Most az oroszlánfejet vagy Kylie Jennert utáljuk ennyire?

Hatalmas port kavart Kylie Jenner oroszlánfejes Schiaparelli ruhája, amelyet a márka 2023-as párizsi bemutatóján viselt – de vajon tényleg maga az oroszlánfej váltotta ki az emberek dühét, vagy az, hogy Kylie Jenner viselte?

Vajon a Schiaparelli kollekciója Kylie Jenner nélkül is ekkora figyelmet kapott volna?
Vajon a Schiaparelli kollekciója Kylie Jenner nélkül is ekkora figyelmet kapott volna?
Fotó: Getty/Glamour

Kylie Jenner pár napja élethű oroszlánfejjel a vállán érkezett a Schiaparelli párizsi haute couture divatbemutatójára, a megjelenést látva pedig viharként söpört végig az internetezők hisztérikus felháborodása a közösségi médiában. A Schiaparelli kezdettől fogva az avantgárd irányzatokban gyökerezett: a divatház alapítója, Elsa Schiaparelli közeli barátságot ápolt a húszas évek szürrealista és dadaista művészeivel, a márka pedig napjainkban is ezt az örökséget viszi tovább – több-kevesebb sikerrel.

Daniel Roseberry, a francia Schiaparelli luxusdivatház kreatív igazgatója egy extravagáns bemutatóval készült a 2023-as párizsi haute couture divathétre. Az amerikai divattervezőt Dante Isteni színjátéka ihlette meg a kollekció ambivalens fogadtatásban részesülő állatfejes darabjainak megalkotására. A Pokolban szereplő párduc, oroszlán és farkas a vágyat, a büszkeséget és az anyagiasságot szimbolizálják a műben, a tervező célja pedig az volt, hogy a természet dicsőségét ünnepelje a ruhákkal.

Az állatfejek műszőrméből, habból és gyantából készültek, és a Schiaparelli szakembereinek tehetséges kézimunkáját dicsérik. A kollekciónak semmi köze sem a taxidermiához, sem a trófeavadászathoz, sőt hiperrealista ábrázolásmódja inkább meg is kérdőjelezi a létjogosultságukat. A PETA amerikai állatjogi szervezet mesésen innovatívnak nevezte a kollekciót, amely szerintük a vadon élő állatok szépségét ünnepli. De akkor, hogyan lett ekkora hisztéria Kylie Jenner oroszlánfejes ruhájából?

Shalom Harlow, Irina Shayk és Naomi Campbell a Schiaparelli 2023-as párizsi haute couture divatbemutatóján
Fotó: IMaxTree

Daniel Roseberry valószínűleg nagyon is tisztában volt vele, hogy ha Kylie Jennerre adja az oroszlánfejes ruhát, azzal megszerzi a kellő figyelmet a márka számára. A közvélemény tulajdonképpen kevésbé a Schiaparelli alkotásán volt felháborodva, mint a milliárdos Kylie Jenneren, aki „jó dolgában már azt sem tudja, mihez kezdjen magával”. Az emberek nem a művészi elgondolást, hanem egy privilegizált exhibicionistát láttak a fotókon. Nem a tervezőre vagy a kifutón felvonuló szupermodellekre haragudtak, hanem Kylie Jennerre.

Fejjel lefelé viselt ruha? Miért ne? A divat fővárosában ez is lehetséges!

Ezen a ponton pedig felmerülhet a kérdés, hogy valójában mi is a problémánk Kylie Jennerrel, vagy akár az egész Kardashian-Jenner családdal. Irigyeljük tőlük a hírnevet és a gazdagságot? Intellektuálisan felsőbbrendűnek érezzük magunkat és úgy gondoljuk, mi jobban megérdemelnénk a fényűző életmódjukat? Esetleg mi nemesebb célokra is fordíthatnánk ezt a hatalmas vagyont? Akkor most járjunk utána, hogyan is dolgozott meg ez a família a pénzéért, és gondoljuk át újra, lennénk-e a helyükben.

Mégis hogyan vált híressé és gazdaggá a Kardashian-Jenner család?

Egyesek kedvelik őket, mások a falra másznak tőlük, egy valami azonban biztos: a Kardashian-Jenner család akkora vagyont halmozott fel az elmúlt 15 évben, amelyből Kris Jenner mind a 10 unokája vígan eléldegélhet élete végéig. Kim Kardashian nettó vagyonát jelenleg 2 milliárd dollárra, azaz körülbelül 713 milliárd forintra, míg Kylie Jennerét 600 millió dollárra, vagyis körülbelül 213 milliárd forintra becsülik. Tévedés lenne azt gondolni azonban, hogy csak úgy az ölükbe hullott az egész.

Robert Kardashian üzletember O.J. Simpson 1995-ös gyilkossági pere során vált ismertté az amerikaifutball-játékos barátjaként és védőügyvédjeként. Kris Jennerrel 1978 és 1991 között voltak házasok, ezalatt négy közös gyermekük született: Kourtney (1979), Kim (1980), Khloé (1984) és Rob Kardashian (1987). Kris Jenner később 1991 és 2015 között az egykor olimpiai aranyérmes tízpróbázó Caitlyn Jenner (akkor Bruce Jenner) házastársa volt, akivel két közös gyermekük született: Kendall (1995) és Kylie Jenner (1997).

Mielőtt mátriárka üzletasszonnyá vált, Kris Jenner kezdetben légiutaskísérőként dolgozott. 2007-ben Ryan Seacrest producer segítségével indította útjára a saját családja drámás életét bemutató reality műsor ötletét, így született meg a Keeping Up With The Kardashians című valóságshow, amely 2007 és 2021 között hatalmasat kaszált, összesen 20 évadot és 14 spinoffot élt meg. Persze az érdeklődők 2022 óta tovább követhetik a Kardashian-Jenner család életét a Hulun futó The Kardashians című műsorból.

Akár megtervezetten, akár véletlenül került a nyilvánosság elé, a műsor kezdeti kirobbanó sikere egyértelműen Kim Kardashian 2007-ben kiszivárgott, Ray-J énekessel közös privát szex-videója körüli botránynak volt köszönhető. A Keeping Up With The Kardashians első része nyolc hónappal az intim videó megjelenése után debütált, Kim Kardashian neve pedig azelőtt szinte csak Paris Hilton legjobb barátnőjeként és személyi stylistjaként merült fel a médiában – akinek egyébként elmondása szerint rengeteget köszönhet.

Most már csak az ördög visel Balenciagát?

Kim Kardashian pár éven belül már a világ legjobban kereső valóságshow-sztárjaként volt számon tartva, innen pedig egyenes út vezetett a hírnév és a siker felé a többi Kardashian-Jenner lány számára is. A legendás „momager” Kris Jenner mindeközben gondoskodott róla, hogy gyermekei saját vállalkozásokba forgassák vissza a pénzüket. Míg Kendall Jenner napjaink egyik legismertebb szupermodelljévé, Kylie Jenner 21 évesen a világ legfiatalabb self-made milliárdosává vált.

A Kardashian-Jenner lányok egész konkrétan feláldozták az integritásukat a milliárdok oltárán. Egy lépést se tehetnek anélkül, hogy az emberek ne háborodnának fel akár a legkisebb tökéletlenségükön is. Nyugodtan irigyelhetjük tőlük Dagobert bácsi pénzzel teli fürdőkádját, de lássuk be, hogy ami valójában híressé és gazdaggá tette őket, az az emberek kiolthatatlan szomjúsága a botrányra – ők szimplán csak a kezdetektől fogva mesterien lovagolták meg ezt a hullámot.

Ezeket olvastad már?

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói