Az online csalók gyomorforgató módszerekkel tévesztik meg karácsonykor a vásárlókat

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nyakunkon a karácsony, és ezzel együtt a nagy vásárlások és az ajándékvadászatok ideje. Az emberek kutatják a legjobb ajánlatokat és a legkülönlegesebb ajándékokat, és pontosan ez az, amit az online csalók is tudnak, és készülnek rá.

online vásárlás
Légy óvatos, amikor online vásárolsz!
Fotó: Freestocks / Unsplash

Az online vásárlás az internet egyik legjobb hozadéka. Akár a világ másik végéről is rendelhetünk ajándékot a szeretteinknek, amit házhoz hoznak a futárok, ráadásul az akciókkal valóban hatalmas összegeket lehet spórolni. De ebben az időszakban különösen népszerűek az online csalások, amiket sokszor nehéz kiszúrni.

Az online vásárlás jó

A legtöbb online bolt megbízható, ráadásul rendszeresen ellenőrzik őket, és valóban nyugodtan lehet vásárolni az internetről, nem csak a kedvezmények miatt, hanem mert sok esetben olyan termékeket lehet beszerezni, amelyek a tömeggyártás helyett igazán különleges darabokat kínálnak. De csalók minden műfajban léteznek, az internet sajátossága pedig az, hogy külföldi csalók is szedhetnek magyar áldozatokat, vagy hogy annyira el tudják rejteni a tevékenységüket, hogy a rendőrségnek nehéz a dolga. Sokan pedig szégyellik, ha átverés áldozatai lesznek, és tanulópénzként fogják fel az egészet. Pedig a legfontosabb pont, hogy amennyiben gyanús weboldalba vagy hirdetésbe futunk, esetleg áldozatokká válunk, mindenképpen jelentsük, és segítsünk másoknak, hogy ne essenek áldozatul.

Nem minden az, aminek látszik

Sok olyan ismert, megbízható online áruház létezik, ahonnan bármikor nyugodt szívvel lehet rendelni. Sok olyan kisebb is, amiket kevesebben ismernek, de ez nem jelenti azt, hogy aggódni kellene. Az átverések nagyon sok esetben egy megtévesztő e-maillel vagy oldallal indulnak, gyakran egy ismert márka neve mögé bújva. Lehet, hogy egy sokak által ismert online áruház logója vagy arculati elemei tűnnek fel egy visszautasíthatatlan ajánlat hirdetésénél, de mikor rákattint a felhasználó, fel sem tűnik, hogy nem oda, hanem egy ahhoz hasonló oldalra vezetett a link. Érdemes tehát minden alkalommal megnézni a böngésző címsorában betűről-betűre, hogy valóban azon az oldalon vagyunk-e, ahol szeretnénk.

Létező webáruház?

A csalások egy jelentős része úgy néz ki, hogy egy nagyon jó, de még nem hihetetlenül jó ajánlattal egy áruházba csalogatják a vásárlókat. Ez látszólag egy teljesen normális, jól felépített, talán még egy adott márka vagy másik online áruházra emlékeztető oldal, vagyis semmi gyanúsat nem tapasztal az ember. Rendel, megadja a kártya adatait, majd vár és vár, de nem történik semmi. A termék sosem érkezik meg, és amikor reklamálni szeretne, akkor veszi észre, hogy telefonszámot nem talál, maximum egy e-mail címet, ahonnan sosem érkezik válasz.

„Te vagy ebben a videóban?” - Sose dőlj be ennek a kérdésnek Messengeren

„Te vagy ebben a videóban?” - Sose dőlj be ennek a kérdésnek Messengeren

Fontos ezt a lépést megfordítani, és ha egy olyan oldalon jársz, ahol eddig még nem, megnézni, hogy van-e szabályzat és felhasználási feltételek, abban van-e cégnév, elérhetőségek. A legtöbb kamu oldal már itt elbukik, de aki viszont nagyon gyanakszik, az ellenőrizheti, hogy valóban létezik-e az a cég vagy az a telephely, amit az oldalon feltűntettek. Az is megoldás lehet azoknak, akik aggódnak, hogy utánvétellel rendelnek, vagyis csak akkor fizetnek, ha valóban megkapják a terméket.

Óvatosan a közösségi oldalas hirdetésekkel

A BBC cikkezett arról, hogy a bejelentett online átverések 40 százaléka egy Facebook vagy Instagram hirdetéssel indult. Biztos már mindenki látott hihetetlennek tűnő akciókat, olyan ajánlatokat, ahol betaggelték, vagy ahol slágertermékeket, luxuscikkeket 80-90 százalékos kedvezménnyel ígértek. Sajnos a “túl szép, hogy igaz legyen” mondás nagyon igaz. Ha egy ajánlatnál ezt érzed, akkor érdemes nagyon óvatosnak lenni.

Hamis termékek

Vannak olyan áruházak is, amelyek luxusterméket ígérnek, szállítanak is, de silány utánzatot. Ilyenkor a “kedvezményes” ár is jóval több, mint amennyit az utánzat ér, ezért újra igaz az, amit előbb már említettünk, vagyis ha egy ajánlat hihetetlenül jó, akkor meg kell szólalnia a vészcsengőnek a fejben.

Kártékony programok

Már csak azért sem érdemes ilyen oldalakra kattintani sem, mert sokszor felugró ablakok tömegével és kártékony programokkal várnak a “vásárlókra” ezeken a helyeken. Begyűjtik a személyes adatokat vagy éppen a bankkártya adatokat, és az is előfordul, hogy a kártyás vásárlás alkalmával beírt adatokat felhasználva lopják el a pénzt a számláról.

Ha megtörtént a baj

Ha átvertek, először vedd fel a kapcsolatot az üzlettel. Ha nem kapsz választ, vagy elérhetőség sincs hozzájuk, akkor fordulj a bankodhoz, milyen lehetőségeid vannak, hogy visszaszerezd a pénzed. Ezzel egyidőben a fogyasztóvédelemhez is tegyél bejelentést, illetve a rendőrség is tud segíteni abban, hogy a csalók ne ússzák meg büntetlenül, hogy bizonyára nem csak téged, hanem még nagyon sok embert átvertek.

Ezekre a jelekre figyelj:

  • Ha a kedvezmény mértéke meghaladja az 55 százalékot, nagyon figyelj oda, hogy milyen oldalon tartózkodsz!
  • Mindig ellenőrizd a böngészőben, hogy valóban azon az oldalon vagy-e, ahol szeretnél!
  • Nézd meg a felhasználási feltételeket, az adatvédelmi szabályzatot és hogy van-e elérhetőség vagy az üzemeltető cég neve szerepel-e az oldalon. 
  • Ha a kapcsolatfelvételi lehetőségek között csak egy ingyenes e-mail cím szerepel, akkor is legyél extrán óvatos, az ilyen helyekről inkább utánvétellel rendelj. Ha erre nincs mód, akkor keress másik online boltot. 
  • Ha csak előre utalással lehet fizetni vagy különböző furcsa pénzküldő alkalmazásokon keresztül, akkor legyél extrán óvatos.

Olvass még többet az online biztonságról!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Bridgerton színésznője izgalmas meztelenruhában tündökölt a vörös szőnyegen, mindenkit elbűvölt

A Bridgerton színésznője izgalmas meztelenruhában tündökölt a vörös szőnyegen, mindenkit elbűvölt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)