Újrahasznosított farmer mindenek felett - ismerd meg a Sharolta tervezőjét

2017.június.9.

Tripolszky Sarolta, a Sharolta megálmodója két éve hozta létre fenntartható divatmárkáját, idén májusban pedig már a hónap tervezőjének választották. Sarolta különleges farmerkreációival a WAMP résztvevőjévé vált, legközelebb június 11-én találkozhattok vele a vásáron.

Mióta foglalkozol tervezéssel, hogyan indult ez a szerelem?
Éveken keresztül dolgoztam környezetvédő lobbistaként itthon és Brüsszelben is. De elkeserített az, hogy magas szintű emberek kis csoportja akár fél óra alatt elkaszálja, amiért éveken keresztül lobbiztál, még akkor is, ha az emberek többsége támogatja azt. Időpazarlásnak éltem meg ezt a munkát, és valami kézzelfoghatóbb módon szerettem volna hozzájárulni a fenntartható életmód gyakorlásához. Mindig fontos volt számomra a tervezés, a design, így ebből a két szerelemből született meg 2015-ben a Sharolta, amely az egyik első hazai fenntartható divatmárka.

Nézd meg ezt is! Műanyag és fém a Tillu design ékszereiben - viseld te is Kalmár Eszter alkotásait!

Milyen stílus jellemző rád, milyen anyagokat használsz legszívesebben?
Az a koncepciónk, hogy alapdarabokat gondolunk újra újrahasznosított anyagok felhasználásával. A brandre a minimalizmus, a kényelem és a nőiesség jellemző. Ruháink előállításához 50-90%-kal kevesebb energiát, nyersanyagot és vizet használunk, mint amennyi egy "átlagos" ruha előállításához szükséges. Alapvetően csak farmerrel dolgozunk, ez visz egységességet a kollekcióinkba. Amennyiben a dizájn megkívánja, akkor kisebb részben új anyagokat is felhasználunk. A ruhák Magyarországon készülnek. Csak prémium minőségű használt anyagokat használunk fel, amit mi is bármikor viselnénk.

Hogyan készülsz a WAMP vásárra, mit vásárolhatunk ott majd tőled?

A legújabb nyári kollekcióban régi farmer ingekből szabott trendi fodros felsők, illetve a régi használatból eredő kopásokat, varratokat dizájn elemként újrahasznosító szoknya és top kaptak helyet. Emellett ismét terveztem olyan alapdarabokat is, amelyeknek minden nő ruhatárában helye van. Szeretném, ha az emberek a jövőben, amikor mondjuk egy basic farmerszoknyát szeretnének venni, először a Sharolta webshopjában keresgélnének, mert hiszek abban, hogy az újrahasznosított lehet ugyanolyan jó, mint az új.
Emellett a WAMP-on is gyűjtünk majd használt farmert és adományt, amelyből iskolatáskákat készítünk egy kenyai árvaház gyerekeinek. Ezeket egy magyar szervezet, a Taita Alapítvány segítségével juttatjuk el Kenyába.
Ezt a jótékonysági tevékenységünket a Holland Nagykövetség által szervezett Smart and Social társadalmi vállalkozás versenyen nyert összegből indíthattuk el.

Ez is érdekelhet

Jóga, luxushotel és a magyar topmodell, Axente Vanessa vegán proteinjei

Jóga, luxushotel és a magyar topmodell, Axente Vanessa vegán proteinjei

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról