Csatlakozz a Fashion Revolution mozgalmához, tedd etikussá a ruhatáradat!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Tíznapos programsorozattal jubilál a Fashion Revolution, a globális mozgalom, mely az etikus, fenntartható és átlátható divatipar megvalósítását tűzte ki célul.

Csatlakozz a Fashion Revolution programjaihoz és válj tudatosabbá az öltözködésed terén
Csatlakozz a Fashion Revolution programjaihoz és válj tudatosabbá az öltözködésed terén
Fotó: Fashion Revolution Hungary

Idén a Fashion Revolution mozgalom fennállásának tizedik évfordulója alkalmából tíz napon keresztül lehet csatlakozni a Fashion Revolution Week eseményeihez. Az általuk szervezett Fashion Revolution Week a világ legnagyobb divataktivista kampánya, amely minden évben a 2013-as bangladesi Rana Plaza textilgyár összeomlásának évfordulója köré szervez hétnapos programsorozatot.

Csatlakozz! Tedd etikussá a ruhatáradat!

A kampány április 15-24. között zajlik országszerte, és egy évtized munkásságát hivatott változatos programokba sűríteni. A Fashion Revolution programjaihoz bárki csatlakozhat, akár online, akár személyesen.

Mindenkinek megvan a maga szerepe a divatipar átalakításában, amelynek fontos célja, hogy fenntartható legyen, és elsősorban az embereket és a bolygónkat helyezze előtérbe. Ezek a szempontok a hazai gyakorlatban is irányadóak

– nyilatkozta Mányiné dr. Walek Gabriella, a Fashion Revolution Hungary ország-koordinátora.

Az idei tematika arra bátorítja a globális közösséget, hogy megosszák az évtizednyi tapasztalatot arról, mit is jelent a divatforradalom részének lenni. Közösségépítők, kreatív gondolkodók és szervezők inspirálják a következő generációkat, hogy egy társadalmilag és környezeti szempontból igazságos irányba mozdítsák a divatipart.

A Fashion Revolution Week értékes és változatos programokkal vár
Fotó: Courtesy of Fashion Revolution

Az idei változatos és színes hazai programok a Fashion Revolution Week 2024 kampányának három fő pillérére épülnek:

  1. Légy kíváncsi! Hallgasd meg más divatforradalmárok történeteit vagy mondd el a sajátodat a #WeAreFashionRevolution hashtaggel!
  2. Tanulj! Sajátíts el új készségeket a Hogyan Legyél Divatforradalmár? workshop sorozat keretein belül!
  3. Cselekedj! Csatlakozz az első Nyilvános Javítási Naphoz, mely kiáll az eldobható divattal szemben és arra bátorít, hogy gondoskodj a ruháidról, hogy azok hosszú távon kitartsanak melletted!

Lesz még ökotudatos, szerethető a divat? Stella McCartney szerint a gombák változtatják meg a divatipart

Lesz még ökotudatos, szerethető a divat? Stella McCartney szerint a gombák változtatják meg a divatipart

Ezek a programok várnak az idei Fashion Revolution Week alatt

Április 14. 10:00 – 18:00 Wamp Design Vásár, Néprajzi Múzeum

A Fashion Revolution Week nulladik napján a Wamp Design Vásáron most először találkozhattok a FRH csapatával a budapesti Néprajzi Múzeumban. Egy hosszú távú együttműködés veszi kezdetét a legnagyobb hazai alkotókat tömörítő magánkezdeményezéssel, hogy együtt még többet tudjanak tenni a lokális és fenntartható divat népszerűsítéséért.

Április 15. 17:00 – 18:30 Revolutionary Diaries, Stranger Café, Katona József u. 9-11., Budapest

Indító programként a Fashion Revolution Hungary csapata motivációs videókat készít, amiben a tagok elmesélik a történetüket és hogy miért csatlakoztak a mozgalomhoz. A felvétel zártkörű, meghívás alapú, de a videók is megtekinthetőek lesznek az Instagramon és a a mozgalom nemrég indított TikTok oldalán.

