Örökbefogadott gyerekként nőtt fel, most a Jean Paul Gaultier divatháznak tervezett haute couture kollekciót - Olivier Rousteing szárnyal

Olivier Rousteing tervezte a Jean Paul Gaultier 2022-2023-as őszi-téli couture kollekcióját. A negyvenöt darabos kollekciót tátott szájjal nézte a sokat próbált divatszakma.

Jean Paul Gaultier by Olivier Rousteing HC FW22-23 look 44
Jean Paul Gaultier by Olivier Rousteing HC FW22-23 look 44
Fotó: JEAN PAUL GAULTIER

A divat egyik legszimpatikusabb alkotója Olivier Rousteing. Jelenleg több mint tíz éve a Balmain divatház kreatív igazgatója, és a valaha legfiatalabb vezető tervező francia divatház élén. Nem csak lehengerlő alkotásairól közismert, hanem arról is, hogy örökbefogadott gyerekként nőtt fel, és a Netflix önéletrajzi dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy felkutatja biológiai szüleit. Személyes történetével is megmutatja, mennyire fontos a támogató közeg ahhoz, hogy a tehetségünket kibontakoztathassuk.

Olivier láthatóan lubickolt a feladatban, hogy a Jean Paul Gaultier divatház hagyományait követve, az ikonikus darabokat, formákat felidézve megvalósítsa egyedi elképzeléseit. – fogalmazta meg a kollekció kapcsán a francia dizájner.

Popkultúra, Madonna, csúcsmelltartó

Ezek mindenkinek azonnal eszébe jutnak, ha a ma már nyugdíjba vonult tervező, Jean Paul Gaultier karrierjére gondol. A televízió, a Music TV virágkora, Madonna a Tiktok előtt, fűzők, matrózsapkák, multipass az Ötödik elem című filmből, fehérneműk az utcán és még sok-sok formabontó, a korszakot meghatározó dizájn, melyet Olivier a saját kedvenceivel kombinált, a farmerrel, melyért egyébként Gaultier is rajongott, és a nemek közti átjárhatóságot jelentő szabásvonalaival, ami szintén közös pont a két alkotóban. A tervező tulajdonképpen dekonstruálta Gaultier ikonikus darabjait, például a csúcsmelltartót, de meglepő módon a parfümöket is, melyek szintén ruhává változtak. A fémdobozos, ikonikus JPG Classique és Le Male parfüm is egy-egy lehengerlő alkotásként vonult a kifutón.

Olivier apukájának a fürdőszobapolcán ott volt a korszakalkotó és a mai napig nagyon népszerű, férfi felsőtestet megjelenítő parfümös üveg, így a gyerekkori emlékeket felidézve újragondolta, mit is jelent neki a Jean Paul Gaultier stílus. Gaultier mindig azon ügyeskedett, hogy a bőrünk alá férkőzzön, hogy a változásokkal szembeni ellenállásunkat lebontsa. La Male parfümjének üvege például egy nagyon okos módja annak, hogyan lehet továbbfűzni a párbeszédet. Amikor tinédzser voltam, ez a dizájn nagyon sokat segített nekem, segített megérteni önmagamat is. Erre az alapra szeretnék építeni, és a magam módján továbbvinni a párbeszédet." – mesélte Rousteing a bemutatott kollekció kapcsán.

A rattan bútorokat, az Instagram trendként is ismert pávaszéket és Madonna divattörténeti jelentőségű csúcsmelltartóját, a Classique parfüm női változatát is idézi ez a ruhaköltemény Jean Paul Gaultier by Olivier Rousteing HC 2022-23 ősz-tél look49
Fotó: JEAN PAUL GAULTIER

A mester és követője

Az hommage végigkísérte a tizennégy férfi és negyvenöt női alakot, megjelentek olyan ikonikus minták mint a matrózcsíkos, a tetoválásnyomatok, a jellegzetes patchwork technikák, a farmerek, a barett sapkák, amelyek épp annyira hordhatóak és sikkesek ma, mint a nyolcvanas, kilencvenes években. A francia tervező emellett fontosnak tartotta, hogy az olyan kultúrákat is ünnepelje, amiket véleménye szerint a divatszakma eddig nagyjából figyelmen kívül hagyott, és ezért a kreditet, a láthatóságot is meg szeretné adni az etiópiai, szomáliai népnek, ahonnan ő maga is származik. A tervező eltökélt szándéka, hogy meg akarja mutatni a befogadás, az elfogadás mágikus erejét.

Patchwork farmer, afrikai, törzsi minták, matrózcsík, elegáns tűcsíkos zakó, platformtalpú particsizma: ezt hívjuk multikulturális dizájnnak! Jean Paul Gaultier by Olivier Rousteing HC 2022-23 ősz-tél Look11
Fotó: JEAN PAUL GAULTIER

„A világ nagyon gyorsan alakul a dizájnstúdióinkon kívül, és engem folyamatosan inspirál az az erőteljes szellemiség és a sokféleség, amit az utcákon felfedezek. Mindig hangsúlyozom a közvetlen kommunikáció, az elfogadás, a demokratikus alapállás fontosságát a divatban." – foglalta össze Olivier. Az haute couture szűken értelmezve a gazdagok kiváltsága, de ha művészetként tekintünk rá, akkor mindannyian élvezhetjük. Ma már régen nem valaminek a birtoklása jelenti az élvezetet a sharing culture világában, hanem a lehetőségek, a formák, a harmóniák, határátlépések megcsodálása is. Olivier a szépségápolás és a divat világát művészien összekapcsolta.

Így lett az ikonikus parfümből haute couture ruha. Jean Paul Gaultier by Olivier Rousteing 2022-23 ősz-tél HC
Fotó: JEAN PAUL GAULTIER

A Jean Paul Gaultier-nál a két terület szervesen összekapcsolódik, és a parfümöknek köszönhetően sokkal többen élhetik át azt a rebellis életérzést, amit Gaultier egész pályája során gyakorolt. Passziót űzött abból, hogy felszabadítson bennünket a kötöttségeink alól, hogy kihozzon bennünket a komfortzónánkból. Mindezt úgy tette, hogy a divat fenegyerekeként mindvégig nagyon szerethető maradt. Ebben Olivier Rousteing nagyon hasonlít a mesterre.

50 év őrület: Jean Paul Gaultier zseniális pályafutása 5 pontban

Ez is érdekelhet

Így reagált Sydney Sweeney családja lányuk legsikamlósabb jeleneteire

Így reagált Sydney Sweeney családja lányuk legsikamlósabb jeleneteire

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)