Így még soha nem ünnepelték Erzsébet királynő születésnapját

2020.június.13.

II. Erzsébet királynő születésnapját hagyományosan több százezres tömeg ünnepli. Idén azonban a járvány miatt erre nem kerülhetett sor.

Így még soha nem ünnepelték Erzsébet királynő születésnapját
Fotó: Getty Images

Ma tartották volna a királynő tiszteletére rendezett Trooping the Colour színpompás katonai felvonulást. Évtizedek óta a királyi család tagjai mind összegyűlnek az esemény alkalmából, a királynő pedig díszes hintón, kísérettel vonul a Buckingham-palotába a Mall sugárúton, ahol százezrek kísérik. A királyi család tagjai ilyenkor a palota erkélyéről csodálják a pompás ünnepi műsort.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg azonban három hónapja elvonultak a windsori kastélyba, ahol szigorúan betartják a karantén szabályait.

8 érdekesség, amit nem tudtál II. Erzsébet királynőről

8 érdekesség, amit nem tudtál II. Erzsébet királynőrőlA személyzet tagjai közül is csak páran tartottak velük, ami nem is meglepő, hiszen mindketten jócskán elmúltak már 90 évesek, Fülöp herceg konkrétan jövőre tölti be a százat, így kifejezetten veszélyeztetettnek számítanak. Június 13-at azonban nem lehetett ünnepség nélkül hagyni, így a királynő windsori lakosztályából kisétált a kertbe, ahol a Walesi Gárda néhány tagja tartott felvonulást. A Trooping the Colour-t 1748 óta minden évben megtartották, de most először egy és fél órás helyett 20 perces volt, a katonák pedig két méteres távolságot tartottak egymástól. A királynő családja sem vehetett részt az ünnepségen.

A születésnapja igazából április 21-én van. Akkor miért júniusban ünnepel?

Ezt a szokást VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, azonban az időjárás olyan pocsék volt, hogy semmilyen kültéri rendezvényt, katonai felvonulást nem tudtak megrendezni. Ezért aztán a király úgy döntött, az ő születésnapján júniusban fogják ünnepelni attól a naptól kezdve. Ezt a szokást pedig az utódai is betartották. Így aztán Erzsébet királynő születésnapját is hivatalosan nyáron tartják minden évben. Még szerencse, hogy Fülöp herceg valóban június 10-én született, így mindig együtt ünnepelhetnek.

Ez is érdekelhet

Legjobb filmek a hideg őszi estékre

Legjobb filmek a hideg őszi estékre

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla