II. Erzsébet királynő a koronázása után is hűséges maradt Norman Hartnell brit divattervezőhöz - Ilyen egy királynői ruhatár

2022. szeptember 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Dr. Szatmári Judit Anna divattörténész, a BTM Kiscelli Múzeum Textilgyűjteményének vezetője, kurátor II. Erzsébet királynő öltözködését elemzi uralkodásának különböző korszakaiban. Nagyon sok minden kiolvasható a ruhákból, amiket viselünk: a korszellem, a gazdasági helyzet, a politikai helyzet és még megannyi más, fontos tényező. Nézegesd a királynő ruhatárát velünk és a szakértővel!

II. Erzsébet királynő a koronázása után is hűséges maradt Norman Hartnell brit divattervezőhöz - Ilyen egy királynői ruhatár
Fotó: Getty images/Glamour

A divattörténész megfogalmazása szerint az öltözködés nem más, mint önmagunk és az általunk választott értékek reprezentációja, és ezzel a non-verbális kommunikációs eszközzel tudatosan - vagy akár tudtunkon kívül - mindannyian élünk, különösen így vannak ezzel napjaink közszereplői. A királyi család tagjai közt többen vannak, akik a 20. század divatikonjaivá váltak merész vagy feltűnő ruhaválasztásaikkal vagy elegáns személyes stílusukkal.

Excentrikus amerikaiak versus visszafogott angolok

Ha a század első felére gondolunk, akkor elsősorban az angol királyi családba botrányos körülmények között beházasodó elvált amerikai nő, Mrs. Wallis Simpson jut eszünkbe. Ő egyrészt bátran viselte Elsa Schiaparelli meghökkentő darabjait – köztük egy Salvador Dalíval közösen alkotott, hatalmas festett homárral díszített estélyi ruhát. Másrészt – származásának megfelelően – legszívesebben az amerikai Mainbocher kollekcióiból válogatott ahelyett, hogy az angol szabóságokat preferálta volna. Igaz ugyan, hogy az angol női divat a harmincas években még legfeljebb férfias kosztümök készítésében volt a topon. Anglia ugyanis a 18. század végétől a férfidivatban vált meghatározóvá - a mai napig ennek köszönhető a jól szabott sötét öltöny és fehér ing kombinációja, mint az úriember megjelenésének elengedhetetlen kelléke. A nők az emancipáció során tőlük vették át az akkori párizsi divatnál jóval praktikusabb és kevésbé díszített gyapjúszövet ruhadarabokat, így született meg az angol kosztüm, ami később dolgozó nők millióinak életét könnyítette meg. A legelegánsabb férfiszabóságok pedig azóta is London egyik utcájában, a Savile Row-n sorakoznak. Itt dolgozott Frederick Scholte is, a megjelenésére nagyon sokat adó, férfi-stílusikon VIII. Edward szabója. Ő végül lemondott a trónról a szerelemért, így lett Erzsébet hercegnő édesapja, VI. György a király 1936-ban - aki látta a Király beszéde című filmet, az ismeri a történetet. Ő tudatosan fordított hátat a jóval excentrikusabb életet élő bátyjának és mindig a legújabb divat szerint öltözködő feleségének. Az új királyi család hölgytagjainak ruháit a tradicionális stílust képviselő brit Norman Hartnelltől rendelték, akihez Erzsébet királynővé koronázása után is hűséges maradt. Később hozzá csatlakozott Hardy Amies designer is.

A divatikon, Wallis Simpson a híres homárruhában, amit egy közös projekt keretében Salvador Dalival tervezett, 1937-ben.
Fotó: Getty images/Glamour

Ritkán látott fotók: Ilyen álomszép volt II. Erzsébet királynő, amikor 25 évesen trónra került

Ritkán látott fotók: Ilyen álomszép volt II. Erzsébet királynő, amikor 25 évesen trónra került

