„Ha megtaláljuk azt, amire ráhatásunk van, érezni fogjuk, hogy kontrollunk van a helyzet felett” - Pszichológus segít, hogyan birkózz meg a napi stresszel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A stressz mindenki életében jelen van, ha akarjuk, ha nem. Fuller Bianka pszichológussal arról beszélgettünk, hogy érdemes-e menekülni előle, és hogyan tudjuk akár a javunkra fordítani. Az üvöltésre vagy egy sikolyra sokan helytelen dologként gondolnak, pedig néha nem csak a dühödet fejezheted ki vele. Ha megtanulod helyesen használni a hangod, akkor a mentális és fizikai egészséged is javíthatod.

A stressz a mentális és a fizikai egészségedet is megviseli
A stressz a mentális és a fizikai egészségedet is megviseli
Fotó: Shutterstock/Getty Images/GLAMOUR

Az Allee bevásárlóközpontban a Sinckers jóvoltából néhány napig egy hangszigetelt konténerben ereszthette ki bárki a hangját, hogy egy kicsit könnyedebben vegye a napot. Miközben Fuller Biankával a stresszről beszélgettünk, voltak, akik úgy tudták kiadni magukból a felgyülemlett stresszt és feszültséget, hogy azt még a hangszigetelés sem bírta.

Fuller Bianka pszichológus mesélt arról, hogy a stresszt nem tudod elkerülni, kezelni viszont igen
Fotó: Zsólyomi Norbert
HIRDETÉS

A stressz mennyire természetes dolog az emberek életében?

Mindig is az életünk része volt, pici korunktól kezdve teljesen természetes dolog, hogy érnek minket stresszhelyzetek, hiszen minden olyan helyzet, ami egy kicsit is kibillent minket az egyensúlyból, ahol plusz energiákat kell annak érdekében mozgósítani, hogy kezeljük az érzelmeinket, az stresszhelyzet. Fontos tudni, hogy nem csak negatív stressz tényezők vannak, hanem pozitív esemény, mint például egy párkapcsolat kialakítása, egy összeköltözés, egy házasság, egy karácsonyi rendezvény, egy gyermek születése is stresszhelyzet, de hajlamosak vagyunk csak a negatív tényezőket venni stresszforrásnak.

Mennyire lehet, és egyáltalán kell-e küzdeni a stressz ellen?

Az ellen, hogy a stressz megjelenjen az életünkben, nem feltétlenül lehet küzdeni, inkább az a cél, hogy tanuljuk meg kezelni, hiszen onnantól kezdve, hogy azt érezzük, bármi is jön, meg fogjuk tudni vele birkózni, segít, hogy kisebb hatása legyen az életünkre a felmerülő stresszhelyzeteknek.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a stressz?

A stressz nagyon sokszor a testünkben raktározódik el, és úgy jön elő, mint például rendszeres izomfeszülés a vállakban, állkapocs összeszorítás, ráncolt homlokok, nehéz légzés. Ezek stressz hatására jelennek meg, és ha állandósulnak, hosszú távon lehetnek fiziológiai következményei, hatásai. Ha a lelki vetületét nézzük, akkor pedig a saját megküzdési kapacitásunk, és a saját magunkba vetett hit az, ami sérülni tud. Azt gondoljuk magunkról, hogy nem fogunk tudni megküzdeni az adott helyzettel, és ez akár nagyon erős szorongásba vagy depresszióba, kilátástalanságba is átcsaphat hosszútávon.

A külső körülmények határozzák meg a kedved? A mindfulness neked való!

A külső körülmények határozzák meg a kedved? A mindfulness neked való!

Melyek azok a stresszkezelési módszerek, amelyeket bárki nyugodt szívvel kipróbálhat?

A felismerés és a tudatosítás mellett a legelső dolog, hogy próbáljuk meg azt megérteni, hogy az adott helyzetben, vagy egyáltalán az életünkben mik azok a tényezők, amelyekre van ráhatásunk, amit tudunk kontrollálni, és mi az, amit nem. Mert onnantól kezdve, hogy valami olyanon próbálunk változtatni, vagy valami olyannal próbálunk megküzdeni, ami ellen egészen egyszerűen nem tudunk, az már önmagában tehetetlenség érzésbe sodor bennünket, és ez szintén rossz hatással van a mentális egészségünkre. Onnantól kezdve viszont, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, amikre van ráhatásunk, amiért mi magunk tudjuk a felelősséget vállalni, azt fogjuk érezni, hogy kontrollunk van a helyzet felett.

A gondolkodásunk megváltoztatása nagyon-nagyon sokat segít abban, hogy amikor benne vagyunk egy nehéz helyzetben, ne azon gondolkodjunk, hogy mit nem lehet megoldani, hanem arra fókuszáljunk, hogy mi az, amire összességében van ráhatásunk. Vannak azok a helyzetek, ahol nem tudjuk befolyásolni, mi történik. Ilyenkor jó, ha el tudunk egy kicsit távolodni a stressztényezőtől, és erre mindenkinek más stratégia válik be. Ilyenkor jó egy kis mesterséges buborékot képezni saját magunk köré, és olyan tevékenységeket végezni, ami számunkra megnyugtató, ami jól esik.

Séta, sportolás, olvasás, de akár a sorozatnézés, filmek, bármilyen kikapcsolódás jót tesz. De csak akkor, ha nincs befolyásunk a helyzetre, mert ha ugyanezeket olyankor is csináljuk, amikor egyébként tudnánk változtatni, az már kontraproduktívvá válik. Van nagyon sok olyan segítség, amiket pedig akkor tudunk bevetni, amikor benne vagyunk a stresszhelyzetben. Ilyen például a légzéstechnika, vagy áthelyezni a fókuszt, átkeretezni a helyzetet, hogy igen, ez most nehéz nekem, de valószínűleg valamit hosszútávon tanítani fog a helyzet. Reflektálhatunk is ilyenkor saját magunkra. Oké, ez most stresszt okoz az életemben. De vajon miért? Mi az az értékrendszer, ami sérül ebben? Mit árul el rólam az, hogy egyébként stresszelek a helyzet miatt? Ezek az eszközök, amiket ilyenkor bevethetünk, szintén abban segítenek, hogy elterelik vagy máshova helyezik a fókuszt egy picit, és megváltoztatják az észlelt stresszel kapcsolatos perspektívákat.

Előfordul, hogy egyedül nem megy. Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Amikor már túlságosan azt érezzük, hogy nincsen energiánk, kapacitásunk megküzdeni az adott helyzettel, amikor tényleg azt észleljük, hogy sajnos ez túlnőtt rajtunk, bármennyire is próbálunk eszközöket használni - ilyenkor érdemes segítséget kérni. Jó az, ha meg tudjuk tapasztalni, hogy mi magunk is meg tudunk küzdeni a helyzettel és érdemes is ezzel próbálkozni, de nem a végtelenségig, hiszen nincs azzal semmi baj, ha segítséget kérünk. Teljesen természetes dolog a stressz, nem vagyunk vele egyedül. Az a fontos, hogy tudjuk, hogy felül tudunk kerekedni rajta, képesek vagyunk kezelni, és ezt mindenkiben fontos tudatosítani, hiszen ebben mindig mindenki elbizonytalanodik egy kicsit.

Ezek a cikkek is segítenek megbirkózni a stresszel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara egy szál melltartóban reklámozza a magyar divatfotó kiállítást

Palvin Barbara egy szál melltartóban reklámozza a magyar divatfotó kiállítást

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)