´Tudom, hogy hibáztam´ - Justin Timberlake fontos üzenetben kért bocsánatot Brintey Spearstől és Janet Jacksontól

2021.február.13.

Későn jött? Ér még valamit? Vagy egyszerűen értékeljük, hogy valaki legalább kiállt és elismerte, hogy hibázott, elismerte, hogy rosszul bánt egy másik emberrel, és beismerte, hogy ő maga is részese volt a szórakoztatóipar gépezetének követte annak elnyomó logikáját.

Justin Timberlake és Britney Spears
Fotó: Profimedia

Justin Timberlake mindenesetre csaknem 20 évvel azt követően, hogy szakított Britney Spears-szel most az Instagramon kért bocsánatot tőle, és egyébként Janet Jacksontól is. Az énekes reakciója nagyon is időszerű volt, hiszen amióta megjelent a Framing Britney Spears című dokumentumfilm, Timberlake vált a média, és a közösségi média egyik legfőbb céltáblájává.

Britney Spears és Justin Timberlake igazi tini álompár voltak a kilencvenes évek vége felé. A két híresség 10-11 éves volt, amikor együtt szerepeltek a Mickey Mouse Club televíziós műsorban, együtt lettek gyereksztárok popsztárok. Az álompár azonban 2002-ben szakított, ami például Timberlake édesanyját is megviselte. A friss dokumentumfilm az énekesnő karrierjét felhasználva mutatja be, hogy a szórakoztatóipar miként szorítja háttérbe a nőket, töri le az ambícióikat, bánik velük megalázó, sértő módon, még akkor is, ha közben a legünnepletebb sztárok közé tartoznak. Britney Spears elképesztő médianyomás alatt élte az életét tinédzserkora óta, és rengeteg sértést, megaláztatást kellett elviselnie a nyilvánosság előtt. A dokumentumfilmben éppen az exbarát, Justin Timberlake a szakítás után tett régi nyilatkozatai mutatják meg, hogy milyen könnyen képes eltorzítani a férfiak véleménye a nőkről kialakult képet, hogyan képes egy befolyásos és híres ember véleménye megteremteni egy olyan klímát, amiben egy nő, jelesül Britney Spears nevetségesnek, kevésbé értékesnek tűnjön fel.

Miért nem hagyta el, ha annyira rosszul bánt vele? - egy bántalmazott nő a bántalmazó kapcsolatokról

Miért nem hagyta el, ha annyira rosszul bánt vele? - egy bántalmazott nő a bántalmazó kapcsolatokról

A dokumentumfilm bemutatását követően sok médiaszereplő kényszerült önvizsgálatra. Bocsánatot kért például az amerikai Glamour magazin is az énekesnőtől, amiért a 2000-es évek során nem álltak mellett, és hasznot húztak az énekesnő kudarcaiból.

A legtöbb kritikát azonban egyértelműen Justin Timberlake kapta, aki az Instagramon kért bocsánatot a viselt dolgaiért. Hosszú posztjában elismeri, hogy hibázott:

"...Nagyon sajnálom, hogy korábbi tetteim hozzájárultak a problémához, tapintatlan voltam és nem álltam ki a helyes dolgok mellett. Tisztában vagyok vele, hogy nem feleltem meg az elvárásoknak, és hasznot húztam abból, hogy a rendszer elnéző a nőgyűlölettel és a rasszizmussal szemben. Bocsánatot szeretnénk kérni, mind Britney Spearstől, mind pedig Janet Jacksonstól, mert tisztelem őket és törődöm velük, de tudom, hogy hibáztam. Részben azért kívánok reagálni, mert minden érintett jobbat érdemel, másrészt pedig teljese szívemből szeretnék részese lenni ennek a diskurzusnak. Hibásan működik az ipar. Elsősorban a fehér férfiak sikerét ösztönzi, ez a logikája. Én kiváltságos helyzetben lévő férfiként kell, hogy megszólaljak ebben az ügyben. Tudatlan voltam, ezért nem ismertem fel, hogy történik a saját életemben, de nem akarok többé hasznot húzni mások kárából. Nem tudtam tökéletesen eligazodni ezekben a kérdésekben a karrierem során. Tudom, hogy ez a bocsánatkérés csak az első lépés, és nem törli el a múltat. A ballépéseimért vállalom a felelősséget, és szeretnék részese lenni egy olyan világnak, amely felemel és támogat. Mélységesen törődöm mostani és korábbi szeretteim jólétével. Tudok és fogok is jobban viselkedni" - írta Justin Timberlake.

Az Instagramon közzétett bocsánatkérésének megítélése igencsak vegyes. Voltak, akik eleve túlzásnak tartották, hogy Justin Timberlake-et Britney Spears karrierjének megrontójaként támadják, holott a sztár maga is szinte még gyerek volt, amikor a szakításukat követően valóban kínos és sértő nyilatkozatokat tett az énekesnőről. És a Janet Jackson-botrány, illetve az énekesnő karrierjét valóban megakasztó Super Bowl félidei show-n történtek, illetve azoknak a hatása sem Timberlake sara, bár az való igaz, hogy azt is nagyon szerencsétlenül és bántóan kommunikálta le a nyilvánosság előtt.

Sokak szerint a bocsánatkérés a bocsánatkérés túl későn jött, és nem is tűnik túlságosan őszintének, inkább PR-szagúra sikeredett. Emellett számos más ember, akik félrevitték, hátráltatták, esetleg megalázták Britney Spears az évek során, még a bocsánatkérésig sem jutottak el.

Timberlake gesztusa fontos, vitatható, hogy mennyiben önfelmentés a szórakoztatóipart hibáztatni, de végső soron az énekes elismeri a hibáját. Valóban ez az első lépés, az áldozatoknak persze már a saját döntésük, hogy elfogadják-e, elég őszintének tartják-e Justin Timberlake gesztusát.

Ez is érdekelhet

Tom Ford lemondta februári bemutatóját a New York-i divathéten

Tom Ford lemondta februári bemutatóját a New York-i divathéten

G-Életstílus

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: pontosan tudod, mit akarsz elérni - január 26.

Napi horoszkóp: pontosan tudod, mit akarsz elérni - január 26.