezni egy mondatot, ami miatt rendszeresen zaklatták társai.

Nicole Kidman

Nem Bruce Willis és Marilyn Monroe az egyetlen, akik a filmiparban valósították meg magukat, annak ellenére, hogy egy időben dadogással küzdöttek. Mivel egy alapvetően támogató és biztonságot adó környezet vette körül a kis Nicole Kidmant, a segítségükkel képes volt maga mögött hagyni a dadogást. Családja azt tanácsolta, nyugodjon meg, gondolja végig, mit szeretne mondani, ami sokat segített a mindig izgatott kislányon.

Emily Blunt

Az ördög Pradát visel színésznője, Emily Blunt már nem volt ilyen szerencsés. Tindézserkori dadogása miatt rengeteget gúnyolták osztálytársai, ezt az időszakot pedig leginkább egy kényszerzubbonyhoz hasonlította. A tehetséget ennek ellenére is meglátta benne az egyik tanára, aki azt tanácsolta, próbálkozzon meg a színjátszással, ugyanis nagyon jól használja a hangsúlyokat.

Ed Sheeran

Valakin a beszédtárpia segít, valakin a homeopátia, valakin pedig Eminem. Ed Sheeran mindhármat kipróbálta dadogására, és úgy tűnik, az ő esetében semmi nem volt hatásosabb Eminemnél. Mindössze 9 éves volt, amikor az édesapja megvette neki a rapper egyik albumát. „Nagyon gyorsan és dallamosan rapper, és ez segített megszabadulni a dadogástól” – mesélte az énekes 2015-ben az egyik beszédében.

Forrás: businessinsider.com, stutteringhelp.org

Az elfogadás alap - legyen az mindenki számára:

Ez is érdekelhet

Ennyi szex kell egy boldog párkapcsolathoz

Ennyi szex kell egy boldog párkapcsolathoz

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)