Felszabadulhatnak a mellbimbók 2023-ban? Most végre van rá esély!

Már több mint egy évtizede küzdenek az aktivisták azért, hogy leszámoljanak a férfi és női meztelenség alaptalan megkülönböztetésével - kitartásuk és töretlen harcuk gyümölcse, hogy a Facebook és az Instagram anyavállalata hamarosan felszabadíthatja a női mellbimbókat. Éppen itt volt az ideje, hogy a társadalom ne szexualizálja és cenzúrázza a női melleket!

Ideje, hogy felszabaduljanak azok a mellbimbók
Ideje, hogy felszabaduljanak azok a mellbimbók
Fotó: Westend61/Getty Images

Január 17-én a Metának azt javasolta az akadémikusokból, politikusokból és újságírókból álló tanácsadó szervezete, hogy változtassa meg a női mellbimbókkal kapcsolatos irányelveit. Az Instagram és a Facebook jelenlegi felhasználási feltételei szerint ki kell takarni a női mellbimbót – kivéve szoptatás, szülés, egészséggel kapcsolatos helyzetekesetében –, különben törölni fogják a posztot.

Ez a szabály a férfi mellbimbókra a nőket diszkrimináló módon viszont nem vonatkozik. A felügyelőbizottság javaslatának célja, hogy a Meta szabályai ne ütközzenek a nemzetközi emberi jogokkal, mindezt úgy, hogy világos és objektív kritériumokat határoznak meg.

Elég volt a megkülönböztetésből!

A döntést egy közelmúltban történt igazságtalanság motiválta: a Facebook cenzúrázott egy posztot, amely egy transz és egy nembináris párt ábrázolt. A pár a transztársadalom egészségügyi kihívásaira szerette volna felhívni figyelmet félmeztelen képükkel. A mellbimbójukat eltakarták, a bejegyzést mégis jelentették más felhasználók. A poszt törlése után a pár fellebbezett a Facebooknál, így a felülvizsgálat után visszakapták a fotójukat.

A vizsgálat során megállapították, hogy a mesterséges intelligencia bináris szempontból vizsgálja a bejegyzéseket. Sajnos ez azt jelenti, hogy úgy tesz különbséget a férfi és a női test között, hogy közben hátrányosan érinti a nőket, a transz és a nembináris embereket is. 2023-ban végre eljutottunk arra a pontra, hogy a Meta tanácsadói szervezete is helyteleníti a diszkriminatív megkülönböztetést.

Ne legyen többé tabu a mellbimbó:

Ez is érdekelhet

Pedro Pascal elfelejtette, hogy megkapta a The Last of Us szerepét, és az ok zseniális

Pedro Pascal elfelejtette, hogy megkapta a The Last of Us szerepét, és az ok zseniális

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói