Divathetekre fel! Amit tudnod kell a showszezonról

2014.február.7.

A divatvilág legfontosabb időszaka kétségkívül a két showszezon, a szeptembertől induló nyári kollekciókat bemutató divatmustrák és a február elején kezdődő, az őszi-téli szériákat felvonultató divathetek.

Divathetekre fel! Amit tudnod kell a showszezonról
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy amennyiben súlyozni akarunk a divathetek között, akkor biztosan a mostani, őszi-téli kollekciókat bemutató show-k felé billen a mérleg nyelve. Az utóbbi években valahogy úgy alakult, hogy a nyitó New York-i és a záró párizsi volt a legfontosabb, de az utóbbi időben London sok visszatérő tervezővel újra feliratkozott a legizgalmasabb helyszínek közé. Milánó egy kissé mostanában leszakadt, de azért az olyan show-knak hála, mint a Gucci, a Versace, a Dolce & Gabbana vagy a Fendi, korai volna még temetni az olasz divatvárost.

Egyébként tavalyi kutatások szerint New York volt a divat abszolút fővárosa, amit London, Párizs és meglepetésre, Los Angeles követett. Ez persze nem a divathetek fontosságára utal, de mindenesetre érdekes adat.

Nos, összegyűjtöttük, mik lehetnek a most elinduló divathetek legfontosabb momentumai:

1. Akik hiányoznak majd
A New York-i divathét hosszú idő után nélkülözi majd Rachel Zoét. A stylistként ismertté vált tervezőnő decemberben született, második kisfiával otthon marad inkább. Párizsból Anne Valérie Hash fog hiányozni. Az utóbbi időben egyre népszerűbb tervezőnő fél év múlva új dologgal áll majd elő, de hogy mi lesz ez, arról még nem árult el semmit.

2. Kevesebb blogger
Suzy Menkes egyik cikkében kifejtette, hogy a New York-i divathét kezd úgy kinézni, mint egy cirkusz. A szervezők is belátták, hogy a rendezvények eredeti értelme lassacskán háttérbe szorult, így aztán mind a sajtósok mind a divatbloggerek számát 20%-kal csökkentik szem előtt tartva azt, hogy a divathét első sorban szakembereknek, nagybani vásárlóknak, befektetőknek szól.

3. Plus size modellek a kifutón

A tavalyi a sokszínűségről, az idei divathét viszont inkább a méretről fog szólni. Az IMG Models ügynökség például öt plus-size modellel írt alá szerződést, és nagy valószínűséggel a leghíresebb modellekkel együtt fognak vonulni a mostani Fashion Weeken. Az ötlet mindenképp jó, hiszen nagy marketingfogás lesz azoknak a tervezőknek, akik a plus-size szépségekkel dolgozni fognak. Mindenképp érdemes figyelni rájuk!

4. Izgalmas debütálók
New Yorkban Jason Wu lesz a legfontosabb bemutatkozó. A tajvani származású divattervező a Hugo Boss élén debütál majd. Milánóban nem kevésbé izgalmas bemutatkozásra kell majd figyelnünk, hiszen a fenegyerek, Jeremy Scott a Moschino élén prezentálja első kollekcióját. Mégis mind közül a legnagyobb várakozás Nicholas Ghesquiére első Louis Vuitton kollekcióját előzi meg. Vajon sikerül-e Marc Jacobs hiányát feledtetnie a francia tervezőnek?

5. Marc Jacobs csak magával lesz elfoglalva
A hivatalos álláspont szerint a tervező azért hagyta ott a Louis Vuittont, hogy saját márkájának fejlesztésére összpontosítson. Talán ezért is várják a divatipar nagyjai, hogy milyenek lesznek a 2014-2015-ös őszi-téli kollekciói. Jacobs radikális változtatásokat tervez, hamarosan új logót kaphat a Marc Jacobs brand, a Marc by Marc Jacobs pedig teljesen új nevet, hiszen a tervező saját bevallása szerint mindig is utálta az almárka elnevezését. Könnyen lehet, hogy az idei lesz a fő vonal, a Marc Jacobs utolsó New York-i showja, ugyanis a központot és ezzel valószínűleg a divatbemutatót is Párizsba költözteti a tervező.

6. Jön az új generáció
A nagy divathetekkel párhuzamosan, szinte minden városban lesz "kistestvére" a fő bemutatóknak, New Yorkban például Made Fashion Week néven. A Made Fashion Weeken 28 fiatal tervező munkáját láthatjuk. Ugyanakkora, ha nem nagyobb az érdeklődés rá, hiszen esélyt kapunk arra, hogy lássuk azokat az embereket, akik 10 éven belül uralni fogják a divat világát. A londoni divathét két ígéretes fiatal márkával bővül idén, Stella McCartney férjének cége, a Whistles és a nagyon ígéretes Mother of Pearl márka is a fő sodorban kapott helyet.

Ez is érdekelhet

Pillanatok alatt elalszol ettől az "álomkoktéltól"

Pillanatok alatt elalszol ettől az "álomkoktéltól"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)