Egy tervezői karrier csúcsa: a királynő esküvői ruhájának megalkotása

Hartnellt kérték fel 1947-ben Erzsébet esküvői ruhájának elkészítésére is, amihez – tekintve, hogy még érvényben voltak a textilvásárlásra vonatkozó második világháborús korlátozások -, külön ruhajegyeket kapott a kormánytól, de fiatal lányok százai is felajánlották számára saját jegyeiket. (Ezeket a királynő nem fogadta el, viszont mindenkinek személyes köszönőlevelet írt.) Az esküvői ruha tervezésekor a designert a Tavasz allegóriája inspirálta Botticelli egyik festményéről, így a ruhára sokféle virágot hímeztek, amelyek szépségük mellett a háború utáni új életet és növekedést szimbolizálták. Egyébként több terv közül maga Erzsébet választotta ki, melyik legyen a végleges. Az udvari viselet évszázados előírásainak megfelelően a ruhához hosszú uszály is tartozott, Erzsébet fejét pedig a Mary Fringe tiara ékesítette, amit nemrég unokája, Beatrix hercegnő viselt az esküvőjén, ráadásul a királynő egyik vintázs ruhájához, szintén Norman Hartnelltől.

II. Erzsébet királynő a koronázási ruhájában, amit Norman Hartnell tervezett.
Fotó: Getty images/Glamour

Meddig érhet az udvarban egy szoknya?

A 20. század második felében színesedett az angol társadalom és a divat is, a hatvanas években a beat, hippi, rock, később a punk stílus volt a menő, de inspirálta a ruhákat a korszak művészete, az op-, a pop- és a minimál-art is. És persze semmiképp sem szabad elfelejtkezni arról, hogy ez volt az űrdivat kora, a space age, ráadásul a miniszoknyát is egy angol tervezőnek, Mary Quantnak köszönhetjük – állítólag, bár ezt még ő maga is tagadta, mondván, azt a fiatal lányok maguk találták fel. A tervezőt az angol nőknek tett szolgálataiért lovaggá ütötte a királynő, de a királyi családban akkor, és a mai napig is legfeljebb 7 cm-rel térd felett végződhet egy szoknya, a valódi mini tehát kizárt. Az viszont kétségtelen, hogy időközben London is a divatfővárosok közé emelkedett, hiszen a párizsi haute couture helyett ekkor már dominált a készruha-tervezés, ami más országokban is gyorsan fejlődött. A legismertebb angol tervezők közé a hetvenes-nyolcvanas években Zandra Rhodes, Paul Smith és Vivienne Westwood tartozott. Erzsébet királynő a mini idején már négy gyerekes anya volt és csaknem 15 éve uralkodott - munkálkodva az egykori gyarmatbirodalom minél nagyobb részének egyben tartásán -, így a merész divatozás amúgy is lázadóbb húgának, Margit hercegnőnek jutott. Őt viszont Anglia egyik legjobban öltözködő nőjének, igazi stílusikonnak tartották. A nyolcvanas években pedig már az új csillag, a fiatal és gyönyörű Lady Diana ruháiról olvashattunk a divatsajtóban, az ő kedvencei közé David és Elizabeth Emmanuel és Gianni Versace tartozott. E két hölgy jóval kevésbé tartotta szempontnak a tradícióknak való megfelelést, mint a királynő - sőt, öltözködésük talán tudatos lázadás volt korlátok közé szorított életükben.

Margaret hercegnő férjével a Bahamákon 1967-ben.
Fotó: Getty images/Glamour

Gondolatban végigfuthatunk még a híres brit tervezők során, ami elég impozáns lista, hiszen köztük olyan nevekkel is találkozunk, mint John Galliano, Hussein Chalayan, Stella McCartney, Victoria Beckham vagy Phoebe Philo. És persze a zseniális Alexander McQueen, akinek márkáját a tervező halála óta egykori jobbkeze, Sarah Burton viszi. Tőle gyakran választ öltözéket a királyi család egyik legkedveltebb - és egyben legstílusosabban öltözködő - tagja, Kate Middleton, immár Catherine walesi hercegné is. Nem mellesleg világhírű esküvői ruháját is ő készítette. A divatnak ezt a mindig megújuló és sokszor meghökkentő irányát a királynő még fiatalon sem követte, de amit tehetett értük, az nem mulasztotta el: a legtehetségesebb brit tervezők sorát tüntette ki, és nem egyet egyenesen lovaggá (dame/sir) ütött. A londoni divathéten egyszer vett részt, igazi meglepetést okozva, hiszen már elmúlt 91 éves: 2018-ban Anna Wintour mellett kapták lencsevégre Richard Quinn show-ján.

Erzsébet királynőt Anna Wintour mellett kapták lencsevégre Richard Quinn divatbemutatóján, 2018-ban.
Fotó: Getty images/Glamour

Dr. Szatmári Judit Anna

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)