Egy nőnek köszönhető, hogy Disney világhírű lett

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Valószínűleg maguk az alapítók sem sejtették - bár talán titkon remélték -, hogy sikerül valami olyat alkotni, ami nyomot hagy, ami alapjaiban változtatja meg az emberek életét, és ami több generációnak is egyet jelent a felhőtlen szórakozással. Száz éve alapították a Disney-t.

Mickey egér
Mickey egér a világ legismertebb karaktere
Fotó: Skitterphoto / Pexels

1901-ben született Walter Elias Disney, aki alapjaiban változtatta meg mindazt, amit az animációról és a szórakoztatásról addig gondoltak. Időtlen idézetei pedig tökéletesen leírják a Disney történetét.

„Ha meg tudod álmodni, meg is tudod csinálni”

Az egyik legismertebb idézet Walt Disneytől, és ha valaki, ő bebizonyította, hogy mennyire igaz. Walt és Roy Disney 1923-ban írt alá szerződést Margaret Winklerrel, az akkori idők egyik legnagyobb animációs disztribútorával. A szerződés az Alice című animációs film tizenkét részéről szólt, és ez jelentette a Disney hivatalos megalakulását is, akkor még a „Disney testvérek rajzfilmstúdiója” néven. Ötvenhét epizód készült végül ebből a sorozatból, ami megalapozta Walt karrierét.

„Fütyöréssz, miközben dolgozol!”

Disney komolyan vette, hogy olyan munkát szeretne, ami igazából nem is munka, sokkal inkább szenvedély. 1928-ban rajzolta meg a Willie gőzhajót, ez volt az első olyan hangosfilm, amelyben Mickey Mouse is megjelent, és itt tűnt fel először Minnie is. A sztori szerint Mickey egy hajón dolgozik, és hogy Minnie-t szórakoztassa, hangszerekké változtatja azokat a tárgyakat, amiket a hajón talál, és ezzel a kapitány idegeire megy. Mickey egér sikere hatalmas volt, de Walt nem volt elégedett azzal az elképzeléssel, hogy a rajzfilmek csak zenés rövidfilmek legyenek.

Az 1930-as évek közepén kockáztatott, és kitalálta, hogy szeretne egy egész estés rajzfilmet, ez lett 1937-ben a Hófehérke. A film technológiai áttörést jelentett; a készítők olyan újításokat találtak ki, amelyeket aztán évtizedekig használt mindenki a rajzfilmkészítésben. A Hófehérke másfél millió dollárba került, és nyolcmillió dolláros bevételt hozott, ami addig egy filmnek sem sikerült. A 11. Oscar-díj-átadón kategóriákon kívüli különdíjat kapott az úttörő munkáért. A szobron a díjátadóról jól ismert emberalak mellett hét kisebb alak állt.

Aladdint Tom Cruise-ról mintázták - és még 15 hajmeresztő tény a Disney-ről

Aladdint Tom Cruise-ról mintázták -  és még 15 hajmeresztő tény a Disney-ről

„Csinálj jó munkát! Ne aggódj a pénz miatt, az majd jön vele”

A következő évtizedekben olyan ma is kedvelt és klasszikusnak számító karakterek és történetek jelentek meg, mint a Dumbo, Hamupipőke, Pán Péter vagy a Csipkerózsika. A rajzfilmek tele voltak optimizmussal, ami akkor, a háború után sokat jelentett az országnak. A történetekben a szeretet, a jóság mindig győzött, az összetartás és a család pedig fontos szerephez jutott. Közben 1955-ben megnyitotta kapuit Kaliforniában a Disneyland. Ez volt az első tematikus park, ami a Disney nevéhez köthető, és az egyetlen, aminek a látnivalóit, témáit Walt Disney találta ki, és ő felügyelte az elkészülést is. Az alapgondolata az volt, hogy olyan attrakciókat sorakoztat fel, amelyek edukálnak, és olyan történeteket mesélnek el, amelyek a gyerekeknek és a felnőtteknek is izgalmasak lehetnek. Folyamatosan kísérletezett a technológiai újdonságokkal, az első távirányítással, elektronikus vezérléssel irányítható, beszélő bábok is a nevéhez fűződnek. Az első ilyen darabot New Yorkban mutatta be, és Abraham Lincoln mesélt a történelemről.

„Tetszik, hogy a világ egy egér feltalálása miatt emlékszik majd rám”

Walt Disney 1966-ban halt meg, az utolsó rajzfilm, amin dolgozott, a Dzsungel könyve volt. A hiánya azonnal érezhető volt, de az akkorra már jelentős stúdió továbbra is követte a szellemiségét, még akkor is, ha sokak szerint a hetvenes-nyolcvanas években készült mesék már nem közelítették meg színvonalban a korábbiakat, bár a Micimackó vagy Robin Hood szintén beírta magát a klasszikusok közé. Közben 1971-ben megnyílt Floridában a Disney World, aminek az előkészítő munkáiban még Walt is részt vett. Az új komplexummal együtt új üzletágakba is belevágtak, szállodák, éttermek, golfpályák is tartoztak már hozzájuk, 1983-ban pedig elindult a Disney csatorna, naponta tizennyolc órányi Disney-tartalommal.

„Azt nem tudom, hogy művészet-e, de azt tudom, hogy tetszik”

1992-ben a Szépség és a Szörnyeteg lett az első rajzfilm, amit a legjobb film kategóriában jelöltek Oscar-díjra, végül a Bárányok hallgatnak kiütötte ugyan, de mégis történelmet írt, és ekkorra már egyértelművé vált, hogy az egész estés rajzfilmek műfaja nem csak a gyerekeké. A Disney tovább vitte az alapítói szellemiségét, és változatlanul élen járt az innovációk tekintetében. 1995-ben a Toy Story lett az első egész estés, számítógépes animációval készült film. De továbbra is bővítette a szórakoztató iparágát, és egyre több lábon álltak, illetve hajóztak, miután 1998-ban kifutott a kikötőből a Disney Magic nevű óceánjáró. 2009-ben ők voltak az elsők, akik azt mondták, hogy a mesehősöknek mindenkihez kell szólniuk, és a Hercegnő és a béka című animációs filmben először lett színes bőrű egy Disney hercegnő.

„Nem azért készítünk filmeket, hogy pénzt keressünk, hanem azért keresünk pénzt, hogy még több filmet készíthessünk”

A Disney már rég nem a gyerekeket szórakoztató stúdió. 2009-ben a Marvel képregény-univerzumát, 2012-ben a Star Wars és Indiana Jones franchise-t birtokló Lucasfilmet, majd 2019-ben 71 milliárd dollárért a 21st Century Fox tartalmait is megvásárolták, 2019- ben pedig elindult a Disney+ streamingszolgáltató is. A Disney a száz éve alatt bebizonyította, hogy ha valamit elkezdesz csinálni, még az álmaidat is túlszárnyalhatod.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

50 évvel ezelőtti fotón Sarolta hercegnő hasonmása: de ki ez a kislány, aki ennyire kísértetiesen emlékeztet rá?

50 évvel ezelőtti fotón Sarolta hercegnő hasonmása: de ki ez a kislány, aki ennyire kísértetiesen emlékeztet rá?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)