A fenntartható skandináv divat menti meg a világot

Április 15. 19:00 – 20:40 Filmvetítés: Fashion Reimagined, Stranger Café, Katona József u. 9-11., Budapest

Az inspiráló film hazai premierjével készül a Fashion Revolution Hungary. A filmvetítés után a szervezők további beszélgetésre invitálják az érdeklődőket. Itt veheted meg a jegyed. A jegyek száma limitált, így érdemes sietni!

Április 16. 17:00-19:30 Tavaszi jótékonysági ruhacsere, Habitat Kreatív Központ, 1026 Budapest Margit krt. 26.

Lecserélnéd a tavaszi ruháidat, de fontos számodra a fenntarthatóság? Gyere, frissítsd fel szekrényed tartalmát és járulj hozzá a körforgásos divathoz! Ezáltal egy jó ügyet is támogatsz, hiszen a Habitat For Humanity Magyarország szervezete az esemény után a megmaradt ruhákat rászoruló személyekhez juttatja el. Regisztrálni itt tudsz.

Ismerd meg a világ legstílusosabb nemzetét!

Április 16. 21:00-tól „A divat és ami mögötte van”Online Egész-ség Klub előadás

Fekete Ágnes motivációs tréner, Molnár Ági fenntartható divatmárka menedzserrel beszélget arról, hogy vajon mennyibe is kerülnek valójában a már néhányezer forintért megvásárolható ruhák és kik is azok, akik ezeknek az olcsó ruháknak a valódi árát „megfizetik”? Mitől lesz egy ruhadarab fenntartható? Többek között ezek lesznek a témái a keddi Egész-ség Klub előadásának a Fashion Revolution hétre időzítve. Csatlakozz be online, az ország és a világ bármely részéről a regisztrációt követően!

Regisztrálj a Fashion Revolution Week programjaira és tanulj egy hét alatt rengeteget az ökotudatos ruhatárról!
Fotó: Courtesy of Fashion Revolution

Április 18. 19:00 – 21:00: Divatforradalmárok - kerekasztal-beszélgetés, High Five Budapest, Király utca 24.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői megvitatják, hogy miként formálható a fenntartható divat iránti attitűd itthon, milyen tendencia figyelhető meg öt évvel ezelőtthöz képest, illetve, hogy milyen akadályai vannak a fenntartható divat széleskörű terjedésének. Beszélgetőpartnerek: Gózon Eszter fenntartható szemléletű stílustanácsadó, Fritzson-Bajdor Tünde, a Swappis tulajdonosa és Majoros Zita, a Printa alapítója. A moderálásért Pölz Klaudia, divatújságíró, fenntartható divatmárka menedzser, a Fashion Revolution Hungary önkéntese felel. Ezen a linken tudsz regisztrálni.

A britek már egy gombot sem tudnak felvarrni, a Z generáció viszont forradalmat csinál a ruhajavításból

A britek már egy gombot sem tudnak felvarrni, a Z generáció viszont forradalmat csinál a ruhajavításból

Április 19. 17:00 – 21:00 Open Studio Day, 1122 Budapest, Krisztina körút 7. 9-es kapucsengő, 2. emelet

Három fenntartható, hazai márka és egy divattanácsadással, személyi stylinggal foglalkozó vállalkozás egy helyen – a stúdió kinyitja a kapuit és várja azokat az érdeklődőket, akiknek fontos, hogy minőségi, magyar tervezői ruhadarabokat vásároljanak. Nézz körül a Bastion, az IWOLA és a Mojza Projekt termékei között és ismerd meg, hogy kik állnak a márka mögött, #whomademyclothes! Duta Nicolette - Divatkaland pedig abban segít a vásárlás során, hogy a szín-és testalkat típusodhoz megfelelő ruhákat válassz ki!

Április 19. 15:00-18:00 Adam X Atelier és NAVONA Mini couture workshop: Kulisszatitkok a couture világából #wearefashionrevolution, Navona szalon – 1054, Budapest Hold utca 21., 3.emelet

Az Egyesült Királyságban, Kanadában és Amerikában elismert tervező, Adam X Atelier április 17-én a Budapest Fashion Week egyik kiemelt résztvevője, és felajánlotta, hogy a NAVONA fashion szalonjában, Megla Rózsával együtt egy különleges workshopot tart. Adam X egy tehetséges tervező, aki aprólékos kézimunkával alkotja a ruháit és nagy szakmai alázattal dolgozik a couture világában. A workshop során megosztja tapasztalatait arról is, hogy milyen volt Alexander McQueen-nél dolgozni. Az eseményre meghívást kapott Szakács Gábor blogger, haute couture szakértő. A rendezvény regisztrációhoz kötött. Ezen az emai címen regisztrálhatsz: navona@navona-fashion.com

A ruhád tisztíthatja a levegőt, készülhet etikusan, és senkinek nem kell meghalnia, hogy jól nézz ki

A ruhád tisztíthatja a levegőt, készülhet etikusan, és senkinek nem kell meghalnia, hogy jól nézz ki

Április 20, egész nap: Nyilvános Javítási Nap - Rongyderbi

A Rongyderbi - Nyilvános Javítási Nap kollektív, szelíd tiltakozás a fenntarthatatlan, hulladéktermelő és környezetkárosító divatrendszer ellen. Az egész napos programot Kocsis Angéla, a Kétfecske műhely vezetője fogja össze. Április 20-án, szombaton csatlakozz te is településeden a programhoz, melynek célja, hogy az új és régi divatforradalmárokat összehívja közös varrásra, hímzésre, kötögetésre, horgolásra, ruhajavításra.

Megmutatjuk, hogy hogyan javítjuk meg a szakadt zsebeket és a lyukas zoknikat, és beszélgetéseket kezdeményezünk arról, hogyan használhatjuk és őrizhetjük meg hosszú távon a szeretett ruhadarabjainkat. Légy része a Rongyderbinek, csatlakozz hozzánk a saját témáddal, szakterületeddel! Jelentkezz az űrlap kitöltésével! Itt keresheted meg az akcióban részt vevő, hozzád közel lévő települést.

A Fashion Revolution várja az aktivistákat és a változtatni akarókat
Fotó: Courtesy of Fashion Revolution

Április 20. 17:00 – 19:00 Réti Éva előadása: „Magyar hímzésvilág újrahasznosítása", Erdélyi Magyarok Egyesülete (Budapest, Molnár u.5)

Réti Éva azon a helyszínen valósul meg, ahol Sajtos Enikő Magyarország első képzett mozgássérült modelljének és divattervezőjének a kiállítása is látható Enikő édesanyja támogatásával egyedi, újrahasznosított, hagyományőrző népi hímzéseket is felhasználó ruhákat, praktikus kiegészítőket tervez és évek óta csatlakozik a Fashion Revolution kiemelt kampány hetéhez.

Réti Éva, a Réthy Fashion alapítója Magyarországon az elsők között kezdett az újrahasznosítással foglalkozni, és számára is kiemelten fontos a magyar hímzések értékmegőrzése, újrahasznosítása. Előadásában beszél a magyar hímzésvilág sokrétű felhasználásáról, és arról, hogy hogyan lehet az újrahasznosítással a sokszor már kidobásra ítélt textilekből, ruhadarabokból is új értéket teremteni. A program csatlakozik a Nyilvános Javítási Naphoz, ezért a résztvevők a programra elhozhatják saját ruhadarabjaikat javításra, foltozásra, hímzésre.

A C&A visszahozta a gyártást Németországba és olyan nadrágot gyártanak, amit lelkiismeretfurdalás nélkül viselhetsz

A C&A visszahozta a gyártást Németországba és olyan nadrágot gyártanak, amit lelkiismeretfurdalás nélkül viselhetsz

Április 21. 10:00 – 17:00: Makers Market Buda, Fény utcai piac, Budapest

Az idei évben először, április 21-én valósul meg a Makers' Market, ahol több mint hatvan hazai alkotó rengeteg termékével találkozhatsz. A Fashion Revolution Hungary csapata arra bíztat, hogy az FRW ideje alatt ismerj meg minél több hazai kisvállalkozót és érdeklődj, hogy mi, hogyan készül!

Április 21. 10:00 – 18:00 Az első ReFashion Pop-Up vásár Sopronban, amelyhez workshop, divatbemutató és kerekasztal-beszélgetés is csatlakozik, Sopron, Deák tér 21, Vinodom Közösségi Vinotéka

Kizárólag újrahasznosítással foglalkozó hazai márkák mutatkoznak be a soproni programon, ahová várjuk az etikus divat iránt érdeklődőket. A helyi szakközépiskola idei nagyszabású fenntartható divatbemutatóját láthatjuk kora délután, majd a bemutatót a szakmai kerekasztal-beszélgetés vendégei értékelik, majd körbejárják a fenntartható divat témáját több aspektusból is.

Meghívott vendégek: Süle Kati, a fenntarthatóság hazai ikonja, stílustanácsadó, oktató, Szakács Gábor, a nemzetközi haute couture és a divatmárkák kiváló szakértője, blogger, Mányiné dr. Walek Gabriella, a Fashion Revolution Hungary ország-koordinátora. A soproni használtruha piac helyzetéről Madarász Réka, a fiatalok edukálásáról Smuck Vivien a Handler Nándor szakiskola igazgatóhelyettese fog beszélni. A vásár ideje alatt workshopokon újrahasznosítási technikákat tanulhatnak a látogatók.

Kiállítóink: Consuela, Mancika Design, Kinga Kovács, Üvegeseszter, Királyi Nők, Fotini, Zöldborsó.

Olcsó a Temu, de lehetséges, hogy szemetet kapsz a pénzedért cserébe?

Olcsó a Temu, de lehetséges, hogy szemetet kapsz a pénzedért cserébe?

Április 23-24. Mentsd meg a farmered! - Újrahasznosító workshop a Dotti Varró Szalonban, Budapest, Kórház u. 19. fsz. 3.

A körülbelül három órás workshopon farmernadrág felhasználásával táskákat lehet készíteni. Mindkét napon két-két workshopra lehet jelentkezni. A reggeli workshopok 10 órakor, a délutániak pedig 15 órakor kezdődnek. Egy-egy workshopon négy fő tud kényelmesen dolgozni a varrógépeken. Szükség esetén, anyagot a varrószalon is tud biztosítani. A részvétel kedvezményes díja 4000 forint. A dottisalon@t-online.hu email címen tudsz regisztrálni a programra.

A Fashion Revolution Hungary kiemelten foglalkozik az oktatással, az Fashion Revolution Week idején is szerveznek ehhez kapcsolódó programokat. Nyíregyházán Edukációval a divatforradalomért - Diákok a Fenntartható Divat Útján címmel tartanak előadást, filmvetítést, illetve az egyik Recycool oktatási anyagot is feldolgozzák. Ingyenesen hozzáférhető angol nyelvű leckéink ezen a linken elérhetőek.

Nézz körül a Fashion Revolution Week eseményei között! További információkért figyeld a Fashion Revolution Hungary Facebook eseménynaptárát, Instagramjára és a honlapra feltöltött híreket!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika népszerű lesz, a Skorpió teljesítheti párja vágyait - május 30.

Napi horoszkóp: A Bika népszerű lesz, a Skorpió teljesítheti párja vágyait - május 30.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)