8 egyértelmű jel, ami bipoláris depresszióra utal

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A bipoláris zavar egy összetett mentális állapot, amelyet a hangulat, az energia és az aktivitás szintjének szélsőséges változása jellemez. A bipoláris depressziót gyakran félreértik vagy félrediagnosztizálják.

bipolaris-depresszio-glamour
A bipoláris zavar, más néven mániás depresszió, egy pszichiátriai kórkép, amelyre az jellemző, hogy a mániás epizódokat és időszakokat depressziós epizódok, időszakok váltják fel
Fotó: Yana Iskayeva/Getty Images

Ebben a cikkben elmélyedünk a bipoláris depresszió árnyalataiban, megvilágítjuk a természetét, megkülönböztetjük az egypólusú depressziótól és feltárjuk az ebben szenvedők életére gyakorolt hatását.

Mi a bipoláris depresszió - és mi nem az?

A bipoláris zavar, más néven mániás depresszió, egy pszichiátriai kórkép, amelyre az jellemző, hogy a mániás epizódokat és időszakokat depressziós epizódok, időszakok váltják fel. A bipoláris zavar spektrumán belül megkülönböztethetünk bipoláris I. és bipoláris II. altípust, illetve a ciklotímiát. A bipoláris zavar típusától függően váltakoznak az intenzív depressziós időszakok és a felfokozott hangulatú, mániának vagy hipomániának nevezett epizódok.

 1. Bipoláris I. altípus esetén egy vagy több mániás vagy hipomániás epizód állt fenn. A depressziós epizód megléte itt nem szükséges, de a személyek jelentős része depressziós epizódon is átesett.
 2. Bipoláris II. alípus: Ebben az esetben egy vagy több hipomániás epizód és egy vagy több súlyos depressziós epizód állt fenn. Ennél a típusnál nincs súlyos mániás epizód, ebben különbözik az első altípustól.
 3. Ciklotímia: Enyhe bipoláris zavar, amikor a depresszió és a mánia enyhe formája van jelen, kezelést általában nem igényel, de átfordulhat bipoláris I. vagy II. típusú bipoláris zavarba.

A depressziós epizódok során a bipoláris zavarban szenvedő személyek a klinikai depresszióhoz hasonló tüneteket tapasztalnak. Ezen tünetek közé tartozhat a tartós szomorúság, a korábban kedvelt tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, az étvágy vagy a testsúly megváltozása, alvászavarok, fáradtság, értéktelenség- vagy bűntudat, koncentrációs nehézségek, valamint visszatérő halál- vagy öngyilkossági gondolatok.

Az érzelmileg intelligens emberek 8 szokása - te hányat csinálsz napi szinten közülük?

Az érzelmileg intelligens emberek 8 szokása - te hányat csinálsz napi szinten közülük?

Míg a bipoláris depresszió hasonlóságokat mutat a klinikai vagy egypólusú depresszióval, számos kulcsfontosságú különbség segít a klinikusoknak megkülönböztetni a kettőt:

 1. A bipoláris depressziót az különbözteti meg az egypólusú depressziótól, hogy a depresszió és a mánia/hipománia váltakozó epizódjai is megjelennek, míg az egypólusú depresszió esetén a betegek elsősorban depressziós tüneteket tapasztalnak mániás vagy hipomániás epizódok nélkül.
 2. A bipoláris depresszióban szenvedő egyéneknél a hangulat jelentős ingadozása tapasztalható. Ezzel szemben a klinikai depresszióban szenvedők jellemzően stabilabb hangulatot mutatnak, mániás vagy hipomániás epizódok nélkül.
 3. A bipoláris depresszió kezelésének megközelítése eltér az unipoláris depresszió kezelésétől egyedi, ciklikussági mintázata miatt. Míg az antidepresszánsok gyakran hatékonyak a klinikai depressziónál, a bipoláris zavarban szenvedő egyéneknél potenciálisan mániás epizódokat válthatnak ki. Ezért a bipoláris depresszióra általában hangulat-stabilizátorokat, antipszichotikumokat vagy más, a depressziós és mániás tüneteket egyaránt célzó gyógyszereket írnak fel.
 4. A bipoláris zavarnak erősebb a genetikai összetevője, mint a klinikai depressziónak. Azok a személyek, akiknek a családjában előfordult bipoláris zavar, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
 5. A bipoláris depresszió a klinikai típushoz képest jellemzően korábban jelentkezik, gyakran serdülőkorban vagy korai felnőttkorban tapasztalható először. Ezenkívül a bipoláris depresszió lefolyása általában krónikusabb és visszatérőbb, az egyének életük során több epizódot is átélnek.

Honnan tudhatom, hogy érintett vagyok?

A Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve ötödik kiadásában (röviden: DSM-5) a következőképpen diagnosztizálták a bipoláris zavart:

Ahhoz, hogy bipoláris depressziónak minősüljön, a személynek legalább egy mániás vagy hipomániás epizódot kell átélnie. A mániás epizódnak legalább egy héten keresztül kell tartania, amikor a nap jelentős részében ez a felfokozott hangulatú állapot jelen van, míg a hipomániás epizódnak legalább négy egymást követő napon kell tartania, amikor az állapot jelen van a nap jelentős részben. A mániás vagy hipomániás időszakban legalább három a következő tünetek közül jelen van:

 1. Felfokozott önértékelés vagy grandiozitás
 2. Csökkent alvási szükséglet
 3. Fokozott beszédkésztetés
 4. Száguldó gondolatok
 5. Könnyen elterelhető figyelem
 6. Megnövekedett célirányos cselekvés vagy pszichomotoros agitáció
 7. Olyan meggondolatlan tevékenységekben való részvétel, amelyek fájdalmas következményekkel járhatnak, például visszafoghatatlan vásárlási hajlam

Ha 7-ből 5 igaz rád, extrém módon túlterhelt vagy, és változtatnod kell!

Ha 7-ből 5 igaz rád, extrém módon túlterhelt vagy, és változtatnod kell!

A bipoláris zavar depressziós epizódja esetén a személynek legalább két hétig, a nap jelentős részében, kell tapasztalnia a klinikai depresszióra jellemző tünetek közül legalább ötöt:

 1. Depressziós, levert hangulat a nap jelentős részében, majdnem minden nap
 2. Az érdeklődés vagy az öröm csökkenése valamennyi, ha nem minden tevékenység iránt
 3. Jelentős súlycsökkenés vagy megnövekedett étvágy
 4. Pszichomotoros nyugtalanság
 5. Fáradtság, csökkent energiaszint
 6. A feleslegesség vagy a bűntudat érzése
 7. A gondolkodási vagy koncentrálási képességek csökkenése, döntésképtelenség
 8. A halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos visszatérő gondolatok, öngyilkossági kísérletek

Milyen hatása van a bipoláris depressziónak?

A bipoláris depresszió jelentős hatással lehet az ebben szenvedők életvitelére, befolyásolhatja kapcsolataikat, munkájukat és általános életminőségüket is. A hangulatingadozások kiszámíthatatlan természete kihívássá teheti a stabil kapcsolatok fenntartását vagy a munkahely megtartását. Emellett a bipoláris zavarban szenvedő egyéneknél nagyobb az öngyilkosság kockázata, különösen a depressziós epizódok alatt.

Teszt: Most kiderül, milyen magas az érzelmi intelligenciád valójában!

Teszt: Most kiderül, milyen magas az érzelmi intelligenciád valójában!

Egy másik jelentős kihívás a bipoláris depresszió téves vagy aluldiagnosztizálása, ami hatástalan kezeléshez és elhúzódó szenvedéshez vezet. A klinikai depresszióhoz hasonló tünetek miatt a bipoláris depresszióban szenvedő egyének kezdetben csak a depresszió diagnózisát kaphatják, ami késlelteti a megfelelő beavatkozást és súlyosbíthatja állapotukat.

A hangulatingadozás bipoláris zavarnak számít?

Mindannyian megtapasztalunk jobb és rosszabb napokat. Van, amikor úgy érezzük, meg tudnánk hódítani az egész világot, és vannak olyan napok, amikor legszívesebben eltűnnénk, például egy szakításkor vagy egy munkahely, barát elvesztése miatt. Számos vonás különbözteti meg a bipoláris zavart az alkalmankénti hangulatingadozástól.

Az egyik ilyen tényező, hogy a hangulat megváltozását egy konkrét szituáció, személy vagy esemény okozta, esetleg hosszabb ideje fennálló stresszes időszak vagy hormonális változások vagy ok nélkül következett be. Bár a bipoláris zavarban szenvedők hangulatát is befolyásolhatják helyzeti tényezők, általában azonban a mániás vagy depressziós epizódok ok nélkül jelentkeznek.

6 jel, amiről felismerheted, ha valaki pszichopata a környezetedben

6 jel, amiről felismerheted, ha valaki pszichopata a környezetedben

Egy másik fontos megkülönböztető tényező az is, hogy mennyire intenzívek és tartósak ezek a hangulatváltozások. A bipoláris zavarban szenvedők az irritábilis vagy felfokozott epizódot legalább négy egymást követő napon keresztül tapasztalják meg, míg a depressziós epizód legalább két hétig tart.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy bipoláris zavarban szenvedsz vagy egyszerűen csak hangulatingadozásaid vannak, érdemes lehet legalább 2-3 hétig hangulatnaplót vezetned, amiben leírod, milyen hangulatod volt aznap, meddig tartott az állapot, és volt-e valamilyen kiváltó ok, szituáció, helyzet, ami az adott hangulatot kiváltotta. Ha ezután is kétségeid vannak, érdemes időpontot foglalnod egy klinikai pszichológushoz vagy pszichiáterhez.

A bipoláris depresszió a bipoláris zavar spektrumán belül a depresszió összetett és elkülönülő formája. A bipoláris depresszió és a klinikai depresszió közötti különbségek felismerése kulcsfontosságú a pontos diagnózis és a hatékony kezelés megtervezéséhez.

Hallottál már a nem-ragaszkodás törvényéről? Pedig lehet, hogy pont erre van szükséged

Hallottál már a nem-ragaszkodás törvényéről? Pedig lehet, hogy pont erre van szükséged

A kihívások ellenére a korai felismerés és az átfogó kezelés segíthet a bipoláris depresszióban szenvedő személyeknek abban, hogy kezeljék tüneteiket, és teljes életet éljenek. A tudatosság növelésével és a bipoláris depresszió egyedi jellemzőinek megértésével jobban tudjuk támogatni azokat, akiket ez a gyakran félreértett állapot érint.

Ha neked vagy valakinek a környezetedben segítségre van szüksége, hívd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is, vagy keresd fel az ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője