4 híresség, akit gyerekszínészként kihasznált és undorítóan szexualizált a közvélemény

Natalie Portmannek egy felnőtt férfi írt levelet arról, hogyan fantáziál a megerőszakolásáról, míg Emma Watson 18. születésnapja után a fotósoknak volt bátorsága a színésznő szoknyája alá fotózni. Hollywoodban nem könnyű nőnek lenni, gyerekszínésznek pedig annál mostohább.

A fotósok megvárták, míg Emma Watson betölti a 18-at, ezután pedig úgy érezték, joggal fotózhatnak a szoknyája alá
A fotósok megvárták, míg Emma Watson betölti a 18-at, ezután pedig úgy érezték, joggal fotózhatnak a szoknyája alá
Fotó: Getty Images /Max Mumby/Indigo

A nők alapvetően gyakran találják magukat szexualizáló férfi tekintetek kereszttüzében, pláne azok, akiknek a média minden egyes lépését szenzációra éhesen követi. Az efféle kihasználtság a felnőtt nők számára is rendkívül megterhelő, olykor egyenesen traumatikus élmény, így gondolhatjuk, mit élhettek át azok a gyerekszínészek, akik adott esetben már egészen kicsi koruk óta a kamerák előtt állnak. A következő színésznők az egész világ előtt cseperedtek fel, és emiatt sajnos elfogadhatatlan dolgokat is el kellett viselniük:

Natalie Portman

Natalie Portman tizenhárom évesen debütált a filmvásznon a Léon, a profi című filmben. A színésznő elmondása szerint amit átélt, az egyenesen szexuális terrorizmusnak nevezhető: élete első rajongói levelében egy felnőtt férfi részletezte Portman megerőszakolásáról szóló fantáziáját. Később a helyi rádióban nyilvánosan visszaszámoltak a tizennyolcadik születésnapja előtt, mondván végre elérkezett az idő, amikor legálisan megérett a szexuális kapcsolat létesítésére. „Nagyon gyorsan megértettem, már tizenhárom éves koromban is, hogy ha szexuálisan kifejezném magam, akkor nem érezném magam biztonságban, és a férfiak úgy éreznék, hogy jogukban áll megvitatni és tárgyiasítani a testemet, annak ellenére, hogy ez rendkívül kényelmetlen számomra.” – vallotta be pár évvel ezelőtt tartott beszédében.

Natalie Portman
Fotó: Getty Images /Ernesto Ruscio

Emma Watson

A Harry Potter franchise sztárjának nagykorúvá válása előtt szintén volt visszaszámlás: a színésznő beszámolt egy, a tizennyolcadik születésnapja után történt esetről, amikor lesifotósok vártak rá, hogy a szoknyája alá fotózzanak: „Ha huszonnégy órával korábban tették volna közzé a fényképeket, azok illegálisak lettek volnaemlékszik vissza –, a bulvársajtó teljesen eltérően foglalkozott az én nővé válásommal, mint a kollégáim férfivé válásával”.

Emma Watson
Fotó: Getty Images /Edward Berthelot

Emma Watson majdnem otthagyta a Harry Pottert

Millie Bobby Brown

A Stranger Things közkedvelt főszereplője a The Guilty Feminist című podcastben számolt be arról, hogyan szexualizálta őt a nyilvánosság és a média, különösen, miután 2022-ben betöltötte a tizennyolcadik életévét: a színésznő közösségi média felületeit elárasztották az explicit szexuális töltetű kommentek, sőt még egy fórum is készült, ahol körülbelül 6000 felhasználó várt arra, hogy szexuális töltetű képeket töltsön fel vagy lásson a színésznőről, amint nagykorúvá válik. Millie Bobby Brown kifejtette, hogy felnőtt korba lépése óta egyértelműen többet találkozik olyan helyzetekkel, ahol szexualizálva van. Határozottan látja a különbséget abban, ahogy az emberek viselkednek vele, és ahogy a közösségi média és a sajtó látja őt: „Úgy gondolom, hogy ennek nem kéne változtatnia semmin, de durva és igaz. Nagyon jól ábrázolja, hogyan szexualizálja a világ a fiatal lányokat.

Millie Bobby Brown
Fotó: Getty Images /Astrid Stawiarz / Stringer

Selena Gomez

Selena Gomez egy 2021-es interjúban mesélt arról, hogy a Disney Channel Varázslók a Waverly helyből című sorozatának forgatását övező médiafigyelem idején a magánélet hiánya nagy szenvedés volt számára: „egy ideig úgy éreztem magam, mint egy tárgy, sokáig durva volt”. A színésznő azt is hozzátette, hogy amikor lupusszal kezelték, néhányan azt feltételezték, hogy rehabilitációra megy: „nem is tudom, hogy valójában mit hittek, mit csinálok – drogozom, piálok, rohangálok összevissza bulizni. Nagyon csúnya narratíva volt.

Selena Gomez
Fotó: Getty Images /Neil Mockford

Millie Bobby Brown élete nagy dobására készülhet a Stranger Things után

Forrás: buzzfeed.com

Ez is érdekelhet

Ezért élnek olyan sokáig a japánok - Szokások, melyeket te is könnyen elsajátíthatsz

Ezért élnek olyan sokáig a japánok - Szokások, melyeket te is könnyen elsajátíthatsz

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói