Gucci dédunokája zseniális dolgot üzent a magyaroknak - érdemes megfogadnod
Patrizia Gucci olasz festő, író és divattervező, a valószínűleg minden divatra nyitott ember által ismert Gucci divatház alapítójának dédunokája. Firenzében él, és minden idejét a művészeteknek szenteli, azonban nagyon különleges kötődése van Magyarországhoz és az itteni kultúrához. Évek óta együttműködik a Zsolnayval, közös darabjaikban visszaköszön a Patrizia Gucci világára jellemző játékos és elegáns formatervezés, ami tökéletesen passzol a Zsolnay kifinomult világába.
Ezeket láttad már?
Patrizia Gucci Budapestre látogatott, a Zenobia étteremben fogyasztott el egy könnyed, és szemlátomást nagy sikerű keleti ebédet, utána pedig a Zsolnay üzletében beszélgettünk művészetről, porcelánról és az olasz életérzésről.
Gucci dédunokája és a Zsolnayt
A kollekcióját elnézve a természetközeliség, la letisztult, mégis különleges motívumok jellemzőek az együttműködésre. „Már korábban is ismertem a Zsolnay-t, hiszen egy nagyon nagy presztizsű márka, ami nem csak Európában, de szerintem a világon is ismert. A rózsás vonal, amit együtt készítettünk, már évek óta a kollekció része, nemrég kiegészült pillangós és madaras darabokkal is” – mesélte Patrizia.
Az én rózsám
A rózsás kollekció érdekessége, hogy Patrizia nem egy konkrét, létező rózsát álmodott meg, hanem készített egy saját rózsa interpretációt. „Az arany teszi elegánssá, és az ad neki tekintélyt, ezért tettem hozzá a rózsához is. Ez az én rózsám, egy olyan virág, amiben találkozik a természet és az elegancia” – meséli Patrizia, miközben elégedetten forgatja a kezében a csészét. Azt mondja, még nincs neki otthon belőle, de ami késik, nem múlik, hiszen nagyon büszke rá.
Amit mindig elrontasz: hogyan kell megteríteni a különböző alkalmakra
A természet a mindene
Nem véletlen, hogy az együttműködés minden eleme a természet szépségéből inspirálódott. A Gucci alapító dédunokája elmondta, hogy a természet mindig is közel állt hozzá. „Nem csak a művészetben, a magánéletemben is szívesen járok túrázni, mert a természet gyönyörű” – mondja. Patrizia, bár maga is művész, azért mégis más porcelánon látni az alkotásokat, mint vásznon vagy digitális verzióban. „A porcelán más, tudom, hogy a gyártás során változásokra lehet számítani, hogy tulajdonképpen nincs két egyforma minta, és pont ettől gyönyörű. Nézd meg, ez is mennyire szép kék és zöld” – mutatja a kollekció másik darabját a pillangóval. „Mennyire elegáns és kifinomult!”
A neve mindenhol ott van
A Gucci az egyik legismertebb divatmárka, Patrizia pedig már megszokhatta, hogy táskákról, cipőkről, vagy ruhákról köszön vissza a neve, de a porcelánon látni a nevét, mégis más. „Itt az én nevem köszön vissza, ami nem sok helyen található meg, csak a festményeimen. Nagyon fontos a családi örökségem, de művészként nagyon fontos számomra az is, hogy az alkotásaim és a nevem, hol és milyen környezetben jelenik meg. A többi a DNS-emben van, de ezekben az alkotásokban én és a családom öröksége is benne van” – magyarázza.
Az olasz hagyományok
Mikor egy olasz vacsorára gondolunk, akkor az jut eszünkbe, hogy az egy esemény, ahol együtt a család, és nem csak az ételek elfogyasztásáról szól, hanem egy közös családi program. De hogyan érdemes ezt a tradíciót átvenni és magunkra szabni? „Az én apám imádta a szép régi étkészleteket. Járta az antik kereskedéseket, és szerette, ha az asztal mindig szépen meg van terítve. Egy régi asztalunk volt, szép tányérokkal, néha egyet-egyet kicserélt egy másikra, és idővel rájöttem, hogy egy terített asztal bizony művészet, amelyben minden részlet számít, legyen szó tányérról, pohárról vagy akár egy gyönyörű szalvétáról.
Ha van egy szépen megterített asztalod, azonnal olyan lesz a lakás, mintha egy királyi palotába sétálnál. A virág középen, a színek, az egész rendezettsége, mind mind olyan részlet, ami nem kerül sokba, mégis elegánssá és kifinomulttá teszi az egész otthonod. És ha megvan ez a különleges atmoszféra, akkor rájössz, hogy itt nem csak egy vacsora zajlik, ez egy program” – mondja Patrizia Gucci, akinek a tanácsát érdemes lehet kipróbálni, és visszahozni a közös vacsorák élményét.