Íme az első méregmentes hazai divatmárka - exkluzív interjú a Kamorka tervezőjével

Hogy lehet-e valami egyszerre kényelmes, organikus és stílusos is? Természetesen igen! Az idén két éves Kamorka megálmodója, Dömény Klaudia céljául tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet az egészség- és környezettudatos életmód fontosságára, és ruháin keresztül elérhetővé tegye azt minden generáció számára. A divattervezővel beszélgettünk a márkáról, a gyártási folyamatokról és a kollekciókról.

Dömény Klaudia
Fotó: Méhn Niki
Üzletfotó
Üzletfotó
Fotó: Mészáros Virág

A Kamorka az első méregmentes hazai divatmárka, hogyan jött az ötlet, hogy belevágj ebbe a projektbe?

Üzletfotó
Üzletfotó
Fotó: Mészáros Virág

Miben tér el Kamorka-ruhák gyártási folyamata a többi divatcégétől? Milyen technikákat és alapanyagokat használtok?
A legfontosabb tényező, hogy GOTS minősítésű, organikus alapanyagokat használunk, mely biztosítja, hogy az általunk készített ruhák vegyszermentesek, ez által nem terheljük környezetünket és az emberi szervezetet sem.

A ruhákat egytől-egyig Magyarországon gyártatjuk, ezzel kizárva a méltánytalan gyártási folyamatokat, melyek a fast fashion márkákra jellemzőek. Kézzel kötött termékeinket vidéken köttetjük, a kézi hímzéseket pedig édesanyám készíti, aki szerves részét alkotja az ottani munkafolyamatoknak.

AW17
AW17
Fotó: Méhn Niki

Láttad már? NES: Környezettudatos, kizáróag kézzel készített cipők a fair trade jegyében

A női ruhák mellett gyermekeknek is készítetek termékeket. Melyik volt előbb? Hogy egészíti ki egymást a kettő?
Először csak gyermekruhákat készítettünk, majd mikor azt tapasztaltuk, hogy számos hölgy vásárlónk bújik bele a legnagyobb méretű gyerekruháinkba, úgy döntöttünk, hogy elkészítjük első női kollekciónkat, ezzel eleget téve hölgy vásárlóink igényeinek. A gyermek- és a női vonal jól kiegészítik egymást, mind a színvilág, mind a minták tekintetében, valamint azt is szem előtt tartottuk, hogy sokan szívesen viselnek anya-lánya összeállításokat, így könnyedén válogathatják össze közös szettjeiket.

AW17
AW17
Fotó: Méhn Niki

Mesélj a kollekcióitokról! Milyen stílusú ruhákat találhatunk nálatok?
A kollekciók mindig egy adott témát dolgoznak fel, ami éppen inspirál vagy megmozgatja a lelkemet. Az organikus anyagok különlegessége megalapozza a letisztult, természetes stílust. Kevesen dolgoznak kenderrel, gyapjúval vagy lennel, így ez mindenképpen meghatározó felületi formát ad. Mindig igyekszem egy kis játékosságot belecsempészni a ruhadarabokba, vagy a mintákkal vagy a kiegészítőkkel, fontosnak tartom a gyermeki énem jelenlétét az általam tervezett ruhákban.

AW17
AW17
Fotó: Méhn Niki

Mit tudhatunk a legújabb, 2017-es őszi/téli kollekcióról?
A 2017-es őszi/téli kollekciót Szabó Magda Tündér Lalája inspirálta, melyet a párommal együtt hallgattunk hangoskönyv formájában hosszabb autóútjainkon. Nagyon megérintett, egészen más lelki síkon mozogtunk akkor; azt éreztem, hogy ezt a világot valamilyen módon az új kollekció ruháiban szeretném viszontlátni. Puha, pasztell árnyalatú anyagokat választottam, melyek jól megformálják a tündérvilág tünékenységét, melléjük pedig sötétkék és fekete tónusú anyagokat párosítottam, melyek Áter Páter, a gonosz varázsló sötétségét szimbolizálja.

Printelt, valamint hímzett formában jelenik meg a Végevan Üveghegy és Kis Gigi, az igazmondó egyszarvú is, melyek a történet meghatározó jelképei.
A kollekcióban kényelmes, melengető darabok találhatók, melyeket könnyedén bele lehet illeszteni a már meglévő ruhatárba is, így mindenkit ösztönözve arra, hogy próbálja ki az organikus anyagokat.

Hol szerezhetik be az érdeklődők a ruhákat?
Ruháinkat és kiegészítőinket budapesti üzletünkben lehet megvásárolni, mely a Pozsonyi út 20. szám alatt található. Továbbá termékeink online webshopunkban is elérhetők.

Ez is érdekelhet

5 kultfilm, amivel ráhangolódhatsz az ünnepekre

5 kultfilm, amivel ráhangolódhatsz az ünnepekre

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.