Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amikor Diana hercegné az esküvőjén összekeverte a vőlegény négy keresztnevét és a „Károly” helyett a „Fülöppel” kezdte, sokan viccelődtek azzal, hogy az apósához ment férjhez. Vannak, akik azt gondolják, hogy ez más szempontból is igaz. A korona hatására ugyanis sokan pedzegetik, vajon Fülöp herceg és II. Erzsébet házasságát is beárnyékolta-e a félrelépés.

Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak
Fotó: Profimedia

A korona című sorozat egyszerre kezelte szemérmesen és merészen a hűtlenség kérdését Erzsébet királynő és Fülöp herceg házasságának ábrázolásában. A herceget sosem láthattuk egyértelmű helyzetben, utalások, csöndek és finom rezdülések formájában viszont többszörösen is belefonódtak a történet szövetébe a házasságtörés szálai.

Amikor a második évad végén a várandós királynő az asztalra teszi azt a fotót, amelyet korábban a férje bőröndjében talált, egyértelműnek tűnik, hogy a széria írói hogyan látták a kérdést. Az orosz balerinát ábrázoló fotó láttán a sorozatbéli Fülöp elrejtőzik a pillanatban, és fel se néz egy darabig, majd amikor már nem lehet tovább fokozni a feszültséget, akkor Claire Foy és Matt Smith gesztusainak sora jelzi a fájdalmat és megbánást.

A jelenetben a két színész magával ragadó játéka kétségtelenül elhiteti a nézőkkel, hogy A korona világában lezajlott ez a lefojtott megcsalási dráma. Mindennek pedig - legalábbis a királyi család szempontjából - szintén drámai következménye lehet, hogy akár egész generációk gondolhatják úgy: még ha fikcióról van is szó, nemcsak a haraszt miatt hallunk zörgést, de egyenesen csontvázak hullanak ki a szekrényből.

Claire Foy és Matt Smith A korona című sorozatban
Fotó: Profimedia

Vajon mi igaz A korona 6. évadából és mit színeztek ki? Szakértő elemezte ki az új évadot

Vajon mi igaz A korona 6. évadából és mit színeztek ki? Szakértő elemezte ki az új évadot

Társasági csontkovács kereshetett barátnőt Fülöpnek

Kétségtelen, hogy a fentebb leírt eseménysor háttértörténete már a saját idejében is hatalmasat robbant a brit sajtóban. 1963-ban az akkori hadügyminiszter, John Profumo szexbotrányától volt hangos a szigetország közélete, amit azonban nem csak a házasságtörés ténye zaklatott fel. Profumo szeretője ugyanis az a Christine Keeler volt, aki párhuzamosan egy szovjet kémmel is viszonyt folytatott, és akit egy Fülöp herceget is kezelő csontkovács „közvetített ki” a miniszternek.

Hogy a herceg szükségleteit pontosan milyen módon és mértékben kezelte a portréfestőként szintén ismert Stephen Ward, az a mai napig nem egyértelmű. A koronában Fülöpről nemcsak egy Ward-portrét fedeztek fel, hanem az FBI egy olyan fotóra is rábukkant a csontkovács-művész lakásában, amely egy, a királynő férjéhez hasonló külsejű, háttal álló férfit is ábrázol. A sorozatban Erzsébet királynő közbeavatkozására a fénykép nem került a nyilvánosság elé.

A valóságban azonban nem tudunk arról, hogy Fülöpöt lekapták volna Ward valamelyik partiján, hiszen az sem biztos, hogy bármelyiken ott volt. Christine Keeler később azt állította az egyik könyvében, hogy Fülöp több szeretőt is tartott ebben az időszakban, sőt: ő maga személyesen is ismerte az egyiket, aki ráadásul a herceg gyermekével volt várandós. Ezt a történetet azonban érdemes óvatosan kezelni, mivel Keeler memoárjának számos, ennél sokkal alapvetőbb pontja is enyhén szólva ellentmondásos. Így aztán messze nem biztos, hogy szavahihető szemtanúként tekinthetünk rá.Erzsébet királynő és Fülöp herceg kapcsolata közel sem volt olyan tökéletes, mint feltételezzük
Fotó: Profimedia

Mégsem hasonlított egymásra Fülöp herceg és Károly

A szóbeszéddel ellenben valami azonban biztosabban megfogalmazható II. Erzsébet és Fülöp herceg kapcsolatát illetően. Bár a szerelmi házasság fogalma az elmúlt évszázadban meglehetősen sokat változott, az ő esetükben talán kimondható, hogy erről volt szó. Persze ennek a romantikus találkozásnak is megvoltak a maga társadalmi keretei és határai, hiszen az akkor még trónörökös Erzsébet végeredményben nem egy dokkmunkáshoz akart hozzámenni.

Ezzel együtt Fülöp herceg a görög királyi trónról elüldözött (és egyébként is több szempontból problémás) családja miatt kifejezetten nem számított jó partinak a saját köreiben. Így hát jócskán múlt a pár elszántságán, hogy végül összeköthették az életüket. Innen nézve egyébként náluk egy egészen más eseménysor zajlott le, mint ami később a legidősebb gyermekük házasságában lejátszódott.

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

Károly király esetében ráadásul csak egyetlen szerető volt igazán és nyíltan lényeges - bár újabban sejtetik itt-ott, hogy Kamilla királyné mellett más nők is lehettek a képben -, Fülöp kapcsán viszont számos hasonló viszony szóba került. A királyi pletykakönyvek mellett elsősorban persze a bulvármédia érdeklődött mindig is hevesen a herceg magánélete iránt, amikor pedig A korona 5. évadában ismét előkerültek hasonló híresztelések, akkor több felület is leporolta az állítólagos afférok gyűjteményét. A The Sun nevű bulvárlap szintén így tett egy 2022 októberében online megjelent írásában, amelyben számba veszik Fülöp jó néhány feltételezett szeretőjét.

Kellemetlen helyzetbe hozta a várandós királynőt

A cikk megemlíti, hogy Fülöp herceg ugyan „mélyen és feltétel nélkül beleszeretett” Erzsébetbe, „a királyi hitves szerepétől” viszont „gyorsan frusztrálttá vált.” Ez a nyughatatlanság pedig olyan helyzeteket eredményezett, amelyek miatt a hercegről többször is azt pletykálták, hogy szeretőt tart. A legelső - és igen kellemetlen - esett a lap szerint akkor zajlott le, amikor az akkor még hercegnő Erzsébet éppen Károllyal volt várandós.

Pat Kirkwood színésznővel, a West End óriási sztárjával Fülöp elvileg összesimulva táncolt át egy éjszakát ekkoriban, a hírrel pedig az ezt követő hetekben tele volt a világsajtó. Ez az elbeszélés az állítólagos eset után évtizedekkel is fel-felbukkant mint Kirkwood és a herceg viszonyának bizonyítéka. A színésznő halála után azonban előkerültek Kirkwoodnak a herceghez írt olyan levelei, amelyekből kitűnik, hogy őt nagyon bántották a rosszindulatú és alaptalan pletykák.

17 pontos hazugságlista készült Harry herceg és Meghan Markle kijelentéseiről

17 pontos hazugságlista készült Harry herceg és Meghan Markle kijelentéseiről

Nem ő volt az egyetlen azonban, akivel Fülöpöt - okkal vagy ok nélkül, de - összehozták. A The Sun szerint Fülöp herceg a szórakoztatóiparban dolgozó nők egész sorával lehetett titkos kapcsolata: szerepel a listán hastáncos, kabarésztár és tévés személyiség is. Rajtuk kívül Daphne du Maurier írónő és a királynő egyik unokatestvére, Alexandra hercegnő neve szintén előkerül mint potenciális kedves. De természetesen az a Penelope Knatchbull sem maradhat ki a felsorolásból, aki Burma Mountbatten 3. grófjának személyében Károly király másodunokatestvéréhez ment hozzá.

A magas és vonzó külsejű Penelope, aki nagyon hasonlít az őt a sorozatban játszó színésznőre, némileg kevésbé botrányos alakként jelenik meg A koronában, mint a csak fénykép formájában feltűnő táncosnő. A sorozat a harmadik évadtól kezdve rendszeres figyelmet szentelt Fülöp útkeresésének, ennek pedig fontos kései állomása volt a fogathajtás, amelyben a herceg partnere a nála 30 évvel fiatalabb arisztokrata nő volt.

Az akkor még Lady Romseyként ismert Penelope a királynő férjének bizalmasa volt évtizedeken át. És bár Fülöp érdeklődése a szériában egyértelmű, annál A korona sem ment tovább, mint hogy a házasságában és a királyi másodhegedűs szerepében megfáradt hercegbe új életkedvet önthetett ez a barátság. Bár a sorozatot megrótták amiatt, hogy közvetlenül II. Erzsébet halála után ilyen témákkal állt elő, a The Sun azt állítja, hogy Penelope „a palotában rendezett minden parti vendéglistájának elején szerepelt,” mivel a királynő a valóságban meglehetősen „lazán” kezelte ezt a kapcsolatot.

A korona című sorozat évadokon át foglalkozott Erzsébet királynő házasságával
Fotó: Profimedia

A királyi család tagjai csak Károly király engedelmével mehetnek aludni, és nem ez az egyetlen kőkemény szabályuk

A királyi család tagjai csak Károly király engedelmével mehetnek aludni, és nem ez az egyetlen kőkemény szabályuk

Erzsébet és Fülöp esküvőjén is történt baki

Ez annál is inkább lehetséges, mivel a lap szintén idézi Abercorn hercegnőjét, akit ugyancsak hírbe hoztak Fülöppel és aki így fogalmazott az ismeretségükről: Nem feküdtem le vele. Nem olyan ő. Olyan volt-e Fülöp herceg vagy sem, az az egy biztos: annak ellenére, hogy az ő esküvőjükön is voltak kisebb zökkenők (a nagy napon például eltört a menyasszony tiarája), közel 7 és fél évtizedet élt le II. Erzsébettel.

A koronának a bevezetésben leírt jelenetében a sorozatbeli Fülöp arról beszél a feltételezett hűtlensége kapcsán, hogy itt a látszat áll szemben a valósággal. A királynőt ez a filozófiai fejtegetés nem érdekli, ő csak az igazságot szeretné hallani, azt mondja erős, kibírja. Mi, nézők pedig imádjuk ezt, feszült figyelemmel várjuk, hogy robbanjon az érzelmi feszültség. A kérdés már csak az, hogy vajon mi kibírnánk-e azt az igazságot is, ha Fülöp és Erzsébet házasságában esetleg semmilyen hűtlenségi dráma nem zajlott le soha.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Bruce Willis felesége és lánya szívfacsaró módon tiszteleg a színész előtt

Bruce Willis felesége és lánya szívfacsaró módon tiszteleg a színész előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője